Регистрация Вход

Парфюмът. Историята на един убиец

 • 3.02 Рейтинг: общ рейтинг: 3.02 (718)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Първият роман на Патрик Зюскинд "Парфюмът" разказва историята на ужасяващото същество Жан-Батист Грьонуй, родено "на дъното", във Франция през ХVІІІ в. Той израства без родители, мразен от хората и отритнат от съдбата. Грьонуй обаче има уникалната ... прочети още

Виж също

Анотация

Първият роман на Патрик Зюскинд "Парфюмът" разказва историята на ужасяващото същество Жан-Батист Грьонуй, родено "на дъното", във Франция през ХVІІІ в. Той израства без родители, мразен от хората и отритнат от съдбата. Грьонуй обаче има уникалната дарба да притежава невероятно фин нюх, с който усеща миризмите от километри. Мечтата му е да сътвори най-пленителния парфюм с аромата на извечната жена, създадена от Бог за любов и изкушение. Влюбва се, преследва и убива най-красивите жени, чиито ухания улавя, събирайки миризмите от мъртвите им тела. Убийствата му са само средство, за да извлече бленуваното ухание. Парфюмът му е факт, но е време убиецът да бъде открит и наказан.

Романът е издаден на 42 езика
в 15-милионен тираж.
ключови думи: ,

Патрик Зюскинд

националност:
германец

Патрик Зюскинд (на немски Patrick Su"skind) е немски писател и сценарист. Неговото най-известно произведение е „Парфюмът“, издаден за първи път през 1985 г.

Роден е на 26 март 1949 г. в Амбах (Германия) близо до Мюнхен. Следва средновековна и съвременна история в Мюнхенския университет и в Екс ан Прованс в периода 1968-1974 г. Пише своята първа пиеса „Контрабасът“ през 1980 г. и тя му носи международна слава. Публикува първия си роман „Парфюмът. Историята на един убиец“ през 1985 г. и от него са продадени над 15 милиона екземпляра, като произведението е преведено на над 46 езика. „Ню Йорк Таймс“ обявява тази книга за роман на годината през 1996 г. Пo книгата е направен и много успешен филм , чийто бюджет е 50 млн евро . Автор е и на книгите „Гълъбът“, „Историята на господин Сомър“ и „Три истории и едно наблюдение“. Работи и като сценарист, като е един от авторите на немския ТВ сериал „Кир Роял“.

Ревюта

„Парфюмът“ е зловеща, но запленяваща история за един невзрачен аутсайдер с перфектен нюх, който убива, за да създаде най-съвършения аромат на света – този на красивата жена. Авторът Патрик Зюскинд въздейства силно върху читателите, като създава една огромна палитра от аромати, която сякаш извира от книгата и може да бъде усетена.

Мрачно и тъжно е началото на Жан-Батист Грьонуй, роден сред смрадта и нищетата на някогашна Франция. Но не по-малко ужасяващ е и животът му. Отритнат още от самото си раждане, всяващ страх и безпокойство, той има своята дарба – да усеща ароматите, както никой друг. Жан-Батист изучава изкуството на парфюма, създава истински шедьоври, но не успява да задържи за себе си аромата, който най-много го привлича – на красивото момиче, което убивa. Тогава той решава да осъществи своята зловеща мечта – да превърне така жадувания аромат в парфюм, а убийствата са само един от начините за постигане на целта.

Впускайки се в историята, читателите заживяват с героя, проследяват неговите странни и чудовищни действия, но въпреки всичко не стават негови врагове. Книгата е изключително въздействаща и не може да ви остави безучастни...

Даниела Апостолова – Варна - Пикадили Парк

Отблъскващо привличащ роман. Зюскинд майсторски разгръща един нов образ на бляскавата епоха на Просвещението – изяществото и красотата вече са видени под друг ъгъл, притиснати от зловонието и омразата. Книгата има своята силна историческа и философска окраска, запазвайки неповторима динамиката и увличащ стил. Следвайки стъпките на героят-злодей Жан-Батист Грьонуй прекосяваме пространства от болка, болезнена самота и налудно упорство към постигането на голямата цел – сътворяването на перфектния парфюм.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен

История странна, извратена, пълна с жестокост, безскрупулност, с дъх на парфюм и неподправена истина...и все пак история за любов.

Ангелско сетиво, дадено на същество с чист животински инстинкт и с липса на човешки морал, но и липса на изкривен човешки морал.

Въздържайки осъдителното си чувство към ненормалните и безпощадни убийства, това същество отправя мисълта ни към начина,  по който приемаме информацията от заобикалящата ни реалност и начина, по който й откликваме. Мирисът, който излиза от нас, показва какви сме, какво чувстваме, какво мислим. Безпристрастно, без съмнение, без заблуда, без лъжа. Запитвали ли сме се как мирише лъжата, страхът, завистта, порочността? Какъв е ароматът на чистотата, добродетелта, младостта, любовта? Но имаме ли достатъчно развито сетиво, за да ги регистрираме и осъзнаваме и готови ли сме с нашите човешки сърца да понесем истината без сянка и с любов?

 

Боряна Делчева - Хеликон, Бургас

За мен „Парфюмът” на Зюскинд е един завладяващ роман с блестящ сюжет. Идеята на автора е страхотна, макар и малко нереалистична, но пък затова различна от всичко друго, което съм чела. Зюскинд създава литературен герой, който надхвърля границите на човешките възможности по отношение на прецизното си, диференцирано и съвършено обоняние.  Жан-Батист Грьонуй има една едничка мечта в целия си живот, една идея свише, която следва неотлъчно с цената на всичко, като не осъзнава смъртта - като отнемане на човешкия живот, а просто като средство за достигането на тази сакрална за него цел - сътворението на перфектния парфюм. Гледала съм и филма, вдъхновен от романа „Парфюмът. Историята на един убиец", но специфичният маниер на писане на Патрик Зюскинд, който е едновременно старинен и оригинален по своя характер, няма как да се усети по друг начин, освен чрез книгата.

Владислава Аргилова, Хеликон - Пловдив, Център

Книгата „Парфюмът” четох още през 90-те години на 20 –ти век. Истината е, че тогава я разбрах по един доволно наивен за възрастта ми начин. От друга страна обаче, тя изигра огромна роля във формирането ми като човек със силно изразен вкус към най-невероятните и запомнящи се миризми. Години след това, осъзнах, че нюхът ми за основните есенции на живота, за книгите, за преследването на лъжата и жаждата за истина, за предоверяването на шестото  ми чувство, за преклонението към доброто и погнусата от злото, се корени в пристрастяването ми към тази история. Има различни теории за препратките на въпросната книга. Една от тях ни връща към идеите на фашизма и изтребването на всички евреи само поради „господстването на висшата раса”. Правят се доста съпоставки между Хитлер и Грьонуй. Какво означава да преследваш абсолютното и на каква цена?!  И кой изобщо има право да реализира мечтите си по такъв безкомпромисен и жесток начин?! Един от изследователите на книгата Щаделмайер говори за централната фигура от „Парфюмът” като за робот, който има само едно единствено сетивно възприятие – Нюхът.

Всеки, който е чел „Тенекиеният барабан” на Гюнтер Грас би видял сходствата между Мацерат и Грьонуй. Странно, но и при двамата герои има физически аномалии, които обаче обуславят една различност, граничеща с гениалност. Докато при Г.Грас всичко се завихря около звука, то тук, при Зюскинд областта е миризмите.

Книгата определено е един от шедьоврите на немскоезичната литература и е жалко, че Зюскинд не е получил най-престижната награда за литература,а именно Нобеловата награда за литература. Направих си труда да видя колко германци са печелили тази награда. С Херта Мюлер броя им става осем. Какво ще кажете, явно Германия родила изверг като Хитлер, ражда и едни от най- добрите и обичани писатели,  нареждащи се сред гениите в литературата.

Веселина Желева, Хеликон Бургас

Книгата на Патрик  Зюскинд е едно предизвикателство към читателя, провокиращо  изострянето  на  сетивата  до краен предел  и задържането на  това усещане до самия край на романа.

Разказ за далечния  18-и  век, отразяващ  една сложна действителност, едно трудно съществуване на човек,  отхвърлен от обществото, но  притежаващ  най-финия нос  в  Париж.  Това е история за създаването на съвършения парфюм,  подплатено с  безскрупулните убийства  на създателя му  Жан-Батист Грьонуй  в името на крайната цел. Брутален и същевременно гениален,  неспособен  да се интегрира в човешкото общество, което  го е  обрекло  на изолация,   Жан-Батист превръща  себеподобните  си  в безценен източник,  в първична суровина, при това не каква да е, а  в суровина за най-съвършения парфюм.

Теодора Костадинова, Хеликон Пловдив - Център

Гениално пресъздаден разказ за един гений, надарен с божествената искра на таланта, но осакатен от онази най-фина душевна настройка, с която любовта вдъхва живот...

Жан–Батист Грьонуй притежава невероятната способност да вниква в „уханната душа” на парфюма, но и в най-дълбокото си лутане из себе си, той не може да открие признаците на собствената си вътрешна душевност, което поражда неговата безконечна агония.

Конструирането на образа на героя и неговите преживявания ни повеждат през низ от реакции - погнуса, възхищение, отрицание, състрадание...

Така, в изгряващата епоха на разума – Просвещението, се озоваваме пред своеобразния кръст на античовека, който мрази хората, но величае себе си като „свръхбог”, заради умението си да властва и покорява. Лишени от всякаква безпристрастност - към повествованието и неговото въздействие, радикално се изтласкваме в другата крайност, където празнотата е изпълнена с дълбока обвързаност, а индивидуалното проявление е извор на обич и хуманност.

Един брилянтен литературен шедьовър, който смело може да се определи като класическо произведение, вземайки предвид постулата от известния италиански писател Итало Калвино: „Класическа е книгата, която никога не свършва с изказването на това, което има да каже”.

Жана Иванова, Хеликон Пловдив - Център
 • Мнения за книгата (21)
 • Издател: Унискорп
 • Преводач: Юрия Симова
 • Година на издаване: 2012
 • Брой на страници: 248
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 269 грама
 • Размери: 20x12
 • ISBN: 9543300771
 • Баркод: 9789543303007

изпрати мнениеМнения за книгата (21)

Подреди по:
 • докладвай

  Възмутена съм от преводачката и коректорката! Никой от екипа на издателството ли не си направи труда да се осведоми, че форми на
  -увам (използУВАМ, отсъстВУвам и т.н.) не се използват в БГ от '83-та година? Може ли такова нещо, кажете ми? Непрофеисонализъм!

 • докладвай

  Добър разказвач, събужда интерес и любопитство за това какво ще се случи с героя. Единствената книга в която напълно отрицателен персонаж ти става симпатичен и една от малкото истории в която побеждава злото . Препоръчвам от същия автор : Гълъбът, Контрабасът и За любовта и смърта

 • докладвай

  Уникална книга.Чела съм я не веднъж. Винаги ме кара да размишлявам...една от книгите,които мога да чета отново и отново...

 • докладвай

  Не мисля, че авторът е написал шедьовър, или дори полушедьовър. Безброй са авторите, които го надминават- било по стил, художественост, сюжет и пр. Но все пак е нужно да прочетеш повечко книги, за да направиш сравнение.

 • докладвай

  Ми, Силве, препоръчвам ти 50 нюанса сиво.Гарантирам, че ще ти хареса

 • докладвай

  Няма нищо гениално или "брилянтно" в тази книга. Да, сюжетът е добър но стилът на автора е ..... е нищо особено. Книгата не ме накара да търся друга книга на автора..

 • докладвай

  Шедьовър...брилянтна...гениална!

 • докладвай

  Туканка, на село, имаме един подобен на главния протагонист- само че се възбужда не от миризми,а от кравешка тор. Някой да има координатите на тоя Зюскинд, че да опише и нащо момче?

 • докладвай

  "Парфюмът" е преди всичко произведение на изкуството. И именно като такова трябва да се разглежда. Не е важно дали сюжетът се харесва на читателя, дали темите в даденото произведение го вълнуват, или героите са му симпатични - важен е начинът, по който историята е поднесена, тоест стилът на автора играе главна роля. Точно тук Зюскинд се е справил блестящо, постигнал е това, което иска - да докосне душата на читателя, да погали всичките му сетива, да го накара да усети творбата му, да я почувства. "Парфюмът" безспорно е книга, която оставя дълбоко впечатление у тези, които я разбират, и най-вече, усещат.

 • докладвай

  Отвратителна история ,несполучлив опит да се придаде художественост на ....една перверзия .Четейки я си задаваме въпроса до каква степен може да е извратено човешкото съзнание и на тези ,които ще скочат да недоволстват ,задавам един прост въпрос : " симпатичен ли Ви е главният герой ? "

 • докладвай

  Това наистина е шедьовър!!Няма такава книга

 • докладвай

  Тази книга е шедьовър!!Такава книга няма втора-Винаги ще предизвиква невероятен интерес и ще оттеква дълго време в душите ни след като се прочете!!! Който не я прочете,пропуска нещо уникално!

 • докладвай

  прекрасна книга!!!

 • докладвай

  Препоръчвам горещо. Но само на тези, които имат достатъчен брой книги зад гърба си, но не и прекалено много, за да могат да усетят тънкия подход на автора и да не осъждат героя, а просто да се поставят на мястото му. Книгата е уникална сама по себе си и не бива да бъде сравнявана с никоя друга, подобна или не.

 • докладвай

  наистина много завладяваща книга.Препоръчвам на тези които са харесали Патрик Зюскинд да си вземат "Контрабасът" приятно четене :)

 • докладвай

  Книга за 4овешката душа,която е неразгадаема същност,противоре4ия,болки,стремежи,ме4ти и идеали.Всеки може да намери от героя в себе си,защото 4овек се стреми към идеалното през целия си живот ,а и всеки има своя неизказана 4овешка мъка.Про4етете книгата

 • докладвай

  Учудвам се, че токова малко коментари има към тази изключителна книга... Повечето хора се задоволяват с това, че вече са гледали филма, но повярвайте ми, книгата има много повече какво да ви разкаже, да обогати въображението ви и да ви пренесе в непознати времена. Първо гледах филма, след години прочетох книгата и после пак гледах филма.... бледнееше пред, това, което книгата ме караше да изживявам....
  Препоръчвам я силно!

 • докладвай

  Завладяваща книга !!!

 • докладвай

  Невероятна книга!

 • докладвай

  Това е една от книгите,която остави следа в мен.Човек трябва да я прочете за да разгадае и усети мистичния аромат на ПАРФЮМЪТ.

 • докладвай

  Брилиантна книга !

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg