Пшеницата - маскираният убиец

Автор: Уилям Дейвис
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 24

Издател Intense
Преводач Тодор Стоянов
Брой страници 400
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 505 грама
Размери 14x20
ISBN 9789547831872
Баркод 9789547831872
Категории Здраве. Пол. Възраст, Медицина за всеки, Книги







Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?
Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!
На база на дългогодишните си клинични проучвания и необикновените резултати, които д-р Уилям Дейвис наблюдава, след като подлага хиляди пациенти на безглутенов хранителен режим, той издига тази убедителна и впечатляваща хипотеза срещу вездесъщата храна.
Лишаването от пшеницата и глутеновите храни ще ви донесе значителни ползи, сред които: загуба на телесно тегло от 10, 15 и дори 25 кг само през първите няколко месеца; облекчаване на метаболитния синдром и диабета; възстановяване сд чревни проблеми като колит и цьолиакия; значително подобрение на нивата на холестерола и LDL; подобряване на костната структура и плътност; забавяне и дори спиране на остеопороза и остеопения; преустановяване на кожни проблеми - от псориазис до кожни афти и косопад; намаляване на възпалителните процеси и на болките и последствията от ревматоиден артрит.
Четивна, убедителна, провокираща мисълта, тази базирана на задълбочени проучвания и изследвания книга ни предлага нов и изключително важен поглед върху най-значимите здравословни въпроси на нашето време.
Д-р Дейвис ни представя убедителни аргументи да премахнем напълно пшеницата и глутена от храната си.

от Катето / дата: 12 фев 2016

Книгата е направо шокираща. Това са истини, които се знаят от медиците, но се споделят с половин уста, някак не много настоятелно.

Имам забележка само към превода, който на места е твърде приблизителен и май правен с гугъл. Например "кръвна захар при постене" да се има предвид кръвна захар на гладно ... и много подобни грешки има. Затова биохимичните обяснения ги четох в медицински сайтове, там са по-ясни и също толкова убедителни.

от Невена Босилкова / дата: 24 яну 2015

И аз чета в момента книгата и откривам много разумни доводи в това, което е написано за съвременната пшеница. Моето хоби е билкосъбирането и всеки ден пия чай от различни билки. Вероятно това до сега ме е запазило от това да не кача килограми, въпреки че съм на 62 г. Наскоро обаче ми махнаха перде от окото, казаха че и на другото око имам и е в начален стадий. Чудех се, как така, като се храня здравословно-с пърнозърнест хляб, както и без мазнотии, съм получила пердета. Наскоро един японски учен написа колко лошо влияят високоглекимичните въглихидрати върху зрението и апелира да се храним с домашна храна. Никъде обаче не бе написано, че хлябът съдържа комплексни високоглекимични въглехидрати, които ни вдигат за часове кръвната захар отоло 9 единици, както при диабетиците, което е много вредно и за очите. Освен катаракта се получават и дегенеративни изменения на ретината. Ето къде е скрито кучето значи-в съвременната пшеница-хибритизирана много пъти и накрая и геномодифицирана. Преминавам окончателно на хляб от лимец, пък който иска да се трови -негов проблем.

от дари / дата: 01 юли 2014

моето мнение е че бялата раса е проглесирала благодарение на житото, но на днешна дата това, което ни продават като жито е хибрид или гмо. Лимеца, т.е. дивото жито е без глутен и безкрайно полезно. просто трябва да се завърнем към природата. Тарикатлъците в земеделието за по-голямо произвидство ни излизат скъпо платени със здраве. ТАвикатлъците ни от научен напредък и еволюция си ги плащаме със земетресения, наводнения, суша и замърсен въздух. Просто трябва да се завърнем към природата. Науката не бива да се използва за да надхитрим природата-това е невъзможно, а трябва да се използва за да я опознае, и да си припомним как се живее в синхрон с НЕЯ! Жито ДА, но екологично, немодифицирано. Лимец.

от Рея и / дата: 20 фев 2014

Здравейте,

Преди 1 година смених глутеновите браша с неглутенови : Елда, Нахут, Киноа, Грах, Мака, Тиквено семе, Ленено ...всичките тези брашна можете да намерите по здравословните магазини вкл. и онлайн такива. Цените варират между 1.50 лв. и 3 лева за 500 кл.

Истната е, че и аз не знаех къде да ги намеря и как да готвя с тях , но интернет е пълен с информация. Всъщност загубих малко време докато намеря местата, където ги продават на изгодни цени...и малко време да потърся лесни и здравословни рецепти.Оказа се , че е пълно с такива...и всичко е въпрос на желание..другото се превръща в полезен навик съвсем скоро.

Има много бързи и лесни рецепти за приготвяне в домашни суловия на безглутенови пити и хляб, сосове, заливки, каши...

Мога да кажа, че имах мигренно главоболие и болки в ставите. Всичко мина! Просто си промених начина на хранене и пия между 2- 3 л трапезна или филтрирана вода. Едното се намира във всички магазини , другото е кана с батерии, която също се купува от големи магазини има и онлайн такива.

Намалих доста млечните продукти , но не съм ги спряла изцяло. Ям риба, по възможност черноморска ( другата е с повече живак) , мн.рядко пилешко месо ..свински и телшко не консумирам. Не консумирам от години, варени колбаси, пастети, майонези и подобни неща.
И мога да кажа, че менюто ми е доста разнообразно...А и сега има много продукти, които могат да заместят глутеновите брашна и да се премине към един по-лек хранителен режим.

Споделям всичко това, не за да се правя на интересна , а за да ви кажа, че има здравословен ефект. И най-вече не се робува и не се губят и време и пари...както ми се струваше в началото :)

от Д-р Иванов / дата: 07 яну 2014

Тестото и хляба са убийство за тялото. Аз ям вкусни и полезни храни като зехтин, риба, омари, скариди, стриди, миди, калмари. Има ги в големите вериги, не са толкова скъпи, но пък са най-полезни.

от d.Mobydick / дата: 07 яну 2014

Разликата между лекаството и отровата е единствено в дозата ! Ако, сме в Танзания, лошата храна ще бъде бедна на въглехидрати, а в Европа ,когато е богата на въглехидрати, или за кучето тоягата и социалния статус.

от Кристина / дата: 07 яну 2014

Книгата е наистина много добра,но на мен също ми се вижда трудно за изпълнение.Хубаво е за хляба,но да спреш и ориза,картофите и тогава наистина човек е най-добре да яде плодове,зеленчуци и риба!Не е ли малко крайно?Всъщност има ли нещо полезно останало на тази земя за хранене?!Най сигурно е да не ядеш!

от Шиш Кебап / дата: 08 дек 2013

Умните хора живеят здравословно и умно.
Глупавите живеят нездравословно и глупаво.
Какво има да се говори повече????

от Книгата е # 1 / дата: 07 дек 2013

Напълно съм съгласна с Десислава. Тази книга ми отвори очите. Правилното хранене не е въпрос на средства. Най-вредните храни са най-скъпите - шоколади, вафли, чипсове, снаксове, хамбургери, КФС, цигари... Всеки може да ги ограничи, стига да има ум и разум. И воля.

от Десислава Костадинова / дата: 04 дек 2013

Правилното хранене не е за аналфабети. Искаш ли да живееш добре, първо поумней. Чети повечко и ще се получи. Книгите на Изток Запад например - те ще те научат на много неща. После ще видиш как ще започнеш да изкарваш повече пари. Тогава започни да се храниш правилно. Премахни всички тестени изделия и мазните меса. Забрави за колбасите и полуфарбриктите и джънкфуда. Спортувай. И ще видиш как животът ти става по-щастлив.

от Кристина / дата: 04 дек 2013

Четох,че и млякото е вредно.Всъщност само плодове и зеленчуци и ориз и боб трябва да ядеме.Така ли?Аз пък само пълнозърнест хляб ядях по препоръки на добри "специалисти "диетолози!Отровена съм отвсякъде значи!

от петър / дата: 04 дек 2013

Г-н капитал, 8 милиона глупаци, а само ти умен ?

от Куини / дата: 29 ное 2013

Пшеницата убива, яжте пастички, но от специални семена! Те са доказано полезни и увеличават възможността за излекуване от различни заболявания.

от slavka / дата: 28 ное 2013

Наистина пшеницата е най-големият алерген,а глутена е лепило което изтрива власинките на тънките черва и поради тази причина не се усвоява храната,от там и всичките болести.

от slavka.pet / дата: 28 ное 2013

Наистина пшеницата е убиец,поне за мен е така.Имам такава непоносимост от 7-8 години и ако не бях я изключила напълно сега нямаше да съм жива.Сега и най малките следи погълната пшеница правят революция в стомаха ми.Преди 7-8 години бях 40 кг.с отоци от липса на всички микроелементи от кръвта ми,остеопорози и всичко каквото ви дойде наум.Постепенно с безглутеновата диета се въстанових до някаква степен,но нанесените щети не са малко.Сега се радвам на живота и на всичките си познати и приятели се мъча да обясня,че пшеницата е най големият алерген,лепило което изтрива чревните власинки и не може да се усвоява храната,и от там всичките болести.

от Стефан / дата: 23 окт 2013

Теорията на автора е твърде крайна. Може да е научно обоснована и сигурно е вярна, но в нашите условия е трудно да се придържаш към нея.

от до КАПИТАЛ МАРКС / дата: 14 окт 2013

Чети си здравословните книжки.Само внимавай утре в някоя от тях да не вземат да изкарат твоите любими храни за "ИНТЕЛИГЕНТНИ" хора много вредна.

от Капитал Маркс / дата: 11 окт 2013

Книгата е невероятна. А що се отнася до предишния коментар: като нямаш пари, значи най-вероятно нямаш и необходимия минимален интелект за изкарването им. Всеки може да изкарва пари освен глупака. Освен това тези продукти не са никак скъпи. Явно проблемът на глупаците, които се тъпчат с нездравословни боклуци, не е само финансов, а и умствен.

от Ха-Ха / дата: 11 окт 2013

Кой средностатистически българин може да си позволи да яде само здравослоавни продукти - риба,зехтин и салати ,през цялата година?Защото всичко останало,което се счита за традиционна храна в една или друга книга е описано като вредно за здравето - картофи ,месо, мляко,хлебни изделия,ориз и т.н.

от Смирен / дата: 11 окт 2013

Винаги съм знаел, че пшеницата е убиец. За това не ям фабрично произведен хляб. Хлябът е за глупавите безбожници и атеисти, които не са познали Истината и не знаят с какво Господ храни вярващите. Но такъв е Божият промисъл - вярващите да преуспяват, а неверниците да открият верния път.

от Николай Начев / дата: 10 окт 2013

Добре,накратко.....с какво,предлага автора,да се замести пшеницата?
Ориз?

от Магда Николаева Велева / дата: 04 окт 2013

Аз не ям хляб повече от 8 години Кристо, и без "ОСНОВНИЯ" продукт за нашия организъм съм си много добре. Недейте да правите такива глуповати заключения, само защото ви се топкат залци в манджата непрестанно.

от Л. М. / дата: 03 окт 2013

И моята първоначална реакция беше такава, но сега я чета и вътре има куп научни факти, които ме накараха сериозно да се замисля. Освен всичко останало днешната пшеница не е като тази, която сме яли преди 20 години, да речем. Прочети и ще разбереш какво имам предвид.

от kristo / дата: 02 окт 2013

остава някой ескимос да ни каже ,че трябва да ядем само риба,някой китаец само ориз или пък някой негър кореноплоди- и хайде не яжте това, с което сме захранени от малки. х л я б , с о л и в о д а - 3 основни продукта за нашия организъм!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Продуктите, които се произвеждат от пшеницата безспорно са най-популярната и най-често консумираната храна в света. Тази книга насочва вниманието на своето изследване към вредните последици от тази толкова разпространена зърнена  култура.


А когато нещо е толкова често използвано, сякаш повечето хора забравят, че може да има своя негативна страна.


В историята на човечеството пшеницата е изиграла своята важна роля в изхранването и оцеляването, качествата и на лесна за съхранение и засищаща храна са имали огромно значение в години на недоимък. Затова и човек е направил всичко възможно да я придобива по възможно най-лесният и сигурен начин.


С какво пшеницата днес е по различна от тази, която се консумирала от миналите поколения и какви са последиците от това? Отговори на този и още много други въпроси, ще намерите сред страниците на книгата за храната до която вероятно се докосвате всеки ден.  

Невена Крумова, Хеликон София - Шишман

„Пшеницата – маскираният убиец“ първо привлича с „шоковото“ си заглавие. То обаче не е никак случайно – в нашия бит и култура пшеницата е „маскирана“ с образа на изконно българска суровина, навяваща асоциации с благодарност, земята, нашето минало, Дънов...
Към настоящия момент обаче хлябът и като цяло пшеничните продукти - както отбелязват и наши автори като Гайдурков - от отглеждането до появата на трапезата ни имат съвсем различна „съдба“.
Д-р Уилям Дейвис дава тази и много други причини да преосмислим отношението си към една възприемана почти като задължителна част от хранителния ни режим.

Мартин Колев, Хеликон София - Стамболийски

Разбрах

Сайтът използва „бисквитки“ (cookies) за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Ако останете тук, приемаме, че се съгласявате с употребата на „бисквитки“ (cookies). Прочети