Статистика в икономиката и бизнеса – методи, решения и изпитни тестове

Автор: София Тодорова

Формат: PDF PDF Защита: Несъвместим с:

Коментари: 0

Издател ИД Куолити тиим ООД
Език български
Формат PDF
ISBN 9786199134009
Баркод 9786199134009
Категории Икономика, Е-книги

Трудът „Статистика в икономиката и бизнеса – методи, решения и изпитни тестове“ е написан в съответствие с базовите програми за обучение по статистика във висшите училища и колежи. В съдържателно отношение той обединява три взаимосвързани учебни единици: теоретична част, приложна част с многовариантни решения и казуси и трета част с изпитни тестове по всяка от разгледаните теми. Така студентът разполага с пълния набор от необходимите му източници за самоподготовка: изучаван материал, сборник от задачи, изпитни тестове.

Структурата на излаганата материя е подчинена на идеята за цялостния процес на познанието и неговите основни изисквания при статистическите изследвания – от дефиниране на темата, обекта, обхвата и обосноваването на целите, през теоретико-методологичните основи на изследвания обект, избора на адекватна технология на изследването и нейното апробиране, до крайните информационни продукти от него. Акцентите при излагане на материята падат главно върху същността и познавателните възможности на статистическите характеристики и методи, условията и проблемите при тяхното практическо използване, коректно тълкуване на резултатите и възможните грешки – съзнателни и несъзнателни, при статистическите изводи и заключения. Доколкото предназначението на книгата е да се овладява практическото приложение на методите (в условията на масово използване на персонални компютри), формулите се дават наготово, без излишни строги математически доказателства.

Специално внимание е отделено на новите направления на статистическите аналитични подходи при изучаване на потребителските цени, проверката на статистически хипотези при управлението на пазарния риск.

Учебникът може да бъде използван не само от студенти от висшите икономически училища, но и от учещите в други учебни заведения, които изучават статистика, както и от научни работници и специалисти, които прилагат статистическите методи в своята работа.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg