Кратка история на Държавна сигурност 1907-2013

Автор: Димитър Иванов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Формат: ePUB ePUB Защита: Несъвместим с:

Коментари: 0

Издател Сиела
Година на издаване 2013
Език български
Формат ePUB
ISBN 9789542813637
Баркод 9789542813637
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Е-книги

Животът в българската държава след възраждането на нейната самостоятелност и независимост през 1978 г. е проникнат от засилващо се политическо противопоставяне. Първоначално то протича между двата основни политически субекта - Консервативната и Либералната партия, но се придобива ново качество и масовост след появата на Българската социалдемократическа партия през 1892 г. и на Български земеделски съюз през 1899 г.

Трайно формиралият се ляво-десен двуполюсен политически модел в началото на ХХ век, затихващ през втората му половина и разгарящ се отново в началото на ХХI век, ангажира в противоборство за властта силови и репресивни държавни органи - първоначално общополицейски, а впоследствие - специализирани. В периода до края на Втората световна война дясното е постоянен победител. През 45-те години от 1944 до 1989 г. ролите са разменени - лявото господства и си връща "тъпкано" за бедите и нещастията, които бедните са понесли от управлявалата ги буржоазия. Резултатът е пълна съветизация на обществено политическия живот и натрупване на критична маса от нови обществени противоречия. Периодът, който обхваща последните две десетилетия, в които ние сме активни участници, най-общо води до демократизация с неясни перспективи за развитието на обществото и на службите за сигурност.

Именно това е основната причина да се обърнем към миналото на тези служби и да се опитаме да извевддем основния им приоритет и през трите периода: защита на конституционно установения държавен строй и противодействие срещу нарушаването на законите.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]