История на стария свят: 1. Древен Изток

Автор: Владимир Попов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Абагар
Брой страници 316
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 235 грама
Размери 21x14.5
ISBN 9544276068
Баркод 9544276068
Категории Древна история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

При изучаването на историята се използват различни подходи, системи и методи. Обикновено у нас най-често се възприема историята да се дели на обща и българска. Чрез общата история се изучава културно-историческото развитие на целия познат свят. Историята на стария свят (наричана и стара история) е основна научна дисциплина при изучаването на т.нар. обща история. Предмет на историята на стария свят е изучаването на най-рано обособилите се по време общества и държави и техните културни постижения.
Хронологическите граници на историята на стария свят са изключително широки. Тяхното начало до голяма степен е условно и се свързва твърде тясно в едно или друго време с късните праисторически епохи. Началото на изучаването на отделните народи, общества, държави и култури е различно и е разположено във времето между IV и I хил. пр. н.е., а в някои случаи и по-късно. За крайна граница на историята на стария свят обикновено се приема падането на Западната римска империя през 476 г., след което започнал друг съществен период в историята на света, който е обект на изучаване чрез други научни дисциплини. В отделни случаи някои университетски преподаватели се отклоняват от общоприетите научни принципи и въвеждат свои правила, като включват последните столетия на римската империя в Средновековната обща история и в историята на Византия.
Историята на стария свят се проучва чрез различни източници, наричани обикновено извори. Най-съществено значение имат писмените извори, които са изключително многообразни по характер и съдържание. Те са дело на отделните народи в едно или друго време и са написани на различни езици с различни писмености. Голяма част от древните писмености са разчетени, което е допринесло и за изучаването на древните езици. Понастоящем има все още и някои неразчетени писмени системи и непроучени достатъчно езици - например линейното писмо "А". Важно значение имат и археологическите проучвания.
Историята на стария свят се разделя обикновено на три основни дяла според естеството на културно-историческите процеси в хронологически и териториален обхват, както и според цялостното състояние и значение на общественото, държавното и културното развитие: древен Изток, древна Гърция и древен Рим. Проблемът за историческото развитие на отделни страни и народи в съседство с трите основни древни цивилизационни общности е обект главно на научни изследвания и не се изучава в общия курс по история на стария свят. Отделни проблеми се изучават чрез други исторически дисциплини като тракология у нас, чрез магистърски програми, различни курсове и висши семинари в университетското обучение по история.
Настоящото изложение представлява допълнен осъвременен вариант на лекции по история на древния Изток, четени от автора в продължение на много години във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий", в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в Пловдивския университет "Патриарх Евтимий" и другаде както като отделна учебна дисциплина, така и в дисциплината "История на стария свят". В текста са взети под внимание общоприетите в научната литература оценки, проблеми, дискусии, хипотези и други въпроси.
авторът

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]