Избрани проиведения Т.5: Спомени/Николай Генчев

Автор: Николай Генчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Гутенберг
Брой страници 374
Година на издаване 2005
Език български
Тегло 610 грама
Размери 23.5x16.5
ISBN 9549943879
Баркод 9549943879
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

В историята на живота на проф. Николай Генчев, така както е описана от самия него, 60-те години на XX в. заемат средищно положение. От времето, в което са писани спомените, десетилетието на 1960-те и прелезът им към 70-те изглежда среда на неговото жизнено поприще и мемоарният разказ за пътеките му из предидущите десетилетия е само въведение към, само подготовка за времето, в което направеният избор и взетата страна са задали неизменната същност на самия човек. Разказаното за събитията след това време вече е разказ за тежкото усилие да се отстои постигнатата същност и разказ за тържеството на това усилие. Защо точно през 1984 г. той е започнал да пише спомени, дали нещо определено тогава го е накарало - това вече няма кой да ни каже.
Съзнанието за проекциите на неговата собствена житейска история в широките предели на българския обществен и политически живот има основополагащо място в изграждането на мемоарното повествувание. Затова той и поема от историите за дядо Никола Виранчето ("... ловко осмян от Захари Стоянов в "Записките по българските въстания..."), продължава през наблюденията върху патриархалността, през горчивата самоирония към "селската ми порядъчност", през въздействието на "класическата литература и нейните безсмъртни идеи", за да стигне до презиране на "революционната обстановка" от втората половина на 1940-те. За разкриването и разрешението на основните положения в историята на неговия живот обаче, за извличането на смисъла из нейното цялостно съдържание основно значение има концептуализираната от проф. Генчев историческа динамика на българското общество през 60-те години.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]