Българско-финландски/Финландско български речник

Автор: Вера Иванова Тайпале и др.

Коментари: 9

Издател Ираник---М
Брой страници 550
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 400 грама
Размери 0x0
ISBN 954911595X
Баркод 954911595X
Категории Скандинавски езици, Чужди езици: Помагала, речници, Книги

Нуждата от бългрско-фински и финско-български речник е повече от голяма както във България така и във Финландия.
През това време са издадени следните двуезични речници: Първият българско-фински двуезичен речник е на проф. Хюрккянен и доц. Б. Парашкевов, Хелзинки 1978 год. Финско-българската част на същия речник със съгласието на доц. Б. Парашкевов е издаден от В. Тайпале през 1989 год., Хелзинки, Финландия. Вторият двуезичен речник е издаден от И. Тимонен 1988 год Хелзинки, Финландия.
Настоящият финско-български и българско-фински речник е второ издание на речника от 1989 година. Той е допълнен с около 4 000 нови думи и изрази, преработен, поправен и някой думи са отсранени. Освен това заглавните думи са дадени в така наречената "НАУЧНА ТРАНСКРИПЦИЯ", която се използва в руската катедра на университета в Хелзинки. Тази транскрипция улеснява читателите, които не владеят българската азбука.В приложението на речника е дадена част от граматиката на българския и финския езици. Броят на заглавните думи в двете части на речника надвишава 9 000. Разбира се, че такъв по обем речник не може подробно да обхване както граматиката така и лексикалният запас на двата езика, но все пак речникът може да служи като ръководно и учебно пособие на читателите от двете страни, особено на гостите посещаващи България.

от Стефан / дата: 28 авг 2012

Супер е

от Невена Динкова / дата: 22 сеп 2011

и после как човек да иска да живее в България

от Невена Динкова / дата: 22 сеп 2011

Искам само да кажа, че точно преди два дни си купих този същия речник на Вера Тайпале от площад "Славейков" в София точно за 60 лв. и съм възмотена как ни излъгаха за цената. Не знам на кого да се оплача за това.Нямам думи

от Кики / дата: 07 май 2010

Много често има повторения на едни и същи думи. Не знам дали е нарочно, за да изглежда речникът с повече думи, но тази грешка се среща на изключително много места.

от poison girl / дата: 25 мар 2009

shristyt e otvratitelen i knigata gubi mnogo... i s lupa ne stava.

no e dobro pomagalo ;)

от MEHMED / дата: 25 дек 2008

Trudno otkrih razgovornika no si zaslujava.mnogo mi pomaga ,.

от Tanya / дата: 07 ное 2008

Речника е добър, но аз имам малки забележки по отпечатването. Не е отпечатан много четливо, би могло да изглежда много по-добре но като съдържание е на ниво спор няма. Като за първо издание е добре, може би следващото ще е по-добре :)

от женя / дата: 06 юни 2008

прави сте :нуждата от бългрско-фински и финско-български речник е повече от голяма и наи-вече в този момент.Силно се надявам скоро да ми бъде предоставена възможността да закупя речника от вашето издателство

от Женя / дата: 28 май 2008

това е една изключително полезна книга

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg