Сексът в Древен Китай

Автор: Робърт ван Хюлик

Коментари: 0

Издател Труд
Брой страници 354
Година на издаване 2003
Корици твърди
Език български
Тегло 1152 грама
Размери 0x0
ISBN 9545284099
Баркод 9545284099
Категории Енциклопедии. Каталози. Справочници, Енциклопедии и справочници, Книги

Традиционната представа за Индия като люлка на всички съвременни еротични умения вече е развенчана. Оказва се че в древността е имало и друг вдъхновител на модерните секс практики, при това далеч по-усъвършенстван от индуистките техники и от тантризма. Неоспоримо свидетелство за този факт е премиерното заглавие на "Труд" –"Сексът в Древен Китай" от добре познатия автор на поредицата "Китайски загадки" Робърт ван Хюлик. Хюлик е учен и дипломат, тънък познавач на Изтока и ненадминат разказвач, когато сложна материя трябва да се представи увлекателно и на достъпен език. Книгата му "Сексът в Древен Китай" е задълбочено изследване не само върху развоя на отношението към любовта, но и цялостен поглед върху историята, философията, обществения живот, религиите и бита на китаеца в продължение на 30 века – от 1500 г. пр. н. е, до 1650 г. след Христа. От този мащабен труд става ясно, че за китайците сексът не е елементарно проникване, а философия и медицина. Сексуалният акт е част от космическия ред. Еротиката не е самоцел, а отношение към света. Всичко в брачните покои е строго регламентирано и ако не се следва установеният ред, ще се създадат условия за природни катаклизми. Изданието на "Труд" е богато илюстрирано и допълнително онагледено. Луксозният том представлява уникален и най-пълен практически наръчник на азиатския вкус към любовта. Книгата на Хюлик обаче съвсем не е профанизирано четиво за самозадоволяване и не би удовлетворило аудиторията на телевизионния канал ХХL или читателите на в. "Чук-чук", "Секс-скандал" и "Казанова". Естетика е ключова дума в предлаганото издание, защото е предназначено за ценители, а не за потребители.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Историята на сексуалността е дисциплина, която има своите големи учени и отдадени критици. Роберт ван Хюлик е известен повече като известен автор на исторически криминални романи, но се проявява и за тънък познавач на китайската култура въобще.
Доказателство е това прекрасно томче „Сексът в Древен Китай”, събрало богат илюстративен материал (предмети на изкуството, гравюри, извадки от древни книги) с издържан и прилежно подреден текст. Насочеността му е популярна – да запознае един западен читател с възприятията на сексуалността на Изток, да предаде без свенливост изтънчените норми и свободомислие на Древен Китай, които векове са убягвали на европейците.
Издание за ценителитe на класическите изследвания в областта на историята и най-вече – подарък за ценителите на изкусително красивите книги.

Димо Георгиев - Хеликон, Шумен

Роберт Ханс ван Хюлик (нид. Robert Hans van Gulik) е холандски китаист, дипломат и писател. Масово е известен с поредицата повести „Китайски загадки“, действието на които се развива в епохата на династията "Тан" и техния главен герой съдията Ди, но те са само допълнение към научните му трудове (напр. „Сексуалният живот в Древен Китай“, издадена и на български).

На нидерландски език името се произнася „Роберт фан Хюлик“, през 1987 г. издателство Народна култура го публикува за първи път в България като „Роберт ван Хюлик“, а през 90-те години на XX век и началото на XXI век издателство Труд транскрибира името през английски като „Робърт ван Хюлик“.

Роден в семейството на военен лекар, служещ в колониалнат аадминистрация, ван Хюлик израства в Индонезия на остров Ява. Преди на навърши 12 години вече владее говоримо малайски, явански и китайски език. През 1922 се завръща в Холандия и завършва гимназия в Неймеген, като допълнително изучава санскрит. Продължава да се занимава и класически китайски език.

За първи път посещава Китай, страната на чиито език посвещава целия си живот през 1942. Служи в холандска дипломатическа мисия в Чунцин. Тук се запознава с бъдещата си съпруга Шуй Шифан, дъщеря на висш чиновник, от която в последствие има четири деца. До смъртта си през 1967 е дипломат в различни далекоизточни страни (Япония, Малайзия, Корея, Ливан и други). Роберт ван Хюлик умира на 24 септември 1967 от рак на белите дробове в Хага.