Разпадането на Близкия Изток 1956-2004

Автор: Жорж Корм
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Меридиани
Брой страници 662
Година на издаване 2005
Корици меки
Език български
Тегло 706 грама
Размери 23x17
ISBN 9549785165
Баркод 9549785165
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Жорж Корм (р. 1940) е икономист по образование, специалист по Близкия Изток и Средиземноморието, международен икономически и финансов консултант, бивш министър на финансите на Република Ливан (1998-2000).
Той е автор на много книги в областта на международната икономика и съвременната история на Близкия Изток, между които "Разпадането на Близкия Изток" (претърпяла три издания във франция и преведена на много езици), "История на религиозния плурализъм в Средиземноморския басейн", "Новото световно икономическо безредие", "Изток - Запад, въображаемата пукнатина", "Европа и Изтокът, от балканизация към ливанизация. История на една неосъществена модерност" и други.
"Разпадането на Близкия Изток 1956-2004" проследява развитието през последния половин век на един от най-сложните и горещи региони на земята. Тя е опит за осмисляне както на мисловните рамки, в които модерният свят, т.е. Западът, възприема Изтока, така и на начина, по който Изтокът гледа на Запада. Разказът започва от национализацията на Суецкия канал, ознаменувала символично началото на епохата на революционен кипеж в Арабския свят, минава през лутанията в търсене на непостижимото арабско единство, през внезапната поява на манната от петрол и ада на безкрайните войни и конфликти, за да завърши с пропуснатите възможности за мир и категоричното установяване на американска хегемония в Близкия и Среден Изток след последната война в Персийския залив.
Българският превод включва специално направени от автора допълнения за събитията през 2004, станали след излизането от печат на последното издание на книгата през 2003 във Франция.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]