За писането: мемоари на занаята

Автор: Стивън Кинг

Коментари: 3

Издател Весела-Люцканова
Брой страници 256
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 214 грама
Размери 20x13
ISBN 9543110433
Баркод 9543110433
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

От години си мечтаех за грамада от дъб, която да изпълва цялото помещение... През 1981 година се сдобих с желаната мебел и я поставих в средата на просторния си светъл кабинет в задната част на къщата. Шест години седях зад това писалище или пиян, или напълно разбит...

Година или две след като се излекувах от зависимостта си, аз се отървах от чудовищното творение и го замених с обикновена холна гарнитура... В началото на деветдесетте години, преди да се отделят и да заживеят самостоятелно, децата ми се качваха понякога вечер при мен, гледаха баскетболен мач или филм по телевизията и ядяха пица... Купих си ново бюро - ръчно изработено, красиво и наполовина колкото онзи тиранозавър рекс. Поставих го в далечния западен край на кабинета, в един ъгъл под полегатите греди на тавана... Точно под тези полегати греди седя в момента, петдесет и три годишен мъж със слабо зрение, сакат крак, но бистър ум. Правя онова, което умея, при това толкова добре, колкото мога. Преодолях всички безумства, за които ви разказах... и сега искам да ви опиша работата си...
Ще започна така: разположете бюрото си в един ъгъл и винаги, когато сядате да пишете, си напомняйте защо не е в средата на стаята. Животът не е опора на изкуството. Точно обратното е.
Из "За писането"

Блестящо построена, доброжелателна и вдъхновена, тази книга ще стимулира и забавлява всеки, който я прочете.

"Ако нямаш време за четене, значи нямаш време - нито нужните инструменти - и за писане".

През 1999 година Стивън Кинг започва да пише за своя занаят и за своя живот. Към средата на годината претърпява злополука - широко отразена от медиите, която излага на опасност и двете. През месеците на възстановяването му връзката между писането и живота става за него по-важна от всякога.
Рядко книга за творческото писане е бивала толкова ясна, полезна и откровена. "За писането" започва с хипнотизиращ разказ за детството на Кинг и неестествената му страст да разказва истории още от малък. Поредица живи спомени от юношеството, колежа и трудните години, които водят до първия му роман "Кери", позволяват на читателя да разгледа под свеж и понякога много забавен ъгъл формирането на един писател. После Кинг описва основните инструменти на занаята си - как чрез употребата им писателят да ги наточва и умножава, как винаги трябва да са му под ръка. Той запознава читателите с най-важните аспекти на изкуството и живота на писателя, като предлага практични и вдъхновяващи съвети за всичко: от сюжета и развитието на героите, до навиците за работа и отказите.
Публикувана на части от "Ню Йоркър" и срещнала бурно одобрение, книгата "За писането" достига кулминацията си с дълбоко затрогващ разказ за това как неистовата потребност на Кинг да пише му помага да се възстанови и да се върне към обичайния си живот.

СТИВЪН КИНГ е автор на повече от трийсет книги, всички от които световни бестселъри. Сред най-новите му произведения са "Сърца в Атлантида", "Момичето, което обичаше Том Гордън", "Торба с кости" и "Зеленият път". След "Танц на смъртта", издадена през 1981 година, "За писането" е първата му публицистична творба. Стивън Кинг живее в Бангор, Мейн, със съпругата си Табита Кинг, също писателка.

от Ваня Хинкова / дата: 29 яну 2019

"Ще започна така: разположете бюрото си в един ъгъл и винаги, когато сядате да пишете, си напомняйте защо не е в средата на стаята. Животът не е опора на изкуството. Точно обратното е."

Стивън Кинг
„За писането. Мемоари на занаята"

от Придворното момче / дата: 05 дек 2011

Ronin, много си прав!

от Ronin / дата: 10 май 2011

Невероятна книга, безценни съвети за писането, клопките, през които Стивън Кинг е минал, страхотна е.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Една изключителна книга, която може да заинтригува и впечатли не само феновете на Стивън Кинг, но и  всички, които се интересуват от писането и литературата като цяло. Защото в книгата авторът проследява развитието си на писател от момента, в който пише за пръв път до съвремието, преминавайки през всички трудности и изпитания в живота си.
В тази книга той разкрива някои от най-съкровените тайни на своя живот и своя занаят – в нея могат да се открият някои от най-специфичните техники на редактирането и тайните на повествованието.
И нека се придържаме към откровения съвет на големия писател: “разположете бюрото си  в един ъгъл и винаги, когато сядате да пишете, си напомняйте защо не е в средата на стаята. Животът не е опора на изкуството. Точно обратното е. “

Петя Райчева, Хеликон Пловдив - Център

За всеки начинаещ (и не само) „воин на перото” тази книга може да се превърне в добра основа за работа. В неповторимия си стил Стивън Кинг показва своето „сандъче с инструменти”. Всеки описан похват е онагледен с примери от известни автори и произведения. Самата книга като цяло представлява показно за това как всъщност работи наборът от инструменти на майстора на ужаса и психологическия трилър.
Като фен на Стивън Кинг прочетох „За писането” преди около десет години, по времето, когато той беше моят гуру – исках да създавам истории, въздействащи на хората по начина, по който неговите книги въздействаха на мен. Сега уча драматургия и „За писането” беше една от първите книги, които преподавателят ми ми препоръча да чета.

Николина Бочева - Хеликон,София - Витоша

Роден в Портланд, щата Мейн. Когато Стивън е бил двегодишен, баща му е излязъл от къщи да купи цигари и повече никой не го е виждал. Стивън е прекарал детството си в пътуване между Форт Уейн, щата Индиана, където е живеело семейството на баща му и щатите Масачузец и Мейн, където са живели роднини на майка му. В крайна сметка Стивън и Дейвид (заедно с майка си) се заселват в Дърхем, щата Мейн, където завършват средното си образование. В училище Кинг е бил запален по филмите на ужасите от 50-те години, играел е във футболния отбор и групата по рокендрол. През 1966 г. завършва училище и влиза в Университета на щата Мейн, който завършва през 1970 г. През 1971 г. се жени за Табита Спрюс, с която се е запознал и сприятелил в университета. Кинг е продал дебютния си разказ в списание за криминалета още докато е учил в училище. Той дълго не е можел да си намери работа по специалността, затова младежите се издържали само с парите, които Стивън е получавал като черноработник в промишлени перални и със спестяванията на Табита. Случайните хонорари, които Стивън е получавал от публикуваните в различни списания разкази, се оказали сериозна помощ. През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски език в Общественото средно училище Хемдън, щата Мейн. Цялото си свободно време е посвещавал на работата над разказите и бъдещите си романи. Първите му два романа многократно са отхвърляни от много издателства и Кинг, доведен до отчаяние, даже изхвърлил ръкописа на единия в кошчето, но по настояване на жена си да направи последен опит изпратил извадения от боклука ръкопис в издателство Doubleday и след известно време получил чек за 2500 долара. Романът се е наричал Кери. Книгите на Кинг са издавани в общ тираж около сто милиона екземпляра и са преведени на повечето от световните езици; Кинг станал най-богатият писател за цялата история на литературата. Много от неговите романи са екранизирани. Живее в Бангора, щата Мейн.