Защо искаме да сте богат

Автор: Доналд Тръмп; Робърт Кийосаки
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Брой страници 464
Година на издаване 2007
Корици твърди
Език български
Тегло 544 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543213559
Баркод 9789543213559
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

Едно от най-рискованите неща, които човек може да направи, е да каже: „Имам 10 000 долара. Какво да направя с тях?“ Проблемът, когато обявите, че не знаете какво да правите с парите си, е че така привличате милиони хора, които знаят какво да направят с вашите пари, така че да ви ги вземат.

Повечето хора искат да получат магическа формула. Често онези, които искат да им се каже какво да правят с парите си, приемат съветите на типичните финансови консултанти, които казват да пестите, да се избавите от дълговете си, да инвестирате дългосрочно и да диверсифицирате. Ако търсите някой да ви посъветва какво да правите с парите си, повечето хора ще ви кажат, че е най-умно да живеете под възможностите си. Ако това ви допада, направете го.

Онези, които търсят вълшебния отговор, обикновено са хора, които инвестират, за да не загубят. Те често се страхуват да не направят грешки. Ако се страхувате да не направите грешки, намерете човек, който има вълшебния отговор, и му дайте парите да ги управлява.

Доналд и Робърт вярват във финансовото образование и подготовка, а не в това, че има един отговор на всички въпроси. Освен това те предпочитат постоянно да увеличават средствата си, а не да живеят под възможностите си. В книгата двамата предлагат на отделни групи хора своя общ съвет как могат да напреднат, получавайки по-голямо финансово образование и подготовка. И Доналд, и Робърт инвестират, за да спечелят, а не просто за да не загубят. Ако искате да инвестирате, за да спечелите, тази книга е за вас.


Двама мъже с едно послание

Богатите стават все по-богати, а вие?

На път сме да загубим нашата средна класа, а една стопяваща се средна класа е заплаха за стабилността в Америка и за демокрацията по света като цяло. Искаме вие да сте богати, за да сте част от решението... а не част от проблема.

Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки

Предишният председател на Федералния резерв Алан Грийнспан казва: „Както често съм споменавал, това не е от нещата, с които едно демо-кратично общество, едно капиталистическо демократично общество, може наистина да се примири, без да се опита да вземе мерки.“ По-нататък той продължава с обяснението защо разликата в доходите на богатите и останалото население на Съединените щати е станала толкова голяма и толкова бързо се увеличава, че рано или късно би могла да застраши стабилността на самия демократичен капитализъм.

Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки също обвиняват недостатъчното образование, но поставят акцента върху друг вид образование – финансовото образование. И двамата са много притеснени от липсата на финансово образование в Америка на всички нива. И двамата посочват липсата на финансово образование като причина за това, Америка за толкова кратко време да се превърне от най-богатата страна в най-големия длъжник. Една слаба американска икономика и слаб американски долар (световната резервна валута) не са добри за стабилността в света. Както често казват в други краища на света: „Когато Америка киха, светът се разболява от настинка.“

И двамата автори са учители

Както Доналд Тръмп, така и Робърт Кийосаки са успешни предприемачи и инвеститори. И двамата се занимават с бизнес и се радват на международно признание. А освен това и двамата са учители. И двамата са автори на бестселъри и на образователни игри, участват в събития с образователен характер, и двамата имат образователни телевизионни програми. Доналд Тръмп води своето изключително популярно предаване „Чиракьт“, а Робърт Кийосаки – телевизионното си шоу „Пътеводител кьм богатството на Богатия татко“ в ползващата се с голямо одобрение образователна обществена телевизия Пи Би Ес.

И двамата са учители не защото имат нужда от повече пари, а защото са загрижени за вашата съдба, за съдбата на семейството ви, на нацията и на света.

Богатите хора, които искат да променят нещо, обикновено отделят пари за каузи, в които вярват. Ала Доналд и Робърт отделят не само пари, но и време. Както се казва в една история, можете да дадете на някого риба и да му осигурите прехрана за един ден, но можете и да го научите да лови риба и така да го нахраните за цял живот. Вместо просто да издават чекове, за да помогнат на бедната или на средната класа, Доналд и Робърт ги учат да ловят риба. Освен това част от цената на всяка продадена книга ще бъде дарена на други организации, които се занимават с финансово ограмотяване.

Финансова консултация

Има три вида финансови консултации: консултация за бедните, консултация за средната класа и консултация за богатите. Финансовата консултация за бедните е, че правителството ще се погрижи за тях. Бедните разчитат на социалните осигуровки и на „Медикеър“1. Финансовата консултация за средната класа е: намерете си работа, работете усилено, живейте под възможностите си, спестявайте, инвестирайте дългосрочно във взаимни фондове и диверсифицирайте. Повечето хора от следната класа са пасивни инвеститори-инвеститори, които работят усилено и инвестират, за да не загубят. Богатите са активни инвеститори, които работят и инвестират, за да спечелят. Тази книга е за това как се станете активни инвеститори, как да увеличите средствата си, за да живеете страхотно, като работите и инвестирате с цел да спечелите.

Доналд Тръмп и Робърт Кийосаки са автори на бестселъри и известни оратори, защото учат хората как да увеличат средствата си и да подобрят качеството на живота си, а не как да работят усилено и да живеят под възможностите си. Те искат хората да работят и да инвестират, за да спечелят.

Малко история

По време на каменната ера хората са живели в племена и като цяло всички са били равни. Който и да е бил вожд на племето, той е живял горе-долу като всички останали. Вождовете не са имали реактивни самолети, недвижими имоти за милиони долари или златни парашути.

През аграрната ера възниква двукласовото общество. Царят и неговите богати приятели са били от едната страна, а всички останали (селяните), работещи за царя – от другата. Обикновено царят е притежавал земята. Селяните са обработвали царската земя и са му плащали нещо като данък, отстъпвайки му част от реколтата. Селяните не са притежавали нищо, а благородниците са притежавали всичко.

В индустриалната епоха в Америка се е родила модерната средна класа и заедно с нея се е родила и демокрацията.

Бащите-основатели на Америка са били толкова впечатлени от петте племена на Конфедерацията на ирокезите, които са живели в областта, днес известна като Нова Англия, че са използвали този племенен модел като модел за нашата демокрация. Този модел е избирал представители в горната и долната камара и във върховния съд, състоящ се само от жени.

По времето, когато основателите на Америка са копирали ирокезката форма на демокрация, в Европа идеята за демокрация и средна класа се е смятала за нереалистична, докато в Америка е процъфтявала силна средна класа и демократично общество.

Днес, в информационната ера демократичният капитализъм бавно умират. За разлика от всеки друг период в историята, съществува огромна пропаст между тези, които имат и тези които нямат. Ще се върнем ли назад в аграрната ера, където няма демокрация и има само две класи, или ще развием нова форма на капитализъм и демокрация?

Проблеми на хоризонта

Както тепърва добиваме представа за последиците от глобалното затопляне, ние едва осъ-знаваме и последиците от загубата на средната ни класа. В момента повечето представители на средната класа се чувстват сигурни и защитени. Те са задоволени, макар и мнозинството от тях да осъзнават, че на хоризонта се задават проблеми.

Чувстват се сигурни, защото вярват, че правителството ще се намеси, ще се погрижи за тях и ще ги защити. Малцина от тях знаят, че правителството е в състояние да направи много малко, за да ги защити. Правителствата, дори американското правителство, не могат да защитят своите граждани, както правеха едно време, просто защото днешните проблеми са глобални. Цената на петрола например се определя от страни, които са извън контрола на Съединените щати. Тероризмът не е война срещу една определена нация. Тероризмът е война срещу определени идеи. Един терорист може да нанесе удар навсякъде и да изчезне в тълпата. Глобализацията, причиняваща загубата на толкова много работни места в Америка, води до това, че мултинационалните корпорации стават по-богати и по-мощни от много държави.

Глобализацията стана също по-възможна благодарение на световната електронна мрежа, позволяваща светкавична комуникация с всяка точка на света. Комуникацията стана възможна навсякъде и по всяко време.

У дома, подобно на някои природозащитници, забелязващи изчезването на дадени видове жаби, икономистите забелязват изчезването на пенсионното и здравното осигуряване за средната класа и бедните. Само след някоя и друга година навсякъде по света най-голямото поколение на бейби-бумъри в историята ще започне да се пенсионира. Повечето правителства нямат финансовите ресурси, за да спазят обещанията си.

Бизнесмени, а не политици

Хората очакват правителството, което са избрали, да се погрижи за все по-големите проблеми, с които се сблъскват бедната и средната класа. Робърт Кийосаки и Доналд Тръмп не са политици (въпреки че се надига все по-силно движение в подкрепа на кандидатурата на Доналд за президент). Те пишат тази книга като предприемачи, инвеститори и учители. Вместо да обещават, че ще разрешат вашите проблеми, те искат да не ставате жертва на проблемите. Не очаквайте вашите политици или правителството да намират решения. Не мислете, че имате гаранция за здраве, благоденствие и сигурност в живота. Вместо това Доналд и Робърт искат вие да станете богати и да станете част от решението на проблемите, с които се сблъскваме ние като нация и светът като цяло.

Не е практически наръчник

Когато стане дума за пари, много хора искат да им се каже точно какво да правят. Те често задават конкретни въпроси като: „Имам 25 000 хиляди долара. Какво да направя с тях?“ Когато кажете на хората, че не знаете какво да правите с парите си, те с радост ще ви кажат какво да направите... и ще ви препоръчат да дадете парите си на тях.

Тази книга не е за това по какъв начин. Доналд и Робърт няма да ви кажат в какво да инвестирате. Те ще споделят с вас как мислят, защо печелят и как гледат на света на парите, бизнеса и инвестирането.

Въпрос на визия

Повечето богати хора не искат да знаете това, което те знаят, или тайните им за това как се забогатява. Но Доналд и Робърт са различни. Те искат да споделят знанията си с вас. Едно от качествата на водача е визията. Тази книга е за визията, за това, да видите онези неща, които повечето хора не успяват да видят, през очите на двама души, които са печелили (а понякога са губели) в играта на парите. „Защо искаме да сте богати“ е книга за това как мислят тези двама души и защо мислят така. Гледайки през техните очи, вие ще получите допълнително усещане за това как да подобрите финансовото си бъдеще.

Едно предупреждение

В света на парите има още една дума, която често се използва, и тя е прозрачност. Прозрачността има много определения. За тази книга важат следните три:

1. Липса на неискреност или измама.

2. Достатъчно ясна, за да се види същността.

3. Лесна за разбиране.

Хората искат по-голяма видимост, за да могат да виждат със собствените си очи и да взимат свои собствени решения. Тъй като нашата образователна система всъщност не учи хората да бъдат финансово грамотни, те не могат да виждат. А щом като не могат да виждат, липсва прозрачност. Поради липсата на видимост и прозрачност хората просто дават парите си на някой друг да ги инвестира вместо тях. Те сляпо следват съвета: работете усилено, спестявайте пари, инвестирайте дълго­срочно във взаимни фондове и диверсифицирайте. Те работят усилено и следват тази инвестиционна препоръка, защото не могат да виждат.

Едно предупреждение: ако мислите, че съветът да работите усилено, да спестявате пари и да инвестирате дългосрочно във взаимни фондове е добър, тази книга не е за вас

Доналд и Робърт не инвестират във взаимни фондове, защото от инвестиционните дружества не се изисква да са прозрачни, те не са задължени да декларират действителните си разходи. Тъй като повечето непрофесионални инвеститори не могат да виждат, този факт не ги притеснява. Професионалните инвеститори като Доналд и Робърт изискват прозрачност във всичките си инвестиции. Финансовият съвет да се спестяват пари и да се инвестира във взаимни фондове може да е добър за бедната и средната класа, но не е подходящ за хората, които искат да станат богати. Чрез тази книга вие ще погледнете през очите на двама богати и ще видите света на парите такъв, какъвто малко хора го виждат.

Как се стигна до днешното положение

Тази книга също ще разгледа как историята ни доведе до това бедствено финансово положение. Ето някои важни дати:

1971 г. Нашите пари престават да бъдат пари и се превръщат във валута, след като отпада златното обезпечение. Това е годината, в която спестяването на пари стана излишно и се превърна в лош финансов съвет. Днес средната класа има много малко спестени пари.

Възможно ли е това да е така, защото хората знаят, че е излишно да спестяват?

1973 г. Първият петролен шок. Тогава това беше политически проблем. Днес обаче това е същински проблем на търсенето и предлагането, който ще засегне всички нас. Някои от нас ще станат по-богати, но повечето от нас ще станат по-бедни в резултат на сегашния недостиг на петрол.

Как сегашната петролна криза ще се отрази върху вас?

1974 г. Приет е Закон за пенсионното осигуряване. Този закон в края на краищата доведе до това, което ние познаваме като плановете 401(к).1 Не са много промените, които ни засягат до такава степен, както тази. 401(к) първоначално беше тайнствен подпараграф в американския данъчен закон, който беше замислен само за директори и високопоставени служители с големи доходи, които търсят начин да покрият някой друг долар в повече.

Решението на данъчната служба през 1981 г., даващо право на работниците да използват същото правило, беше истинска революция. Проблемът е в това, че 401к е спестовен план, а не пенсионна застраховка. Много работници, които имат 401к, няма да имат достатъчно пари, за да се пенсионират, просто защото 401к е създаден за служители с много високи доходи, а не за работници с по-ниски заплати. Казано по-просто, планът 401к няма да е адекватен за около осемдесет процента от всички работници, особено за тези с доходи по-ниски от 150 000 долара годишно. Милиони работници от средната класа ще се окажат сред бедните, дори днес да имат 401(к).

Вие имате ли 401к?

1989 г. Падна Берлинската стена и се появи световната интернет мрежа. С две думи комунизмът – икономическата система сьздадена, за да защитава работниците – се провали. По същото време, през същата година, навлязохме в информационната ера. Изведнъж се появиха млади интернетни милионери и милиардери, докато бейби-бумърите губеха работата си.

Много по-възрастни работници трябва да работят под ръководството на по-млади просто защото техническите им познания не съответстват на днешните реалности. Вместо да получават увеличение на заплатите, както това би се случило в индустриалната епоха, много от по-възрастните работници биват уволнявани, тъй като тяхното образование и опит са вече остарели.

Вашите умения остарели ли са?

1996 г. Беше приет Закон за телекомуникациите1. Той позволи светът да бъде свързан с оптичен кабел, улесняващ глобализацията. Това означаваше, че висококвалифицираните професии можеха да бъдат един вид експортирани. От икономическа гледна точка сега има смисъл да наемеш програмист, лекар, юрист и счетоводител в страните, където цените на тези услуги са много по-ниски поради по-ниските разходи за живот в чужбина.

Работите ли в област, която оптичният кабел може да промени?

2001 г. Китай беше приет в Световната търговска организация (СТО). Днес САЩ и много западни страни, като например страните от Г-8, се превърнаха по-скоро в потребители, отколкото в производители. Това създава огромен проблем в търговския баланс и също така ни лишава от нашите заводи. Много малки фирми не могат да се конкурират с компании като „Уол Март“, които имат директни връзки с фабрики в Китай.

В днешно време в САЩ и в други западни страни средната класа се стопява, докато средната класа в Индия и Китай нараства.

Потребявате ли продукти, произведени в чужбина?

2004 г. По време на дебатите между Кери и Буш стана дума изнасянето на американски работни места в чужбина. Но съществува по-голям проблем, който двете страни избегнаха. Никой от тях не каза нещо особено за изнасянето на американския дълг в ръцете на чужденците.

Докато за нелегалните имигранти, заемащи работни места, се дискутира много, съществува един много по-сериозен имиграционен проблем, за който не се говори: количеството чужд капитал, който поддържа платежоспособността на Америка. През 2004 г. чужденците притежаваха 44% от държавения ни дълг. Никоя водеща държава в историята не е натрупвала такова количество чуждестранен дълг. Като нация ние не можем да си позволим да обслужваме този дълг и освен това съществува лимит на количеството дълг, който светът би търпял.

В състояние ли сте да обслужвате собствените си дългове?

Тази книга не е политическа. Тя няма да обвинява републиканците или демократите, либералите или консерваторите. Тази книга е за парите, финансовото образование и последствията от недостатъчното финансово образование и управление на парите. Тя е за това как да се предпазите от лошото управление на парите от страна на държавата. Днешните проблеми са по-големи от тези, с които нашето правителство може да се справи. Това може би е причината, поради която политиците ни избягват да говорят за истинските проблеми.

Съединените щати имат най-високия стандарт на живот в света. Ние постигнахме този висок стандарт на живота, ставайки най-големия длъжник на света. Американският долар е световната резервна валута и досега светът ни позволи да печатаме толкова пари, колкото си поискаме. Как ще продължи тази история – като приказка или като кошмар? Доналд и Робърт не мислят, че тази илюзия може да продължава дълго, и очакват глобална корекция в световен мащаб. За съжаление, бедната и средна класа ще пострадат най-много.

И това е причината, поради която те искат да сте богати.

Тази книга
няма за цел да променя света

Тази книга няма за цел да променя света. Тази книга е за промяната във вас, така че да не станете жертви на променящия се свят. Светът се променя бързо. Политиците и правителствената бюрокрация не могат да се променят толкова бързо или да предпазят някого от тези промени.

Наскоро обявиха, че Уорън Бъфет и Бил Гейтс са обединили усилията си, за да разрешат някои от най-наболелите световни проблеми. Това е достойно за похвала, тъй като парите имат силата да се справят с много от световните проблеми като гладa, липсата на достъпни жилища и, да се надяваме, с много болести като рак и СПИН

Парите не могат да се преборят с бедността

Един от проблемите, с които парите не могат да се преборят, е бедността. Има много съществени причини за бедността, една от тях е недостатъчното финансово образование. Проблемът в това, да се хвърлят пари за справянето с бедността, е, че парите само създават повече бедни хора и ги държат бедни по-дълго. Затова Доналд и Робърт са учители. Те знаят, че единственото истинско решение за бедността по света е финансовото образование, а не парите. Ако парите сами по себе си можеха да се справят с бедността, те щяха да даряват пари. Но тъй като парите не могат да премахнат бедността, те даряват времето си. Освет това част от печалбите от тази книга ще бъдат дарени на благотворителни и образователни организации, които също преподават финансова грамотност. С увеличаването на финансовата ви грамотност вие ще започнете да виждате финансови възможности навсякъде. Когато забогатеете, вие също може да изберете да помагате за промяната на света. Точно това направиха Доналд и Робърт. Това е причината да обединят усилията си като учители.

Докато четете тази книга, вие ще чуете гласовете на двама души с различно минало, с две различни перспективи и два различни гласа. Робърт обича да разказва истории и често използва диалога. Доналд е пределно праволинеен и колкото може по-пестелив на думи. Ние използвахме два различни шрифта, за да наблегнем на тези два гласа.

Можете ли да прочетете тази книга с отворено съзнание? Ако е така, вие ще видите света през очите на двама души, които са постигнали успех, и ще разширите познанието си за парите и за това какви възможности имате за вашето финансово бъдеще.

С пожелание за свободно финансово бъдеще,

Шарън Лехтър

от ти / дата: 06 мар 2009

мненията и проблемите разглеждани от тези гиганти на инвестирането се допълват по великопен начин ,много хубава книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]