Еротично изкуство

Автор: Ханс-Юрген Дьоп

Коментари: 1

Издател Книгомания
Брой страници 256
Година на издаване 2007
Корици твърди
Език български
Тегло 2011 грама
Размери 33x24.5
ISBN 9789549817362
Баркод 9789549817362
Категории История и теория на изкуството, Изкуство, Книги

Когато в заника на живота му попитали Пикасо за разликата между изкуството и еротиката, той се замислил преди да отговори: "Но....разлика не съществува!" Както други предупреждават за опасността от еротиката, така той предупреждава за опасността от изкуството: "Изкуството никога не е целомъдрено, то трябва да бъде държано далеч от всички невинни невежи. Хора, които не са достатъчно подготвени за него, не трябва да бъдат оставяни насаме с изкуството. Да, изкуството е опасно. Когато е непорочно, то не е изкуство."

Понятието "еротично изкуство" е заобиколено от множество заблуди. Изкуство или порнография, нагон или Ерос, безсрамие или оригиналност - тези безплодни опити да се намери определение и да се постави разграничение стават все повече, така че обективното изясняване изглежда почти невъзможно... Кога става дума за "еротично изкуство"?
Ханс-Юрген Дьоп

от Bor? Ivanoff / дата: 26 юни 2014

По отношение на качеството на книгата като продукт, нямам никакви претенции. Издателите са се опитали максималн да се доближат до водещите световни стандарти. Но, превода е отчайващо аматьорски и жалък дори... Също така шрифта избран за една част от текстовете е почти не-разбираем и дота затормозяващ... Питам се, имало ли е в действитвлност, истински професионална и компетентна редакторска работа върху тази книга. Мисля, че настоящото българско издание е една компроментираща обида, както за оригинала, така и за aвтора. И в никакъв случай не оправдава претенцоизната цена...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Един провокативен поглед към изкуството. Книгата е не само богат сборник от илюстрации и текстове, а повдига интересни естетически въпроси: за изкуството, за вдъхновението, за ероса. Поставя предизвикателства пред дръзналия да разсъждава отвъд условностите на  общоприетите морални норми за прилично и неприлично.
Възможно ли е да има ясни рамки между еротично и порнография и къде са те? Нима някой би могъл да разнищва проблеми в изкуството, без да стигне до този въпрос?  След тази книга всяко подобно разглеждане на изкуството ще ви изглежда  повърхностно?!
Бердяев казва:  „Но всичко наистина велико, гениално и свято в живота на човечеството е било създадено от победилата условностите интимност и искре­ност, от мистичното саморазкриване на най-дълбинното в душа­та. Защото в интимната дълбина на душата винаги лежи нещо вселенско, далеч по-вселенско, отколкото на общоприетата по­върхност. …Отвратителна лъжа на културата, която вече е станала нетърпима: за най-важното, дълбоко засягащо ни е заповядано да мълчим, за всичко прекалено ин­тимно не е прието да се говори; смята се за неприлично, почти скандално човек да разтвори душата си, да открие в нея онова, с което тя живее.”
Ако в обществото човек трябва да мълчи, то той може да излезе от тези рамки като творец  – пишейки, рискувайки, творейки…
Тази книга ви кани на едно пътешествие в света на изкуството, отвъд пределите на тези „условности”.

Невена Крумова - Хеликон, София - Гранд хотел България