Голям Гальовник/ Без цензура

Автор: Ромен Гари

Коментари: 0

Издател Издателство-Кито
Брой страници 224
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 281 грама
Размери 21x14
ISBN 9789549228311
Баркод 9789549228311
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Животът е сериозно нещо, поради своята незначителност"
Ромен Гари

Българският превод на „Голям Гальовник" принадлежи към бисерите на нашето художествено слово. Той е върховно постижение на преводаческото майсторство на Красимир Мирчев - изключителна изява на артистичната му дързост.
Романът „Голям Гальовник" излиза на български през 1986 г. в изд. „Хр. Г. Данов". Тогавашната цензура е поработила върху текста, премахвайки някои пасажи, считани за непристойни, а други - по чисто политически причини. Така например българският читател не е могъл да разбере отношението на Ромен Гари към Съветска Русия.
Днешното издание има за цел публикуване на автентичния текст. В него е включен и така нареченият „екологичен" край на романа, който френският издател е съкратил в изданието от 1974 г. През 2007 г. във Франция излезе пълното издание на „Голям Гальовник", което представяме на българския читател. Цензурираните пасажи и непубликуваният през 1974 г. край на романа са преведени от Андрей Манолов.
От издателството

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Един от многото литературни шедьоври на Ромен Гари носи заглавието „Голям гальовник“. И тук той остава верен своя стил, представяйки по уникално смешен и абсурден начин трагичния живот на героя си. Макар и думите да изглеждат хаотично подбрани и безсмислени, всяко изречение те удря като гръм, зареден с истината за човека и живота.


Кузен – главният герой – страда от липса на обич и затова решава да си вземе питон за домашен любимец. Така в миговете на изострена липса на топлина и човешки досег, той го увива около себе си, за да се почувства обичан. Не може да пропуснем и привързаността му към мишката Блондин, която по план трябва да послужи за храна на Голям Гальовник - питона. Единственото място, от което Кузен може да се снабди с женски ласки, са публичните домове, където, макар и за миг, може да се  почувства обгрижван.


Работещ като статистик, неспособен да осъществи нормална връзка с други себеподобни, той е погълнат от безкрайността на числата в работата си, която го обезценява като човешко същество. Така той свежда същността си до нула, за да приеме в собствената си празнота увереността, че всъщност е питон.


Това е книга за неизлечимата болест на липса и наличие:


за липсата на любов и човешка топлина; за липсата на разбиране и споделяне; за липсата на другия до теб; за наличието на празнотата, самотата, студенината и безнадежността в един свят, населен от милиарди хора. Хора, които не могат да бъдат хора в истинския смисъл на думата, защото са неспособни да обичат, а това автоматично лишава други от възможността да бъдат обичани...


Като един омагьосън кръг, като един Голям гальовник, който се е увил около себе си и не може да разплете възела на собствената си безпомощност и страх...


 


 


„Когато един питон се увие около теб и те стисне силно през кръста, през раменете и положи глава на врата ти, достатъчно е да затвориш очи, за да се почувсваш обичан. Това е върхът на невъзможното и аз се стремя към него с цялото си същество. Трябва да кажа, че винаги са ми липсвали ръце. Две ръце, моите си, означават празното. Необходими са ми още две около тях. На това при витамините му викат изразена липса.“

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Гротеска от най- висша класа,съперничеща си с „Тенекиеният барабан“на Гюнтер Грас и „ Гълъбът“ на Патрик Зюскинд. Голям гальовник е името на питон,който обитава жилището на самотен чиновник,чийто наивитет граничи с инфантилизъм. Удивително е, с колко много любов ,чистота и човечност, той изгражда един свой малък свят, в който съжителството с питон е за предпочитане пред всяко човешко присъствие.Всички асоциации, които поражда змията-от митологията до постмодернизма, ще се развият във въображението ви и все пак  – не опитвайте това  вкъщи, защото „не е достатъчно само да обичаш един питон, трябва и да го храниш!“.

Людмила Еленкова, Хеликон София - Гранд Хотел България