История на Българите Т 3: От Освобождението /1878/ до края на Студената война

Автор: Колектив

Коментари: 0

Издател Труд
Брой страници 736
Година на издаване 2009
Корици твърди
Език български
Тегло 1599 грама
Размери 28x22
ISBN 9789545288852
Баркод 9789545288852
Категории История на България, История, Книги

Освобождението на България през 1878 г. поставя началото на нова епоха в историята на България. Тя е белязана с важни събития за утвърждаване на нашата независимост, борби и войни за национално обединение, политически сблъсъци и поставяне началото на демократично развитие на страната в Европейския съюз.
На тази епоха е посветен том трети от ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ.
Както и в другите томове на поредицата, авторите разглеждат събитията, вземайки под внимание най-новите съвременни постижения на историческата наука.
Това е видно още при разглеждането на проблемите на страната през първите години на държавното ни съществуване. Особено внимание тук е отделено за изясняване на такъв значителен акт на българския народ, какъвто е Съединението на Княжество България и Източна Румелия и неговата защита с политически и дипломатически средства, както и чрез победата ни в Сръбско-българската война от 1885 г. В този етап от развитието на страната се откроява величествената фигура на големия наш политик и държавник-националист Стефан Стамболов..
Обявяването на Независимостта в 1908 г. е следващо голямо национално постижение за България, за което най-големи заслуги имат цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов. Това събитие е последвано от войните за национално обединение 1912 —1918 г. При разглеждането им е преодоляно старото научно схващане за т.нар. „ завоевателни цели " на въпросните войни, като е възприето съвременното виждане като войни за обединение към Отечеството на останалите под чужда власт български земи.
Съвременни са и схващанията при разглеждането на политическите борби след Първата световна война, като е изоставена отживялата тяхна марксическа трактовка.
Такива исторически трактовки дават авторите и при разглеждането на историята ни по време на Втората световна война, преврата през 1944 г., комунистическата власт и последвалото от 1989 г. начало на демократичното развитие и създадени възможности за осъществяване на националния ни идеал за свобода, благоденствие и духовно обединение на българите по света.
Проф. д-р Григор Велев, председател на Научния център за
българска национална стратегия

Ключови думи: Промо -20%

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg