Чемширово дърво

Автор: Камило Хосе Села

3 мнения

Издател Фама
Брой страници 224
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 300 грама
Размери 21.5x14.5
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 14.00 лв.

Носител на Нобелова награда за литература (1989), Камило Хосе Села (1916 – 2002) е автор на близо 100 произведения, сред които най-известни са „Семейството на Паскуал Дуарте” (най-превежданата испанска книга след „Дон Кихот”), „Кошерът” и „Мазурка за двама мъртъвци”. „Чемширово дърво” (1999) е последният му роман.
„Чемширово дърво” е шеметна вихрушка, в която се носят вещици и русалки, свещеници и призраци, особняци и обикновени хорица, преплитат се поверия и суеверия, магии и рецепти за лекове и гозби, корабокрушения и избавления, притчи и анекдоти, забавни случки и страшни предания... Това е пищна и живописна творба, сравнявана от някои критици с прозата на Джойс и Бекет, но обляна от ярката светлина и жизненост на Галисия.
„Чемширово дърво” е разказ за приключения, преминали през объркващото сито на паметта. - Камило Хосе Села

Последният роман на Села е многопластово приключение, което се изгражда и разклонява в неизброими посоки – традиционна мъдрост, фолклор, история, суеверия, морски случки, автобиографични елементи... С мощен размах тук се съчетават аспекти от екзистенциалната философия, брутален реализъм и сюрреалистична атмосфера. - Марк Търси

„Чемширово дърво” е почти предизвикателство към самата дефиниция на жанра и блестящо постижение на бунтовния и изкусен нобелист. Движението в романа наподобява танци в бална зала – безброй кратки повествования валсуват под звуците на музиката, воплите, грохота и мощното кресчендо на човешката история. - Publishers Weekly

Никой испански писател не е по-достоен за Нобеловата награда от Камило Хосе Села. - Мигел Угарте

от магелан / дата: 12 яну 2010

Е, този автор не е за всяка уста лъжица. Повечко култура и познания трябват, за да го разбереш и оцениш. Нобеловият комитет все пак не е от невежи, драга Калина Стоева.

от kalina stoeva / дата: 03 яну 2010

започнах да чета с голямо желание и интерес, заради анотацията, но много бързо се разочаровах, или преводът не е добър, или текстът не става

от Доберман / дата: 26 дек 2009

"Не хвърляйте бисери на свенете" е казано в Библията. Странно е как Хосе Села - ислтински бисер и пиршество на духа - се е появил в нашата родна кочина.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Още със самото си заглавие книгата прави силно впечатление. Авторът е заложил на един от най-богатите и многопластови символи – дървото. Тази символна тема  е свързана с идеята за вечно възраждащия се Космос, символ на живота, плодородието и непрестанното развитие. Дървото е опора на всемира,световна ос, в която се преплита триизмерния ред на нашия свят. Гигантските му корени се врязват и пълзят дълбоко в подземния свят и извличат от мрачните недра живителните сокове които потичат нагоре към ствола и короната привлечени от слънчевата светлина. Ето така този велик медиатор обединява всички природни стихии и осъществява връзката между хтоничния и небесния свят. Космичното дърво е натоварено с изключително величествена същност във вярванията на много народи. То е в центъра на света и там шаманите чрез специален ритуал или жертвоприношение осъществяват връзката между боговете и хората. В този смисъл, по време на тайнството дървото и шамана се сливат в едно цяло за да се отвори канала на познанието.
   Не случайно авторът е избрал това заглавие, защото книгата му е изпълнена с мъдрост, фолклор, история, суеверия, аспекти от екзистенциалната философия, брутален реализъм , притчи и анекдоти, забавни случки и страшни предания. Всички канали на познанието са отворени и очакват тези, които имат желанието и онази специфична настройка на съзнанието да почерпят вдъхновение от този своеобразен извор.

Лилия Иванова - Хеликон, Кюстендил