Анабел

Автор: Ирина Папанчева

Коментари: 1

Издател Жанет-45
Корици меки
Език български
Тегло 240 грама
Размери 0x0
ISBN 9789544915872
Баркод 9789544915872
Категории Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Анабел е успяла жена, която провокира и се оставя да бъде провокирана. Тя се носи в живота с лекота. Но дали чувствата, които някога е заключила в лабиринта на душата си не са оставили отпечатъка си върху нея?
Амстердам, Ван Гог, „Слънчогледите” са реперите по пътя към катарзиса на героинята.
Ирина Папанчева, авторката на лиричната повест „Почти интимно”, в „Анабел” ни пренася в живота на млада жена минала през младежките си увлечения, любовта към живописта и баща си, за да стигне до административната кариера, която й дава власт над живота й, докато едно пътуване и няколко срещи я връщат към истинските за нея неща… Оригиналния подход на авторката с вплетените мостове между действието на романа, космополитизма и нишките от живота на Ван Гог, правят тази творба уникално и увлекателно четиво.

от Владислав Василев / дата: 19 яну 2010

Когато роман като този се появят сред многото нови, знаеш че българската писмена ще я има. Оригинален, и дори написан за неопределена евлопейска държава, ти дава нашенска уютност и "уютност". Определено стилът е уникален и обвземащ, приковаващ вниманието и ума на читателя. Роман, който трябва да се прочете и автор, който трябва да се следи за бъдещи публикации!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Случките на Анабел, нейните радости и скърби, нейният гняв, нейната ревност, нейното щастие и гордостта й ни показват, че граждани на света или просто на някоя „малка европейска държава”, ние всички имаме нещо общо и това са всички изброени по-горе неща.

Николина Бочева, Хеликон – Витоша, София

„Анабел" на Ирина Папанчева впечатлява със своята актуалност и общочовешката си проблематика. Дилемата - възможно ли е съвременният човек да запази своята национална идентичност, строга индивидуалност и неповторима интимност в този глобализиращ свят, е решена чрез съдбата на една млада жена, поставена в условията на динамизирана европейска среда. Анабел е реализирана професионално. Тя е твърдо решена да следва съветите на баща си, който я поощрява в осъществяването на мечтите й. Но след неговата загуба страстта на Анабел да рисува изстива. Тя прави кариера, но без амбиции и желание.
Героинята изминава труден път до момента, в който преоткрива своето „аз". Събитията, които бележат наситения й живот, мисълта й за глобализацията и родината, за собствената идентичност и любов, преплетени през погледите на приятели, колеги, влиянието на родителите и и накрая разумът в образа на Винсънт, но не Ван Гог, а мъдростта, срещната по пътя на живота, е това, което я връща към рисуването и към всичко, което й носи удовлетвореност.
С „Анабел" Ирина Папанчева доказва своето място в съвременната българска литература. Романът дава отговор и на въпроса за личната саможертва и цената, която си струва всеки да плати, за да осъществи съкровените си желания и мечти.

Фатима Мустафова, Хиликон - Бургас