Словакия. От средновековието до наши дни

Автор: Роланд Шьонфелд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 344
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 266 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543202553
Баркод 9789543202553
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Съдбата на нас, българите, се свързва с тази на словаците още през IX в., защото духовните "отломки" на древната Великоморавия стават трайни градива за културата ни, а историческата мисия на двамата свети братя Кирил и Методий, отправена към западните славяни, дава плодове при южните. И макар че делото на славянските просветители в Централна Европа бързо е заглушено, а западните славяни са безвъзвратно включени в орбитата на римокатолицизма, споменът за този най-ранен период на духовен разцвет никога не избледнява в словашката памет. Той се превръща в исторически мит, който векове по-късно се вгражда в модерната словашка идентичност.
На 1 януари 1993 година се осъществява разделянето на Чехия и Словакия. Бленуваната столетия мечта на словаците за суверенна държава става реалност. След множество политически, икономически и културни обрати още от далечния VI век, които германският учен и университетски преподавател Роналд Шьонфелд излага и аргументира по убедителен начин.
А българският читател без съмнение ще съзре в тази история не малко прилики със собствената си съдба - от по-далечно и от по-близко време, ала и разлики, защото пътят на един народ се обуславя от традицията и от основните ценности, които изповядва.

Ключови думи: история

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Словакия е от младите европейски държави, появили се на картата скоро след разпада на Източния блок.
Същевременно историята на словашките  земи е древна и неразривно обвързана с някои от най-интересните епизоди от миналото на Стария континент. Както и с историята на България, най-малкото около християнизацията и просветителската дейност на светите братя Кирил и Методий.
Изграждането на словашка национална идентичност е процес, който можем да отнесем едва към средата на XIX в., а като време той съвпада и дори е заглушаван от националното надигане на чехите. Дълго време двата народа споделят обща съдба и делят обща държава – след Първата световна война и разпадането на Австро-Унгарската империя се създава Чехословакия. Разбира се, мнозина словаци продължават борбата за политическа независимост – първоначално настоявайки за по-голяма автономия от чехите. По време на Судетската криза и Втората световна война съумяват да извоюват конституирането на своя държава, която обаче съществува като марионетен режим под реално германско управление. Крахът на Райха води до ново издигане на Чехословашката република, която попада в Източния блок, т.е. под контрола на Москва. Независимост словаците получават едва през 1993 г.
Германският историк и специалист по история на Източна Европа  Роналд Шьонфелд показва стъпките на тази история, показва нейното богатство и в дълбочина анализира културните, обществените и политическите явления, доминирали и оформили словашката нация.

Димо Георгиев, Хеликон-Шумен