Капризната игра на времената. Избрани стихове

Автор: Любомир Левчев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 384
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 580 грама
Размери 21x16
ISBN 9789542807438
Баркод 9789542807438
Категории Българска поезия, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Появата на Любомир Левчев, за когото изведнъж се заговори много в цяла Европа, е приятна изненада. Двете му стихосбирки, излезли едновременно – „Звездопът“ и „Рицарят, Смъртта и Дяволът“, предават дръзко и чудесно настроенията на един четирсетгодишен мъж, който живее в комунистическа страна, но се чувства у дома си и в Париж, и в Ню Йорк, и в Токио; спътник на планетата, избрал своята позиция, но отворен за всички съвременни трусове, с поредицата митове, лудости, благородства и нервни депресии, които я придружават.
Близък до поети като Ханс Магнус Енцесбергер или Збигнев Херберт, Любомир Левчев по негов си безподобен начин изрича истините в лицето на смъртта – страшни, наивни, учудващо точни.
Подхранван от абсурда, съзнаващ противоречията, непрекъснато поднасяни му от Запада, българският поет отива несравнимо по-далеч от Евтушенко или Вознесенски в улавянето на света, който обича и непрекъснато психоанализира, сякаш дори без да го осъзнава.
Грабва самолета, прекосява континенти, среща по пътя си Гинзбърг, говори с бонзи, с министри, с хипита, с гладни индуси, с милиардери от Венецуела, вижда как се сблъскват ценностите – не е ли това достатъчно, за да му се завие свят на човек? Малко са днес поетите, които тъй добре изразяват това световъртене. По този начин марксизмът на Левчев се самокоригира или, иначе казано, се обогатява с една заразителна мечтателност.

Ален Боске, Из „Един сомнамбуличен марксизъм“ ( в."Льо Монд", 1976 г.)

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Роден на 27 април 1935 г. в Троян. Завършил Философско-историческия факултет на Софийския университет. Редактор и главен редактор на в. “Литературен фронт\" (1961-1971). Първи заместник-министър на културата (1975-1979). Председател на Съюза на българските писатели (1979-1989). От 1991 г. е редактор-собственик на издателска къща и международно списание „Орфей\".
Първата му книга „Звездите са мои\" излиза през 1957 г. През 2002 г. публикува книга стихове „Капризи\". Междувременно е издал повече от 30 книги поезия. А също и романите „Убий Българина!\" и „Ти си следващият\". 58 негови книги са издадени в 36 страни.
Действителен член на Европейската академия за изкуство, наука и култура - Париж. Член-основател на Европейската академия за поезия -Люксембург. Фелоу на Йейлския университет - САЩ. Член на Международния литературен фонд - Москва.
Международни награди:
Златен медал за поезия на Френската академия и звание Рицар на поезията (1985);
Медал на Асоциацията на венецуелските писатели (1985);
Награди „Мате Залка\" и „Борис Полевой\" - Русия (1986);
Голяма награда на института „Ал. Пушкин\" и Сорбоната(1989) и др.