Красотата ще спаси света: Уайлд, Рилке, Цветаева

Автор: Цветан Тодоров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Парадокс; УИ "Св.Климент Охридски"
Брой страници 244
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 389 грама
ISBN 9789540731056
Баркод 9789540731056
Категории Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

В тази книга Тодоров коментира личната проза на Оскар Уайлд, Райнер Мария Рилке и Марина Цветаева — писма, дневници, бележки - от една определена гледна точка: възможна ли е хармония между живота и творчеството? В отговор на този въпрос тримата творци са привилегировали ту едното, ту другото. Последиците от нарушената хармония са били за сметка на тяхното творчество или на житейското им щастие.
Авторът рисува портретите на своите герои, използвайки за изходен материал собствените им признания. В тях Уайлд, Рилке и Цветаева присъстват ярко с най-дълбоките си откровения. В това изповедно слово Тодоров открива всички качества на художествено творчество. Писмата и дневниците на Уайлд, Рилке и Цветаева се четат като роман, чиито конфликти и перипетии се подхранват от напрежението между живота в самота и живота с другите, между порива към прекрасното и повелите на всекидневното. Проникновеното слово на героите приема конкретни екзистенциални измерения. Съдбите им ще послужат на автора като отправна точка за мащабна анкета върху прекрасното и абсолюта през многовековната европейска история. Изводите, до които стига Тодоров, могат да помогнат на всеки да живее с поглед към някой поетичен небосклон, но здраво стъпил на земята.
Стоян Атанасов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Едно изключително задълбочено изследване на възгледите на трима велики творци – Оскар Уайлд, Райнер Мария Рилке и Марина Цветаева – за изкуството и за мястото на творчеството в личния живот.

Тодоров представя един уникален поглед към кореспонденцията на тримата автори, паралелно с широк автобиографичен план.

 Това спомага за сравнително лесен достъп до множество идеи, стига читателят да желае да се запознае с типичния за Тодоров подход към естетиката и литературата.

Чавдар Димитров, Хеликон Витоша

Цветан Тодоров Тодоров е българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

Прекарва първите 23 години от живота си в България, а след това се установява трайно във Франция. В интервю за български вестник през 2008 г. се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.
Цветан Тодоров е Ръководител на научни изследвания в Националния център за научни изследвания в Париж. Автор е на голям брой трудове, сред които “Памет за злото, изкушение на доброто” (изд. ЛИК, 2001) и “Дълг и наслада, един живот на посредник” /подготвя се за печат в изд. ЛИК/ - неговата интелектуална автобиография.