Завладяването на Америка. Въпросът за Другия

Автор: Цветан Тодоров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 328
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 422 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543217662
Баркод 9789543217662
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Завладяването на Америка, публикувана във Франция през 1982 г. и преведена на петнадесет езика, бележи поврат в научната ориентация на Тодоров. Занапред той ще изследва отношенията между различните културни общности с критерии, формулирани в традицията на хуманизма и обвързващи общочовешкото с локалното, универсализма с плурализма. Хармонията между тях е предпоставка за диалога и съжителството на културите.
В откриването и завладяването на Америка Тодоров вижда началото на продължителен процес на признаването на другия. Неговите фази – опознаване, общуване, асимилация, експлоатиране, еманципиране, съвместно съществуване – са свързани с не една колективна и лична трагедия, с исторически драми, които до голяма степен определят облика на Новото време и проправят пътя към днешния глобализиран свят. А животът в него е невъзможен без споделяне на ценностите, които утвърждава тази книга.
Стоян Атанасов

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Доколко в мисловния ни свят има място запазено за другия?

Как се изгражда чувството на адаптиране спрямо нова среда?

Задължителни ли са външните исторически условия, за да бъдем откриватели?

А кое ни превръща в завоеватели?

На тази част от човешкото себепознание, се спира Цветан Тодоров в своя великолепен труд. Изразени посредством знаци, които лесно могат да бъдат разчетени, Америка и семиотиката изглеждат близки, и достъпни.

Текстът не оказва съпротива - ще го преодолеете с лекота, която напомня въртенето на глобус...

Людмила Еленкова, Хеликон София - България

Какво е вълнуващото усещане на откривателството, на търсенето и завладяването на нови, въобразявани, мечтани светове?

Каква е религиозната и социална машина, която подтиква европейските през XVI и XVII век да започнат плавания към непознати земи?

Какви са културните дилеми, които изникват при срещата с „другите” – местните, чужденците в тези нови светове?

Цветан Тодоров, известен български философ, литературен критик, се захваща с нелеката задача да отговори на тези исторически въпроси и предизвикателства.
Историческите драми, които Тодоров разглежда в книгата си „Завладяването на Америка” са точно провокирани от сблъсъка на цивилизациите на европейските (испански) авантюристи (завоеватели) и коренните американски народи (ацтеки, маи). Покоряването на Америка от европейците
е уникален успех, но същевременно това колониално замогване води до разрушаване, унищожаване на традиционните култури. Тодоров разглежда
като център на анализа си точно въпросите за „другия” – как се случва „признаването”, реалното опознаване отвъд фантазията на два различни свята.
Важна книга, чудесно и увлекателно написана, която ще заинтересува всеки познавач на добрата философска и историческа литература.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Цветан Тодоров Тодоров е българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

Прекарва първите 23 години от живота си в България, а след това се установява трайно във Франция. В интервю за български вестник през 2008 г. се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.
Цветан Тодоров е Ръководител на научни изследвания в Националния център за научни изследвания в Париж. Автор е на голям брой трудове, сред които “Памет за злото, изкушение на доброто” (изд. ЛИК, 2001) и “Дълг и наслада, един живот на посредник” /подготвя се за печат в изд. ЛИК/ - неговата интелектуална автобиография.