Пантера в приземието

Автор: Амос Оз
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Millenium
Брой страници 176
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 222 грама
Размери 20x14
ISBN 9789545151125
Баркод 9789545151125
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Йерусалим, 1947-а. Едно момче търси мястото си между понятия като дълг и предателство, любов и прошка, свой и чужд. Приятелите му го наричат Профи, съкратено от Професора, заради навика му да рови в книгите и да изследва и проверява думите. Именно този навик го сближава с войник от британските окупационни сили - реален враг, който „обича евреите и иска да научи езика на древните пророци”. Ами ако това приятелство се превърне в предателство?
Между фантазии и реалност, с тънка ирония и лека носталгия, Амос Оз разказва не просто историята на своя герой, но и живота на цяло поколение. Именно уникалните му стил и език го превръщат в най-популярния израелски писател в света, автор на повече от 20 книги, преведени на 37 езика в 96 страни. При посещението си в България през 2009-а Оз нарече „Пантера в приземието” „най-честната ми книга”.

от ГРЕТА / дата: 06 май 2013

Много трудна книга

от Венец / дата: 07 яну 2011

страшен кеф - празник за душата!

от Венка / дата: 21 дек 2010

опазил ни господ корицата да е най-важна в една книга

от Венко / дата: 19 дек 2010

Победител в категорията за най-грозна корица на 2010 година

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Амос Оз , когото литературният свят определя като „израелския Толстой”, отново приковава вниманието на ревностните си читатели с вечните човешки теми за дълг и предателство, вражда и приятелство,  вина и прошка, които от векове разпъват човешката душа в търсене на истината за тях.

Заглавието е „Пантера в приземието”, а посланието на твореца към нас е, че „страданието не винаги е противоположност на любовта. Понякога то е част от любовта и любовта е част от страданието...Всички тези сили ни оформят и ни превръщат в това, което сме.

Приятелството между Профи , любознателно еврейско момче, и войник от британските окупационни сили, който обича евреите и иска да опознае света на древните пророци, ни помага да се приближим и ние до своите отговори на тези вечни тайни на човешкото битие.

 Не пропускайте това заглавие на Амос Оз, който е новият носител на престижна награда за цялостно творчество «Зигфрид Унзелд» за 2010 г. Престижен приз, учреден през 2004 г., който се връчва на всеки две години от немското издателство «Зюркамп».

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

Никога не забравяй, то е същината на нещата, всичко друго е само сянка.“

И главният герой не забравя. Той разказва една история от средата на 40-те години на 20 век. История, която се случва в навечерието на най-голямото събитие в неговия живот – създаването на Израел като самостоятелна и независима държава.

От една страна е Съпротивата – детска банда, която се ръководи по подобие на филмови сюжети, подръжава на техните персонажи. В това „сдружение“ има: устав, съд, разузнаване, неосъществена мечта за създаване на самоделна бомба, предателство...

От друга страна са човешките взаимоотношения – семейство, обич, привързаност, възпитание, но има и истинска Съпротива – активна и опасна, тук са намесени страхът,опасността, отговорността...

Психологията на човешките отношения е силно активирана – деца,  възрастни,  деца и родители... Читателят става свидетел на едно приятелство, което го съпътства до края на историята. Едно приятелство между врагове...

Един увлекателен разказ от позицията на дълбок и съкровен спомен за събития оставили своя отпечатък върху живота на едно цяло поколение.

Венета Иванова, Хеликон Добрич

Надали в съвременната литература  има друг писател с такава „разказваческа“ дарба като Амос Оз. Всеки един роман на този “еврейски Толстой” е една среща с литературата от най-чист вид, защото само големите писатели могат от една наглед обикновена история да създадат общочовешко преживяване и да накарат читателя да се потопи толкова дълбоко, че да  успее почти физически да усеща преживяванията на героя.

В последния си издаден на български език роман, Оз като че ли продължава темите засегнати в “История за любов и мрак”, разширявайки ги в посока  търсене на сложните отговори на въпросите за приятелството и предателството, за любовта и омразата.

С неповторимия си иронично-носталгичен стил и с педантичното използване на думите, писателя ни показва какво се случва с едно поколение в Израел в трудно време, а може би и  с всяко едно поколение във всяка една държава по света.  

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив

Амос Оз е израелски писател, и журналист. Професор по литература в университета Бен-Гурион в Беер Шева и съосновател на пацифисткото движение „Мир-сега“.

Амос Клаузнер е роден на 4 май 1939 г. в йерусалимското предградие Керем Авраам, в семейството на Йехуда и Фаня Клаузнер. През 1954 г. две години след самоубийството на майка си се преселва в кибуца Хулда, където живее и работи до 1986 г., там той променя името си на Оз(сила). Следва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим (1960 г. - 1963 г.), по време на своето следване публикува и първите си разкази през 1961 г. последвани от серия статии и есета за арабско-израелския конфликт.

Оз участва през 1967 г. в шестдневната война в Синай и във войната от Йом Кипур от 1973 г. След шестдневната война се застъпва активно за мирно решение на палестинския проблем, като един от основателите на анти-военното движение „Мир-сега“. Той подкрепя идеята за две отделни държави - Израел и Палестина, с две отделни столици в разделеният Йерусалим. От средата на 80-те години преподава в Оксфордския и Еврейския университет.

През 1986 г. Амос Оз заедно със своето семейство напуска кибуца Хулда и се преселва в Арад в пустинята Негев.

Амос Оз е един от най-популярните еврейски писатели, наричан е еврейския Толстой, пише на иврит, автор е на 18 книги и над 450 есета, преведени на 37 езика и издавани в 39 страни. Носител е на многобройни награди и през последните години е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда за литература.