Римските императори в Тракия - 27г.пр. Хр. - 610 г.сл. Хр. (Учебник по римска история и археология)

Автор: Иван Христов

Коментари: 0

Издател Unicart
Брой страници 360
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 630 грама
Размери 23x16
ISBN 9789542953654
Баркод 9789542953654
Категории Древна история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Д-р Иван Христов с траколог специалист по тракийска и римска археология, историческа география и нумизматика. Зам. Директор е на Националния исторически музеи.
Второто преработено и допълнено издание на книгата е едно докосване до историята на римската империя и тракийските провинции на Балканите. Книгата е посвестена на осезаемото присъствие на господарите на Римската империя в тракийските земи от I в. пр. Хр. до началото на VII в. сл.Хр. Разказани са слабо познати факти от живота на императорите, техните пътувания, строителни планове и военни кампании в провинциите на юг от Данубиос (р. Дунав).
Книгата е предназначена за ученици, студенти и почитатели на древната история. Тя е принос към популяризирането на богатото културно-историческо наследство на българските земи.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Римското наследство в днешните български земи често е засенчвано от интереса (разбираем и естествен !) към древнотракийската култура и нейните съкровища. Всъщност вековното  римско присъствие в Тракия ражда една симбиоза на културни традиции, обществено поведение, начин на живот, чийто археологични паметници са изключително, не само наше, но и световно историческо  богатство.

„ Днешните български земи – пише авторът Иван Христов – усвояват всички елементи на римската цивилизация: новопостроени градове и пътища; променен бит; повсеместното използване на латински и старогръцки език; трасирането на добре охраняеми граници, отделящи варварския свят от империята; въвеждането на закони и отсичането на монети, върху които стотици години ще стоят ликовете на римските владетели. На практика земите от двете страни на Хемус (Стара планина) влизат в системата на най-успешната политическа и икономическа държавна формация, измислена някога от човечеството.“

„Римските императори в Тракия“ е книга, която ни разказва как се случва всичко това.

Флорика Велева, Хеликон Благоевград

Нашите земи за добро или зло винаги са били притегателно място за “Великите сили” независимо от епохата - Рим, Византия, Османската империя и т.н. Всяка една от тези империи е оставила част от облика  и културата си и така се е получил този невероятен конгломерат от културни наслоявания, който формира и днешния облик на българските земи.

Рим е първата световна сила и като такава бързо завладява и Балканите и те стават провинция на империята.

В книгата се анализира ролята на всеки един император, който е направил нещо за тази отдалечена провинция, превръщайки я от едно диво място в част от гръко-римското културно пространство.

Учудващо е, колко малко знаем за този период от нашата история и колко голямо е всъщност влиянието му върху нас самите.

Красимир Червенков, Хеликон Пловдив