Козовете. Трилогия: Крясъците на самодивите. Пеещите гълъби. Искам да бъда с теб

Автор: Мариана Закова; Ун Волтрон
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Просвета
Брой страници 472
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 550 грама
Размери 20x14
ISBN 9789540125589
Баркод 9789540125589
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Трилогията е обединена от общата тема за оцеляването на българите - стар народ, чиито козове са в неговата история. Всяка от книгите разказва за един от тях.
„КРЯСЪЦИТЕ НА САМОДИВИТЕ"
Първият коз е създаването на Мадарския конник, който е в центъра на разказите за времето на Тервел, за когото се знае, че е имал своите победи и своята слава, но не и как е постигнал това. В омайните треви на платото над днешна Мадара самодивите са посрещали и изпращали своите мъже - българските ханове. В техния живот има много тайни, присъщи на характера им и на свободата им да владеят така, както пожелаят.
„ПЕЕЩИТЕ ГЪЛЪБИ"
Вторият коз е приемането на християнството и създаването на българската азбука. Учителите и учениците са българите, които следват силната личност на Борис-Михаил и на сина му Симеон, научил се да бъде водач още в неосъзнатата си младост. И предателства има, и смърт, но българската азбука ще се роди точно в това време на нови владетели.
„ИСКАМ ДА БЪДА С ТЕБ"
Третият коз е способността на българина да се съхрани през многовековното робство. Истините за това са много, С езика на едно страшно време, с натуралистичните детайли на страшното битие книгата разказва за двамата основни герои. Но около тях има още много - познатите и непознатите българи от селото край Места, където няма останало нито едно дете...

Трилогията е своеобразно продължение във времето след хановете Кубрат и Аспарух - тема на излязлата от печат през 2009 г. книга „ВОДЕНИ ОТ БЕСОВЕ". Тя е един различен поглед в онова битие, в което историята не може да надникне, защото няма свидетелства за това. формата на разказа не е избрана случайно. Определя се от присъствието на втория автор, който е едновременно и героят разказвач. Той е в тази роля в първата и втората книга на трилогията, а в третата героите сами разказват съдбата си, достигайки до откровени детайли за нея.

Ключови думи: Промо -15%, Да събудим духа на Коледа

от Николова / дата: 15 юни 2011

Интересно, много интересно за историята на България, което не можем да знаем. А авторите откъде знаят?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]