Стълба до небето. Стихотворения/ Жаждата на солената планина. Пет пиеси

Автор: Марин Сореску
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Авангард принт
Брой страници 416
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 496 грама
Размери 21x15
ISBN 9789543371099
Баркод 9789543371099
Категории Световна поезия, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Тотален писател, щедро надарена личност, Марин Сореску опита перото си в почти всички жанрове: поезията, драматургията, прозата, критиката, есеистиката и превода и навсякъде остави забележителни образци. Още с първите си книги: „Единствен сред поетите" (1964) и „Стихове" (1966) той се наложи като голямо поетическо дарование.
Но остана в съзнанието на публиката най-вече в двете си хипостази - на поет и на драматург. Издаде повече от 20 поетични книги, написа десетина пиеси, преведоха го от Чили до Австралия, получи и големи награди, номинираха го за и „Нобел". Пиесите му се поставиха на редица европейски сцени, стигнаха и до Америка.
Поезията на Марин Сореску е съвременна в пълния смисъл на думата - асоциативна, с много оригинални, неочаквани метафори. Метафоричността на богатото румънско народно поетично творчество е повлияла силно на тази на пръв поглед делнична и семпла, бих казал „прозаична", поезия. Сореску можеше да направи стихотворение за всичко и от всичко. От простия и непоетичен предмет или образ да стигне до синтеза на философското и поетичното, което всъщност прави голямата и истинската литература.
Роден пародист и иронист, той сътвори стихове, скрити под маската на сатирата и иронията. Но в тях откриваме и трагичната гримаса на поета философ и гражданин, който наблюдава и коментира съвременния свят, човешките отношения, търси измеренията на живота и смъртта, на съдбата, на саможертвата в името на другия...

от Ваня Топалова / дата: 15 авг 2014

Стоховете на Марин Сореску са много хубави. Великолепна философска, модерна поезия. При това преведени много добре от Огнян Стамболиев. А пиесите му са истинско откритие. Чудесна книга на един световен автор от съседна Румъния.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]