Роксолана

Автор: Павло Загребелни
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Емас
Преводач Мария Петкова
Брой страници 686
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 556 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543572212
Баркод 9789543572212
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги, Романи и повести. Световни

Годината е 1520-а, а момичето е петнадесетгодишната дъщеря на украински свещеник Анастасия Лисовска, а султанът - Сюлейман Великолепни. Така започва според неговия официален биограф шеметният път на малката украинка, отвлечена и продадена на пазарите за роби като наложница за султана, към сърцето на най-мощния владетел на Османската империя и към неограничената власт над неговата воля и десница.

Ключови думи: Исторически романи, Силните жени, Загадката Жена, Вдъхновение за пролет, Кралици и принцеси, Крале и кралици, Кралски величия

от Красимиров / дата: 06 ное 2021

Като не ви харесва подобна тематика и житие на такива влиятелни личности в историята недейте да четете. Поръчайте си и четете нещо за вашето ниво. Коментарът е редактиран от администратор.

от Калина / дата: 15 мар 2018

Не е Анастасия, а Александра.

от читателка / дата: 05 фев 2013

Струва ми се, става само за любители на приказки и то само такива от женската половина на човечеството...

от Станчо / дата: 10 окт 2012

Баба... Цоцолана?

от Панчо историка / дата: 09 авг 2012

Кирчо. Малко не си точен.. Тази жена и още няколко след нея постигат разцвет на Отоманската империя. Периода е известен като "кадънлар султанат" - жените управляват Империята... Има и българска книга която засяга тази тема - "Самира". А иначе "Роксолана" е великолепно четиво.

от Марта / дата: 08 авг 2012

Хюррем...хм, ако държеше толкова на добрия език, дали коментарът ти щеше да е изпълнен с грешки, пък били те и печатни?

от Кирил / дата: 08 авг 2012

По-голямо внимание трябва да се обърне на тази жена. Тя поставя началото на края на Османската империя.

В крайна сметка Сюлейман умира като алкохолик, благодарение на Анастасия.

от Хюррем / дата: 08 авг 2012

И кое ? е изключителното ? Пълна боза - свободно съчинение.
Ако искате истина- добзр еъик и интересен сюжет четете "Естер една еврейка в османския двор"- а тази е една няма нищо. Поредната книга- коятп просто ще заема място в библиотеката ми.

от Данчо заварчика / дата: 28 май 2012

Изключителна...
нямам думи просто...

от Ели / дата: 26 май 2012

Чудесно четиво, имам старата версия с твърди корици - авторът се е постарал да изследва историческите факти, без да да ги превръща в сухо четиво, и е успял.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Романът разказва историята за живота на най-прочутата султанка, наречена Роксолана.  15-годишната Анастасия е отвлечена и продадена като робиня. Зелените й очи, косите й от червено злато, уменията й в леглото и най-вече умът й й извоюват място в сърцето на Сюлейман Великолепни.

Ирена Ташчиян, Хеликон София - Витоша

Литературата не е наука. И писателите не са учени. Но когато става въпрос за исторически роман, литературата неизбежно се забърква с науката. Историята като наука има две основни цели - да ни накара да помним миналото и да ни помогне да разбираме настоящето. Да четеш исторически роман е нож с две остриета – понякога книгите от този жанр са пълни с неточности и могат да станат източник на заблуда, но в крайна сметка, основната цел на художествената литература е да носи наслада на сетивата, а не да попълва знанията и общата култура по определена историческа тема. Когато в една худжествена книга е постигнато и едното, и другото, вече имаме шедьовър. И това е единственият епитет, който ми идва наум за „Роксолана” на Павло Загребелни. Тази книга е обречена на успех. В нея има всичко – великолепен, пищен, образен език,
любов, смърт, интриги, борба за власт, тъга, сълзи, смях, красота, жестокост. И всичко това на фона на ориенталски разкош и средновековна мистика.  
Сюжетът на книгата е като приказка от хиляда и една нощ, но въпреки това - истински – робиня с непрекършен дух, с коса като огън и сърце на дива котка, успява да се превърне от обикновена одалистка в любимата на султана, а в последствие и в негова жена – най-влиятелната жена на своето време в една мъжка империя.  
Роксолана е не просто героиня от роман. Тя е символ. И ще остане такъв още стотици години след възпяването й в книга. И никой няма да се пита колко и дали описаното в нея отговаря на обективната историческа действителност. Защото, както казва самият автор : „Важното в литературата е да се напише. Но да се напише така, че хората да го прочетат, да се обединят човешките сърца, да се накарат да трепнат. Защото няма ли го това трепване на човешкото сърце, няма и литература, кой каквото и да казва. Времето може да бъде разтърсено за кратък миг, но никой не е успявал и никога не ще успее да го накара да се прекланя пред фалшиви ценности.”

Елка Стоянова, приятел и ВИП книжар - Хеликон, Бургас