Хроника на второто начало

Автор: Мануел де Педроло

Коментари: 3

Издател Intense
Преводач Нева Мичева
Брой страници 176
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 220 грама
Размери 14x21
ISBN 9789547831728
Баркод 9789547831728
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Седем хиляди години след нашето време човечеството разгадава своя произход благодарение на един летопис за първия мъж и жена, техните неволи и радости, борби и надежди. Не, това не е Библията с историята за Адам и Ева, а пет тетрадки, които разказват за 14-годишната Алба и 9-годишния Дидак, възродили с упорство, доброта и любопитство човешкия род от руините на света такъв, какъвто го познаваме.
„Тетрадка за разрухата и за спасението”, „Тетрадка за страшното и за небивалото”, „Тетрадка за изхода и за оцеляването”, „Тетрадка за пътешест­вието и за любовта”, „Тетрадка за живота и за смъртта”: пет дневника за пет последователни години описват зората на нов живот, станал възможен благодарение на две деца от никому неизвестно градче край Барселона.
„Хроника на второто начало” е приказка за тялото и неговите възможности и ограничения, за общуването (от това с книгите до това в секса), знанието, градивността, въображението. В нея има приятелство, любов, пътешествия, раздели, находки, размисъл над редното и нередното, раждане и смърт, докато светът се реорганизира по нова логика, с нови правила, при нови условия.

от МодиР / дата: 08 яну 2013

Лека за четене, със смислено и доста неочаквано съдържание, говори за неща, които обикновено се пропускат в разговорите с тийнейджъри, като се почне със секса и се свърши с края на света (или обратно).

от Маша Д. / дата: 20 юли 2012

Хубава, за тийнейджъри е страшно полезна, без да е скучна, което е голямо предимсво.

от Yong / дата: 13 юни 2012

Прекрасна книга, прочетох я за един ден и дори си поплаках накрая...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 Това е една чудно увлекателна книга на Мануел де Педроло, която прочетох на един дъх, а на следващия дъх… накрая, ми разби сърцето. И вече съм сигурна, че по това се познава истинската любов. Книгата е преведена от каталонски от Нева Мичева, всъщност самата тя ми я изпрати, за да я прочета и да напиша нещо за нея, ако ми се прииска. Но аз какво да кажа?


Още съм под силното въздействие на романа – роман е, и хроника, и наръчник по оцеляване, и още… 


Действието се развива върху руините на света, какъвто го познаваме, но историята е по-скоро като мечта на фона на ужаси и загуби… което е идеалният фон на мечтата, и нейна естествена среда. Не мога да се съглася с твърдението, че книгата е предназначена за читатели на 12 – 17-годишна възраст. Добре, за тях е, но не само за тях. Аз не мисля, че децата на 12 години познават достатъчно света, за да могат да си представят какво би било да го загубят. Не мисля и че те копнеят  за чистотата и естествеността, които владеят романа. Защо им е на децата да копнеят за нещо, което си имат, и как биха могли да го оценят?


Както си лежим по гръб на тревата и гледаме някой облак, на теб той може да заприлича на кон, а на мен – на кораб. И книгата е облак, само че от думи. За мен това не е фантастика за деца и юноши, а любовен роман за уморени възрастни, в който се осъществява копнежът да срещнеш своя човек, да го спасиш, да го създадеш и заедно да изградите нов свят. И старият свят да не ви липсва. Вероятно чета “Хроника на второто начало” като лигава женичка, и не виждам причина да се срамувам от това.


“Хроника на второто начало” – горещо препоръчвам!

Мария Донева, приятел на Хеликон Стара Загора

Тази сутрин си мислех, че хубавата книга си е като произведенията на изкуството – колкото повече време е минало от създаването й, толкова по-ценна става. Мануел де Педроло пише „Хроника на второто начало“ през 1974 година и едва днес, през 2012-та аз имах удоволствието да я прочета на български език. Случвало ли ви се е толкова да ви хареса някоя книга, че да не знаете какво да кажете за нея? Е, тогава знаете какво ми е в момента...


В тази Хроника е заключено едно възможно бъдеще. Всеки ден слушаме прогнози за апокалипсис и ако един ден той се случи от цялото си сърце желая деца като Алба и Дидак да са сред оцелелите. Едно момиче и едно момче остават сами. И с всички сили се стараят да съхранят човешкото у себе си, да запазят историята, книгите, спомените за това, което е било. Две деца стават възрастни и създават новия свят... Мит или реалност?.... 


Една прекрасна книга!

Станислава Чалъкова, Хеликон Велико Търново

Мануел де Педроло (1918–1990), писател, драматург и преводач на Фокнър, Керуак, Селинджър, Дос Пасос и Сартр, е един от най-популярните каталонски автори, а романът му „Хроника на второто начало“ – най-познатото негово произведение.
Книгата е неразделна част от учебната програма на каталонските училища, преведена е на френски, италиански, португалски, холандски, румънски, баски.
Освен по своето съдържание, „Хрониката“ е необикновено изживяване и като форма: фантастика от порядъка на „Пътят“ на Кормак Маккарти, но писана 30 години по-рано, в Европа.

„Апокалипсис, екология и чувственост“ са ключовите думи на сп. „Фотограмас“ за очакваната през 2012 г. екранизация по Педроло на режисьора Бигас Луна („Шунка“, „Камериерката от „Титаник“, „Голата маха“).