Магията на думите: 12 лесни стъпки за постигане на близост, доверие и разбирателство в общуването

Автор: Андрю Нюбърг; Марк Робърт
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател AMG Publishing
Преводач Милена Бурнаска
Брой страници 280
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 365 грама
Размери 14x21
ISBN 9789549696516
Баркод 9789549696516
Категории Общуване. Етикет, Приложна психология, Книги

Правилните думи притежават силата само за няколко секунди да създадат хармония в общуването, а неправилните – да предизвикат конфликт. Думите обаче са и нещо много повече – те могат да променят дори нашия мозък.


До този извод стигат авторите на книгата „Магията на думите”. Андрю Нюберг е лекар, специалист в областта на невронауката, който заедно с Марк Уолдман прави забележително проучване за функционирането на мозъка и въздействието на езика върху нея. То включва сканиране на мозъка, както и анализ на най-съвременните изследвания в сферата на комуникацията и практиките за спокоен ум. В резултат на тези дългогодишни усилия двамата автори създават цялостна стратегия, наречена съпричастна комуникация. В 12 лесни стъпки тя ни позволява да създадем специална връзка с ума на своя събеседник, така че мозъците ни да работят като един.
В тази среда на разбирателство ние можем да общуваме по-ефективно, да слушаме по-добре, да си сътрудничим без усилие и да постигаме по-успешно своите цели. Независимо дали става въпрос за бизнес преговори, семеен спор или възпитание на деца, съпричастната комуникация е лесен и доказан начин да се постигне диалог, в който печелят и двете страни. Тя е условието да се насладим на близост, доверие и разбирателство в общуването.
Една-единствена негативна дума поражда сериозни промени в нашия мозък – това показват реалните изследвания. Отрицателните думи провокират в нас реакцията „бий се или бягай”, което води до развиване на страховити умствени сценарии и отделянето на разрушителни неврохимикали. Това влияе както на собственото ни здраве и поведение, така и на нашите взаимоотношения. В подобна напрегната ситуация ние не бихме могли нито да реагираме адекватно, нито да проведем едно ползотворно общуване. За да променим тази ситуация, трябва да променим съзнателно своите вродени модели, а това става сравнително лесно чрез принципите на съпричастната комуникация – комбинация от 12 стъпки, които ни помагат да се отпуснем и да създадем специална връзка с човека отсреща, така че да разберем по-добре неговата гледна точка и дори да усетим емоциите, които изпитва:

12-те компонента на съпричастната комуникация са:
1. Отпуснете се
2. Останете в настоящия момент
3. Поддържайте вътрешна тишина
4. Бъдете по-позитивни
5. Мислете за най-дълбоките си ценности
6. Върнете се към приятен спомен
7. Наблюдавайте невербалните знаци
8. Изразявайте висока оценка и признателност
9. Говорете топло
10. Говорете бавно
11. Говорете кратко
12. Слушайте внимателно

Как да говорим така, че мозъкът на човека отсреща наистина да „чува” това, което му казваме; как да попречим на негативизма и мислите си да повлияят отрицателно на разговора; как да говорим с цялото си тяло, а не само с гласа си; как да разпознаваме невербалните знаци в диалога; как да трансформираме негативната реч в позитивна – това са само част от уменията, на които ни учи съпричастната комуникация.
Проучванията чрез сканиране на мозъка в комбинация с най-новите изследвания в областта на езика, комуникацията и практиките за спокоен ум показват, че описаните стратегии могат да подобрят паметта и познавателния процес, като същевременно намалят стреса, безпокойството и раздразнителността – фактори, за които е известно, че подкопават ефективността на всеки разговор или социално взаимодействие. Ако практикувате тези стратегии всекидневно, вашата увереност в себе си и удовлетворението ви от живота ще нарастват така, че това да може да бъде доказано с измервания в лаборатория или в домашни условия – обещават авторите на книгата.

Като променим начина, по който използваме речта си, ние променяме своето съзнание, а това на свой ред влияе на всяко чувство, мисъл и поведение в живота ни.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Езикът е най-висшата форма на комуникация между хората. Но, за да подобрим уменията си при разговор е нужно да експериментираме с нови  стратегии за комуникация. Именно затова „Магията на думите“ е новата наука за общуването.

Изследванията в областта на общуването показват, че разговаряме доста неумело. Много от старите ни представи за водене на разговор с хората трябва да бъдат заменени с нови форми на говорене и слушане.  Когато организираме своята реч внимателно, подбираме точните изрази, говорим бавно, топло и кратко, можем да постигнем близост, доверие и  разбирателство в общуването.

Елица Атанасова, Хеликон Шумен