Тотем и Табу

Автор: Зигмунд Фройд

Коментари: 5

Издател Критика-и-хуманизъм
Преводач Светла Маринова
Брой страници 278
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 308 грама
Размери 12x20
ISBN 9789545871740
Баркод 9789545871740
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

В това прочуто изследване Фройд за пръв път се обръща към обществото и културата. Вместо анализ на индивидуалната душа - на сцената излизат фантазмите на колективната. Защо? Книгата дава един отговор, който днес вече е станал легендарен. Въпросът обаче продължава да стои пред всеки от нас.
Епохален е приносът на този текст, той е класика в психологията, културологията, философията, антропологията, етнологията, социологията...
Наистина ли тотемизмът и табутата се коренят в едиповия комплекс? Той ли е в основата на всяка невроза, в която и епоха да се проявява тя? Това ли е първоначалото на религия, морал, изкуство, закон и общество? Доколко си помагат едно на друго изучаването на неврозите и на културните образувания? Еднакъв ли е генезисът на социалното въображаемо и на индивидуалното несъзнавано?
Фройдовите хипотези изкушават и днес.
Изданието е придружено с послеслов на доктор Давид Иерохам, който търси свои отговори на въпросите и предлага несъзнаваното и културата да се четат през термина "сцена".

Ключови думи: Промо -20%

от Sancta Simplicitas / дата: 17 авг 2014

Как може човек да посвети целият си живот на това, което обича и в един момент да се появи някой, който с лека ръка да каже : "... че той е просто философ от едно отминало време..." Не съм запознат, ако може така да се изразя, с теченията в психологията, но да разсъждавам правилно, смятам, е нормално за моят вид и такива описания ме отегчават.

от Към Петър / дата: 18 яну 2014

Одобрявам позицията ти, но в очите на ерудираните хора изглеждаш нелепо, понеже си си спестил усилието да пишеш грамотно. Имай отношение към езика :) Не се заяждам, а подкрепям.

от petar kazakov / дата: 26 ное 2013

значи нищо не си прочел още по малко си разбрал ще ти напиша само тва,че тепърва, сам си прави преценките ,след почти 100 години от как е писал фройд своите произведения се преоткриват и откриват а също и доказват нещата, които той е анализирай правейки го тогава основно на база наблюдения само толкова не искам да те обидя просто искам да разбереш колко е жалко за тебе, че не си отделил достатъчно време и усилие и си чел отгоре отгоре както се казва като си мислиш че си голям философ и разбирач в тези насоки според мен ти дори не си прост философ дори в сегашно време заблудата си е за твоя сметка познавам много хора както и аз самият сам след четене на фройд разбиране и прилагане на идеите му как нещата в живота ни са се променяли и се променят не само че не е някакво бивше величие както се изразяваш ами е и ще е велик психолог и философ за всички времена и по добре не пиши глупости прозира некомпетенността и неинформираността ти по вапроса ами го чети както трябва

от Николай Узунов / дата: 11 май 2013

Ще ти изтрият линка (аз поне го видях). Не съм чел цялата книга, само части за лекции и изпит, но е похвално, че продължават да го издават :)

от за табутата и догмите / дата: 11 май 2013

Когато за първи път прочетох Тотем и табу си мислех, че Зигмунд Фройд е голям философ и психолог, но след като прочетох
http://Линкът е изтрит от администратор.
Догматичните матрици осъзнах, че той е просто философ от едно отминало време...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg