Музиката на горните сърца

Автор: Кристина Япова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Институт за изкуствознание, БАН
Брой страници 184
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 229 грама
Размери 14x20
ISBN 9789548594042
Баркод 9789548594042
Категории Книги за музика, Изкуство, Книги

Кристина Япова е музиколог, старши научен сътрудник в Института за изкуствознание - БАН, доктор на изкуствознаниието. Изследванията й са в областта на историята и теорията на музиката.
Долу са сърцата, които се уподобяват на тоя век, а горе са онези сърца, които живеят на небето. Долу са сърцата, които знаят земните неща, а горе са сърцата, които непрестанно размишляват за небесните неща. /Хуго от Сен Виктор/
Книгата е изследване от една съвсем непопулярна област за широката общественост - музикологията, - при това насочена към най-скучната част от научните изследвания - методическата. Действително последната цел тук е да бъде предложена методика за изучаването на църковната музикаа, методика, подходяща за тази музика.
Какво е църковна музика, коя музика е църковна, по какво се отличава от музиката която остава като нецърковна, какви са отношенията й със светската музика, а с цялата музика?
Подобни въпроси пронизват цялата история на музиката, която периодично ги обобщава в един - въпроса за музиката, подходяща за изпълнение в църквата.
Разликата на църковната музика е модусна разлика, тя е разлика, зададена от църковния модус и като такава се откроява за нас тогава, когато в нашите собствени души пламва "огънят на благочестието", когато ние самите възходим по пътя на църковното си приобщаване, когато, извървявайки този път с музиката, самите ние станем подходящи за нея - тогава, когато издигнем "сърцата си горе".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]