Софийската Света гора. Манастирите около София

Автор: Валентина Шарланова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател АИ Проф.Марин Дринов
Брой страници 564
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български, английски
Тегло 1833 грама
Размери 23x23
ISBN 9789543225675
Баркод 9789543225675
Категории Енциклопедии. Каталози. Справочници, Енциклопедии и справочници, Книги

Книгата представя православните християнски манастири около София, добили слава в миналото като Софийската Мала Света гора. Проследени са възникването и развитието на тези манастирски комплекси през различните исторически периоди, както и тяхната социална роля и значимост. Обърнато е внимание на състоянието и функциите им днес. Въз основа на проведени теренни проучвания на авторката е описано съвременното протичане на християнските празници в манастирите, отразено е как и доколко днес са запазени и се практикуват традиционните обичаи, свързани с тях.
Написана увлекателно, предоставяща изобилна информация и богато илюстрирана, книгата е своеобразен пътеводител за любознателния читател, решил да се запознае с миналото и настоящето на Софийската Света гора.

Ключови думи: София - расте, но не старее

от арх. Людмил Илиев / дата: 10 яну 2016

Идеята за изучаването на комплекса от манастири, известен през вековете под названието “Софийска Мала Света Гора“ е на проф. Маргарита Харбова, специалист по култова /храмова/ архитектура, която известно време беше научен сътрудник към Етнографския институт при БАН - днес Институт по етнология и фолклористика. Който се интересува от научните изследвания по тази тема, да потърси проф.Харбова.

По същото време в този институт бе повдигнат въпроса за наказание и уволнение на лицето Валентина Шарланова - за своеволни безпричинни отсъствия и липса на научна продукция. Проф. Харбова се смили и взе В.Шарланова като помощник в своето проучване. Веднага след пенсионирането на проф. Харбова, Шарланова, без да я уведоми, публикува от свое име събраните материали под заглавието “Софийската Света гора. Манастирите около София“ - тази книга е с характер на туристически справочник, с много пропуски и фактически грешки, но това не попречи Шарланова да получи научното звание “доцент“ за тази своя НЕнаучна книга.
Който се интересува от историята на тези манастири и на художествените творби в тях, да потърси информация в библиотеката на Светия Синод и в ЦДА.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]