Деконструкцията на Томас С.

Автор: Владимир Полеганов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 156
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 194 грама
Размери 14x20
ISBN 9789540736563
Баркод 9789540736563
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Владимир Полеганов пише в жанра постфентъзи. Читателите веднага ще усетят, че той стои в авангарда на тези жанрови движения у нас, защото притежава мощно, добре артикулирано въображение и несъмнена мисловна дълбочина. Неговите истории озадачават, ужасяват и карат мисълта и фантазията да тръгнат заедно на път по следата на написаното в тази книга.

от Цветелина с печатницата / дата: 13 апр 2014

Изтъркана и слабичка. Друга книга от този автор няма да си купя.

от Боримир Д. / дата: 12 апр 2014

Авторът на коментар 6 /ако това некадърно словоизлияние може да се нарече коментар/ дотолкова е бил обзет от злоба, че не само е правил буквени грешки, но май направо се е самовзривил. А като резултат от тази му саможертва сега аз съм безкрайно заинтригуван от тази книга! Още днес ще си я купя!

от Книги.Днес! / дата: 12 апр 2014

Голяма недомислица.
То бива графомания, бива поза, бива словесно дръвчене, но такъв жълт памфлет не беше излизал досега през целия Преход, а големи шашмотевини се издадохга.

от Боримир Д. / дата: 11 апр 2014

Заинтригуван съм и опитах да прочета страници от книгата като белият ъгъл долу на корицата ми се стори, че е знак за "прелисти". Жалко, че не беше.

от Лариса / дата: 09 апр 2014

Не съм гадателка, пък и не е необходимо да съм, тъй като никак не е трудно да видя бъдещето на този млад и много талантлив автор!
Дерзай и не спирай!

от да / дата: 04 апр 2014

ако е литература заради самата литература обаче би било скучно. някой други коментари, да се ориентирам дали да я чета?

от оллах бе митко / дата: 04 фев 2014

евалата гершуин, печелиш личния ми приз за малоумен коментар на деня в хеликон!

от Бриен Гершуин / дата: 04 фев 2014

Това е постфентъзи. Защото жанрът фентъзи умря. Убиха го Толкин, Мартин, Любомир Николов и Антон Фотев. Тази книга не е клише. Тази книга не е залъгалка. Това е литература.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Приятелите ви се сливат, плъзгате се по постовете във „Фейсбук“ и търсите нещо което да генерира смисъл, или се дразните, че не ви достига онзи изказ, концентриращ ежедневието в детайли. Знаете приложението  на устройството, но сте забравили упътването. Може би едно връщане назад ще ви даде енергия. Тогава четете „Деконструкцията на Томас С.”. Владимир Полеганов е вашият човек.


Когато се наливаха основите на структурализма в България, този автор за щастие е бил дете…  Спестени са му усилията на академичната общност да пробие език свикнал с идеологеми. Битка невъзможна и до ден днешен, защото се въртим в едно и също политическо битие. Просто бойците се смениха, някои остаряха, други се изчерпаха, а които имат сили, преподават стратегията си. Тази книга, продукт на школата по творческо писане на Емилия Дворянова, показва резултатите.


Заглавието на сборника е предупредително – не се захващайте, ако не схванете веднага значението му. Или пък пробвайте, ще научите някоя нова дума. Достатъчно е човек да притежава доза митично мислене, любопитство към това как се ражда словесният свят, а ако вече го познава, ще се ориентира ли тук. Във фантастичния топос – Имение, Кула, Кладенец, Лабиринт, Град, Книга, Система, Смърт, Инструментариум. Не е необходимо да се вкопчваме  в семиотиката, не задължително в тази градация, дори не в този живот.  Поетичните ядра, философските съждения и недоизказаното са част от играта. Разказите на Полеганов имат завършена форма, която не е трудно да се проследи  от сръчни геймъри, ревностни меломани и от школувани филолози. Хубава читателска среда за него би било онова поколение,  владеещо механичното възпроизводство на мисълта. Което общува  чрез нивата на значение , логиката на образите, кратките послания. Другата, деконструктивна на всяка цена общност, може да отдъхне спокойно. И на следващия протест да заимства някоя фраза от бъдещето си. За по-ясно послание.

Людмила Еленкова, Хеликон София - България