Русия, НАТО и средата на сигурност след Студената война Ч.1 (1989-1999)

Автор: Надя Бояджиева

Коментари: 0

Издател Даниела-Убенова
Брой страници 384
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 551 грама
Размери 16x23
ISBN 9789547911680
Баркод 9789547911680
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

„Русия, НАТО и средата на сигурност в края на Студената война, част първа, 1989–1991" е първата книга в България, която изследва сложните отношения между НАТО и Руската федерация през 90-те години на ХХ век. Базирано изключително на оригинални източници от Русия и редица държави от НАТО, изданието дискутира въпроси, които са свързани с европейската сигурност и днес. Надя Бояджиева обяснява защо е толкова трудно да бъде постигнато пълното сближаване между НАТО и Русия и защо в крайна сметка то се оказва илюзорно. Изданието е насочено към широка аудитория, която се интересува от международни отношения, международно право, съвременна история, военни проблеми и дипломация.

„Русия - НАТО и средата на сигурност след Студената война” изследва един от основните проблеми в световната политика, породен от внезапна, но трайна геополитическа промяна в международната система на границата на две столетия, чиито последствия още не са завършили. Промяната бележи края на едно състояние в световната система на международни отношения, окачествявано повече от четири десетилетия с понятието Студена война. Когато събитията в Източния блок в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век слагат край на двуполюсния модел, тогава от стратегически врагове двете сили – най-мощният и останал единствен след разпускането на своя източен еквивалент военно-политически съюз – НАТО и най-голямата държава, наследничка на СССР – Руската федерация, започват преговори и лансират идеи за сътрудничество, отстъпки и дори опити за изграждане на партньорски отношения на институционално ниво.

Международните среди в модерната и в съвременната епоха са изпълнени с достатъчно примери на крайни и противоречащи си отношения Русия–Запад, когато и двете страни се дефинират взаимно по различен начин. Отношението, което се характеризира с противопоставяне един на друг, има различни измерения – политическо, идеологическо, стратегическо, военно, икономическо, технологическо, културно, дори изграждане на политически митове за „противника“ или „врага“. Всички прояви на посоченото поведение се превръщат в същностни характеристики на системата на двуполюсното противопоставяне Изток–Запад. Днес идеологическите разделения са преодолени, но не и геостратегическите. Именно тези отношения са предмет на анализ в книгата „Русия, НАТО и средата на сигурност в края на Студената война, част първа, 1989–1991".

Ключови думи: На фокус Русия

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]