Българската история в 100 личности

Автор: Иван Кънчев; Ивомир Колев; Марио Мишев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 30

Издател БГ Учебник Прес
Брой страници 285
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 357 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191870400
Баркод 9786191870400
Категории Енциклопедии и справочници, Книги

Авторите на книгата са студенти в СУ "Св. Климент Охридски" и са част от екипа на "Българската история". Създатели са на сайт, чрез който популяризират непознати и забравени моменти от историята на България. Образователните им видеоклипове и статии представят исторически събития и личности по достъпен и увлекателен начин, подходящ за широката аудитория. По време на училищните и университетските им обиколки изнасят исторически презентации пред ученици и студенти от цялата страна.

Книгата "Българската история в 100 личности" е първа част от научнопопулярна поредица, издавана от издателство "БГ Учебник". Тя е посветена на 100 личности, допринесли за развитието на страната ни от VII век до наши дни - владетели, политици, военни, творци, учени и спортисти. В нея са представени както популярни личности, така и по-малко известни и дори напълно забравени хора, а единственото общо между всички тях е следата, която са оставили в българската история.

Ключови думи: Помним героите, Български летописи, Ден на Съединението, Ден на независимостта, Пътят към свободата

от Дорина / дата: 04 сеп 2014

Учебниците са политическа поръчка, а тази книга е написана от група млади хора, които доброволно дават цялото си време и любов да върнат историята в кръгозора на децата.
Към господина, който е бивш учител - много жалко, че са ви отстранили. Според мен точно учители с подход трябват днес, след като децата са свикнали на лесни за получаване удоволствия - компютри, телефони и т.н. и сами рядко спират вниманието си на науката.

от Гост / дата: 10 юли 2014

Благодаря, ще мина през някоя от книжарниците ви!

от Администратор / дата: 04 юли 2014

към Гост: В съдържанието на книгата са посочени имената на личностите. Бихте могли в предпочитана от вас книжарница Хеликон да се запознаете с него.

от Гост / дата: 03 юли 2014

А има ли съдържание, в което можем да видим кои са личностите?

от Нов / дата: 20 май 2014

В тази книга има повече от 15 личности, които чувам за пръв път и поне още толкова, за които не знам почти нищо. Сега я започвам, чете се доста леко и увлекателно и изобщо не е типично историческа (което и ме накара да я прочета, защото не съм особено голям почитател на историята). Мисля, че ще е доста полезна за децата в училище, които едва ли са чували и за половината от хората в нея.

от Екатерина / дата: 29 апр 2014

Много приятно четиво! Интересна палитра от личности.Представянето на книгата беше страхотно!

от БИВШ учител по история / дата: 22 апр 2014

Завърших история преди години. Имах голямо желание и бях учител 4 години в две училища в Сандански и в Благоевград. Децата изобщо не се интересуваха нито от написаното в учебниците, нито от историята, дори повечето нямаха учебници! Опитвах да им правя уроците по-интересни и не след дълго резултатите дойдоха - децата вече знаеха някои от най-важните събития, дати и хора от история ни. Обаче се оказа, че според ръководствата на училищата "не правя нещата правилно" и вече не съм учител. А някои учебници са писани преди децата да се родят! Хора, осъзнайте се и не принуждавайте тези млади момчета да спират с това, което правят! То е нужно на учениците ни! А като гледам коментарите, май е нужно и на всички нас...

от Фрида Джеймс Джойс / дата: 19 апр 2014

Пълна боза
Има учебници по история и учители по история и никой не може да изземе фунцкиите им, особено продажни западняшки слуги в момент, когато истинските корени на България и нейното бъдеще са на Изток при славянските й братци.

от Към 21 / дата: 19 апр 2014

#21, именно заради хора като теб младите в България се задушават и избират да заминат на Запад. Защото никой не вярва в тях и не им дава шанс.

Ти се успокоявай, че дейните хора в България действат по поръчка (това ми звучиш сякаш Сидеров го е написал), пък те продължават да действат, а не да мрънкат и хващат хемероиди от седеж.

Поздрави!

от Змей Горянова / дата: 18 апр 2014

Партийна поръчка маскирана като защита на националните интереси
но всъщност обслужва тясно партийни интереси

от 19 / дата: 18 апр 2014

До №19: Кои са личностите, които громят руснаците? Мисля, че грешите - в книгата има доста руснаци, както и много разгромени "западняци". Аз съм от поколението, което беше русофилско по една или друга причина, но не ми прави впечатление да има тенденциозност в това отношение. Даже учудващо е по-скоро обратното, което не е лошо - мисля, че има една добра обективност. Идете в някоя от книжарниците на Хеликон и разгледайте поне съдържанието. След това ще коментираме по същество книгата. Подборката е толкова пъстра, че чак се чудя как досега никой не е направил подобна. Разбира се, аз бих сложила някои други личности, които са ми любими, но числото 100 ограничава все пак.

от М. Мишев / дата: 18 апр 2014

Така и трябва, да се слагат фигури, които громят руснаците и подчертават славата на Запада. Момчетата добре работят с Безуханова и кръга "Капитал". Успехи!!1

от Писа4 / дата: 17 апр 2014

И аз пиша книга, кажи кой дава пари да я издам? Давам му я веднага!

от Към 17 / дата: 17 апр 2014

Аз съм в шок от прочетеното. :)

Не познавам авторите, но това, което правят е изключително. Не съзрявам политическия момент в цялата работа, интересно ми е защо всеки в България се опитва да очерни и най-добрите млади хора, като просто се отрече от тях.

Защо докато 80% от тийнейджърите и студентите прекарват времето си в кафета, докато пият и пушат, другите 20%, които творят, създават и вършат полезни неща, трябва да бъдат очерняни. Толкова ли можем ние българите?

Нека първо изчакаме преди да отричаме. Това с преди изборите не го разбирам, каква може да е връзката на една книга към изборния процес, при положение, че книги на български автори излизат ежеседмично :)

от Истинската ненаписана история / дата: 17 апр 2014

Без да претендира за нещо изключително тази книга не оставя кой знае какви следи. Кратка справка показва, че идеите и подхода на авторите не е нов. Взели са го от последните тенденции в образованието на Руската федерация, което е похвално, но не е оригинално и не бива да си преписват чужди заслуги. По същият модел в Русия се възпитава и отглежда цяло едно поколение в патриотизъм, чувство за национална общност, гордост да си от руския народ и непримиримост към външните агресори. От друга страна, малко е съмнително излизането на тази книга точно преди изборите. Възможно е авторите да гонят политически цели, маскирани под уж благородното намерение да образоват, но всъщност целта им да е манипулират и насочват към определени интереси и кръгове, за които им се плаща щедро от нечия враждебна нам хазна.

от Благовестта / дата: 17 апр 2014

Страхотна книга

от D?mocratie / дата: 17 апр 2014

Прекрасна книга!

от Георги / дата: 17 апр 2014

Тези 12 лева определено си струват. Всяка една от тези личности заслужава да бъде позната на нас българите, а начина по който те са представени в тази книга е отличен.

от Петя / дата: 17 апр 2014

Идеята е страхотна! Мисля, че всеки един българин трябва да знае известните личности свързани с нашата история ! Поздравления за тази инициатива и дано има още такива !

от Йоана Василева / дата: 17 апр 2014

Страхотна книга!
В България трябва да има повече такива будни, млади хора.

от Петър / дата: 15 апр 2014

Представянето снощи беше невероятно! Радвам се, че има такива млади автори. Оказа се, че и издателят е почти на същата възраст. Има надежда за България!

от Любомир Матеев / дата: 14 апр 2014

Книгата е страхотна! Поздравления за Иван Кънчев, Ивомир Колев и Марио Мишев!

от Иванова / дата: 13 апр 2014

Книгата е наистина страхотна! Впечатлена съм от подбора на личностите - има от всяка епоха и от всяка сфера на живота. Със сигурност си заслужава това полезно четиво да го има във всеки дом.

от Читател / дата: 13 апр 2014

Очевидно е, че недоброжелатели дават оценки и мнения без да са прочели книгата единствено защото са в конкуренция от тези млади автори и издателството им. Не виждам защо и тук трябва да се проличава злобата на българина, който вместо да се амбицира от факта, че студенти правят полезни неща за страната си, сее обиди.

Браво, момчета!

от Клуб "Вапцаров"-Север / дата: 12 апр 2014

Читателската присъда гласи: РЕСТО! Не струва. Вашата книга е бронирана със западни тинк-танкове лъскави но пак няма да влезе под нашите брони излъскани защото вярата ни в истинската история в гърдите ни с чест е закрита и бронебойни патрони за нея няма открити.
Няма открити!

от К. Гюрова / дата: 12 апр 2014

Здравейте, г-н "Книжен бог". Предполагам, че щом сам се обявявате за божество, професионализмът (или пък егото, знам ли) ви е на най-високо ниво. Моля, дайте линк към "мястото", на което пишете мненията си книгите, за да се докоснем и ние простосмъртните до божественото :) А, че си позволявате да съдите за интелектуалните възможности на някого по възрастта му, е проява на много лош вкус, а вероятно и на ниски интелектуални заложби. Съжалявам!

от Oz / дата: 10 апр 2014

Какви са тия бг рработи,какво е това чуди, драги божествен номер три! Ами първо прочети книгата,че тогава ни занимавай какво щяло и какво нещяло да стане, ако недай си,Боже, прочетеш книгата. Време е да се научиш на толерантност и да пестиш чуждото време, защото то е ценно за всеки, готов да чете поне по-смислени неща от това, което си измъдрил.

от Книжен бог / дата: 10 апр 2014

Трябва да се прочете и тогава ще изкажа мнение. Би било прибързано да се похвали нечий труд, особено ако е студентски и по-вероятно некомпетентен, затова по-добре да се запозная с книгата и едва тогава да напиша какво мисля за нея в пространството. Ще има ревю и ще проявя снизхоздителност (все пак хората не са професионалисти и не можем да искаме много от интелектуалните им възможности), но не обещавам, че ще премълча за всички грешки и недостатъци на проекта.

от Виолета Паскалева / дата: 10 апр 2014

Браво, браво и пак браво! Тези момчета са страхотни! Бяха при нас в училище и децата са очаровани от тях, затова предложих на родители да купим книжки за всички. А книгата е много добре написана, повечето деца вече я прочетоха. Жалко, че не знаех, че ги има и в любимата ми книжарница, за да ти поръчаме от тук... Надявам се скоро да има и продължение.

от Гюрова / дата: 06 апр 2014

Книгата е чудесна! Не съм историк, но се интересувам от историята и тези млади хора са се справили чудесно с представянето на личностите - кратко, съдържателно и лесно за разбиране. Най-много съм впечатлена от подбора на личностите. Мисля, че досега не е правен такъв. Признавам си, че имаше хора, за които дори не бят чувала :) Дерзайте, младежи!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]