Светилата

Автор: Елинор Катън
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Лабиринт
Преводач Владимир Молев
Брой страници 710
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 636 грама
Размери 15x21
ISBN 9786197055191
Баркод 9786197055191
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Награда "Букър".
"Светилата" са своеобразен новозеландски "Туин Пийкс", мистичен трилър във викториански стил с увлекателен криминален сюжет.
През 1866 година младият англичанин Уолтър Муди отива да си опита късмета в Нова Зеландия, която е обхваната от треска за злато. Но още първия ден попада в компанията на дванайсет непознати мъже, които са се събрали, за да разнищят три странни престъпления, извършени в един и същи ден: най-богатият човек в града е изчезнал безследно, една жрица на любовта е посегнала на живота си, а в дома на пропил се несретник е открито огромно съкровище. Постепенно се изяснява, че в сложната плетеница от лъжи, предателства, тайни и интриги са замесени всички. И че нищо не е такова, каквото изглежда, всичко е обвито в тайнство точно както при звездите, осеяли нощното небе.

Книгата се състои от дванайсет части – по една за всеки от дванайсетте мъже, колкото са и домовете в хороскопа, около тях се въртят още седем герои – колкото са планетите и светилата в астрологията, обединени по двойки около Уолтър Муди, свързващата брънка и ключ към загадката. Всяка част е два пъти по-къса от предишната, което създава особен, все по-забързан ритъм и повтаря изтъняването на Луната по време на лунния цикъл.

Ключови думи: Обещах си да прочета

от Ваня Хинкова / дата: 14 дек 2018

"Любовта не може да бъде сведена до списък с причини и един списък с причини не може да роди любов. Ако някой не е съгласен с мен, значи не е обичал или поне не е обичал истински."

(Елинор Катън)

от img / дата: 09 фев 2015

Много хубава книга, ама много. Красив език, задълбочено разгръщане на сюжета, оригинална структура! Само може би краят като, че ли леко издиша. При условие, че авторката е толкова млада, имам усещането, че ще очакваме още много хубави неща от нея. Препоръчвам я горещо!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Светилата” на Елинор Катън може най-добре да се характеризира с две думи: предизвикателство и приключение.

Предизвикателство заради 710-те страници; многото герои, чиито имена не се запомнят лесно; препратките към астрологични термини, зодиакалните знаци, планетите и тяхното влияние.
Приключение заради необяснимите случки, мястото и времето, през което се развива действието – 60-те години на XIX в. в Нова Зеландия, на Южния остров в градчето Хокитика, по време на златната треска.

В началото е представена както карта на мястото, така и карта на героите, които са разделени на звездни и планетарни, характеризирайки по този начин всеки един от тях.

Дванайсетте зодиакални знака са представени от дванайсет герои, които присъстват на срещата в пушалнята на „Короната” на 27 януари 1866 г., две седмици след мистериозните събития, които пряко или косвено засягат всеки един от присъстващите.
Уолтър Муди е изключение. Той се появява изненадващо и става неволен свидетел на сбирката.

Планетарните герои – те са в основата на всичко и са ключови в заплитането и разплитането на загадките. Седем на брой, всеки един от тях носи характеристиките на определена планета: Уолтър Муди – Меркурий – разум, Лидия Уелс – Венера – страст, Франсис Карвър – Марс – сила и т.н

Именно Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн са основните управители на зодиакалните знаци и домове и оказват съществено влияние върху характера на един човек и взаимодействието му със света. Най-силно влияние обаче оказват светилата Слънце и Луна. В книгата те са представени от Анна Уедърел и Емъри Стейнс.
В края на книгата ще разберете защо.

Структурата на романа се състои от дванайсет части, които отразяват фазите на намаляващата Луна. Всяка следваща част е наполовина по-кратка от предишната.
Корицата на книгата, която е прекрасна, показва именно това.

С увеличаването на броя страници, напрежението расте, разкривайки нови връзки между героите, които са плод на минали случки. Последните части на книгата са ретроспекция на събития, предшестващи съдбоносния 14 януари, които обясняват случилото се този ден.

„Светилата” определено увлича с подробни описания, най-вече в началото. По особено интересен начин са представени душевността и външността на героите. Смятам, че това са едни от най-забележителните моменти в книгата.

Освен криминален, романът може да се определи като психологически, исторически и социален, засягайки взаимоотношенията между хората, и то в среда, където се градят основите на едно микрообщество. Повечето герои са имигранти, които се заселват на острова с цел да забогатеят бързо, напускайки цивилизования свят и бягайки от миналото си.
Засягат се чисто човешки теми – любов, вярност, предателство, успех, ревност, алчност.
Засягат се и социални теми – проституция, употреба на опиати, злоупотреби, спазване на законите, правосъдие.

Романът изисква от читателя внимание, мисъл и собствено читателско разследване, което го превръща в активен участник.

Краят настъпва толкова бързо, че ти трябва известно време докато осъзнаеш, че си прочел наистина последната страница и повече няма. Защото развръзката се оказва нещо съвсем различно от разплитане на загадката, а всъщност е преплитане на човешки съдби, планети и звезди, което за някои се оказва фатално, а за други ново начало.

„Светилата” е преди всичко роман-мистерия, защото в процеса на четене, осъзнаваш, че освен основната история, се разказва и друга – невидима и тайнствена. И това чувство остава до самия край и след това. Сякаш светилата определят ритъма на всичко случващо се и те са основните автори, които, описвайки върху небесата своите пътища, разказват историята за предопределеност, в която свободната човешка воля се опитва да остави своя малък отпечатък.

Любина Йорданова, Хеликон Русе