Арете. Идеи и образи на сборната добродетел (История на Арете)

Автор: Димитър Иванов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Сиела
Брой страници 584
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 642 грама
Размери 17x23
ISBN 9789542816584
Баркод 9789542816584
Категории Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Арет? е старогръцка дума, с която се обозначава сборната мъжка добродетел, осъзнавана от древните хора като градивно активно поведение. В основата на тази нравствена категория – и фонетично, и съдържателно – е трако-елинският бог Арес, който е възприеман и като цар, войн, стопанин и мъж. Функциите на този образ на бога очертават идеала за властник, свободен гражданин, глава на семейство и защитник на родината.

Арет? включва идеи и образи, които трябва да бъдат разпознати и назовани, за да се постигне историко-психологическото им наследяване и етико-педагогическо възпитаване. Целта е една по-сложна мотивация за достигане уравновесеността между тяло и дух. Тази вътрешно-психологическа „борба на всеки със себе си” определя арет? като етика, която става педагогика, възпитаваща ценностна система за индивидуално и групово полезно поведение. Т.е. за изграждане на култура в латинския смисъл на думата – като „обработка на духа”.

Сборната добродетел, която в развитие формира Екзистенциално-ценностната система Арет? се структурира в пет тематични кръга: вяра, власт, бран, труд, любов, с техните персонификации: бог, цар, войн, стопанин и мъж. Проследявайки развитието им през трите хилядолетия държавно-строителна история от античния свят до днес, ние виждаме как вярата в езическите богове Арес и Марс, преминава в упование и закрила на светците-войни в християнската религия, за да се преобразува в съставна част на хуманизма на социалната държава – като надежда за по-справедлив обществен строй. В края на така очертаната линия от идеи и образи е любовта, която ги сплотява и насочва към исторически определената им мисия.

от Маринов / дата: 21 окт 2015

Още на корицата има грешка - не се пише ?????, a ?????. За вътре не ми се мисли какво е

от Узунов / дата: 22 авг 2015

"Тази вътрешно-психологическа „борба на всеки със себе си” определя арете като етика" - интересно дали това е същият Димитър Иванов, издаван от Сиела с книга за Стамболов (която бе катастрофално зле)? Ако е същият то не си заслужава човек да чете събраните му съчинения. От анотацията става ясно, че интерпретациите на автора върху античната култура са ... меко казано налагане на несъществуващи идеи върху една култура, в която много от понятията се осмислят именно през латинското им тълкуване. Това поражда подобни неадекватни тези като тази да се приемат за валидни... Ще се запозная с труда още утре ...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]