Марионетка

Автор: Ахмед Юмит
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Колибри
Преводач Йорданка Бибина
Брой страници 528
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 598 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191508204
Баркод 9786191508204
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Ахмед Юмит (р. 1960 г.) е сред най-именитите съвременни турски белетристи и поети, изявяващ се и в областта на литературната критика. Той е единственият турски автор на трилъри, преведен на чужди езици. Тиражите на произведенията му се измерват със стотици хиляди, някои от тях са филмирани.

След радушния прием, който историко-детективският роман „Паметта на Истанбул“ (ИК „Колибри“, 2014) срещна сред българската публика, „Марионетка“ ще разкрие едно по-различно лице на известния писател, открояващ се със своята пристрастеност към използване на криминалния жанр за описание и тълкуване на значими явления. Този път във вихъра на трилъра Юмит пресъздава остри политически кризи и кървави сблъсъци, проследява сриването на медиите до нивото на сензационното и примитивно-зрелищното и изтъква ролята на онези, които влияят върху общественото мнение, на чувството им за отговорност и морал.

В центъра на повествованието са драматичните житейски истории на разследващия журналист Аднан и неговия доведен брат Доан, активист на националистическа групировка, превърнал се от идеалист в оръжие на убийства, насилие, терор. Чрез непрестанно преплитане на двете сюжетни линии – социалната и личностната, посредством изкусно построена интрига и тънък психологизъм Ахмед Юмит рисува правдива и ярка картина на неподозирани аспекти от днешната турска реалност. А накрая читателят трябва да си отговори кой е марионетката – Доан, употребен за тъмни цели, или Аднан, загубил журналистическата си тръпка, и дали всъщност машината на системата не си играе с индивидите като с кукли на конци.

от 82 / дата: 17 яну 2017

Изключителен роман, който описва сложността на турското общество и процесите протичащи в държавните структури и непрекъснатата борба, в която се намират отделните елементи за надмощие.

от kosara / дата: 02 дек 2016

И в този свой роман Ахмед Юмит не изневерява на творческия си подход да вплита в жанра на трилъра важни социални процеси, да вниква в същността им, да ги тълкува и чрез героите си да изразява своята гражданска позиция. Вещо построен сюжет, с „участието“ на действителни политически групировки и личности, напрегнат и задъхан, както приляга на един трилър, и дълбок и разследващ, както подобава на политически роман.
На фона на случващото се напоследък в Турция е интересно да се види как един писател с доказано будна съвест и морал интерпретира не особено лицеприятни явления в турския политически и обществен живот, които нас, българите, пряко или непряко ни засягат.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ахмед Юмит (род. 1960 г.) е сред най-именитите съвременни турски белетристи и поети, изявяващ се и в областта на литературната критика. Той е единственият турски автор на трилъри, преведен на чужди езици. Тиражите на произведенията му се измерват със стотици хиляди, някои от тях са филмирани.