Боговете на България (Велика България)

Автор: Пламен Савов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Стара Загора
Брой страници 184
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 238 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197251128
Баркод 9786197251128
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Написана с жаркия патос нса младия българофил Пламен Савов "Боговете на България е интригуващо патриотично четиво за всеки българин, млад или стар, който търси знанието отвъд натиска на идеализациите, предразсъдъците и политическите пристрастия. Книгата разпалва въображението, подбужда към размисъл, провокира с въпроси, предлага решения, влива гореща емоция.
За богове на България авторът определя светлите личности на революционното движение Васил Левски и Христо Ботев, както и противоречивите фигури от монархическия и тоталитарния период в новата българска история Стефан Стамболов, цар Борис III и Тодор Живков.
Дръзка и провокираща, книгата дава отговор на множество въпроси: Защо и с кои свои качества тези имена са заслужили място в свещения олтар на България и издигането си до ранг на национални богове? Какъв пример могат да бъдат за съвременния българин? Какво от завещшаното от тях има непреходно значение.

от IIСавов / дата: 17 фев 2018

Здравейте, г-н Петров.
Аз съм авторът зад книгата "Боговете на България" и коректно отговарям на въпросите ви. Можех да си позволя да напиша хвалебствен коментар за книгата под чуждо име, с което да неутрализирам мнението ви, но както може би сте доловили от произведението държа на честта и достойнството като главни фактори в поведението.
1. Не членувам в никоя партия и не симпатизирам на никоя политическа формация в България, тъй като са цели епохи зад моите разбирания за патриотизъм, държавническа компетенция и чест!
2. Определяте стилът за "жълт" и "патриотарски", а съдържанието за фактуално некоректно? Нека не забравяме обаче че стилът го определя автора, а ако вие напишете книга и аз си я закупя, съм длъжен да се съобразя с вашата стилистика. Ако визирате за спекулации факти като родствената връзка на Живков с Кобургите не забравяйте, че в книгата съм подчертал нееднократно, че това е хипотеза, която следва да се верифицира! Също така когато изказвате критика към фактуалната матрица на книгата, приведете конкретни примери къде са ситуирани грешките в композиционното изложение на книгата. На аморфен критисизъм не съм способен да отговоря поради съвсем обективни резони. Искрено се надявам вашето отношение към произведението да не почива на основите на разните видове филства и фобства, които определям много ясно в книгата като съвременното гърчеене! Учудвам се, че коментирате съдържанието на книгата при положение, че ако притежавате дълбоки познания за историята на изброените в нея персони, нямаше да си я закупите. Ако пък не сте историк или сериозен изследовател на всеки един от тях, тогава как можете да ги коментирате след като образите им са ви непознати...
3. Не е признак на висока култура да се опитате да връщате на книжарницата продукт, който сте употребили и не ви е харесал. Не говори за принципност. Когато сте си купували кола, връщали ли сте я при първата авария или при първия досег с нейните недостатъци? Един доблестен човек държи на избора си, дори и да не му импонира. Аз съм си купувал редица книги, които не са били по вкуса ми, но както е казал великият Цезар "Жребият е хвърлен" и път назад няма. Щом не желаете книгата да ферментира във вашата библиотека, подарете я на някого, който може би няма пари да си купи и книга втора употр*** - такива хора не са малко! Иначе трябва да ви уведомя, че е ваше право да плюете или критикувате творбата, все пак да не забравяме, че критиката е майка на прогреса...

от Петър Петров / дата: 12 фев 2018

Моля, отговорете кратко какви са политическите убеждения на автора и членува ли в някаква партия. Относно книгата - Стилът е грубо патриотарски, на места "жълт", а много от изложеното в нея говори за липса на реална историческа култура и познаване на историческите факти. Чудя се на кого да я подаря, или ако е възможно да я върна в книжарницата.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]