Бог не е велик

Автор: Кристофър Хичънс

Коментари: 6

Издател Сиела
Преводач Деян Кючуков
Брой страници 268
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 435 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542825876
Баркод 9789542825876
Категории Религия, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 16.90 лв.

Склонна към насилие, ирационална, нетолерантна, свързана с расизъм, племенна омраза и фанатизъм, облечена в невежество и нетърпима към свободната мисъл, презрителна към жените и насилствена към децата, организираната религия има достатъчно много на съвестта си.
Да си го кажем ясно. Религията идва от периода на човешката праистория, когато никой – дори великият Демокрит, който стига до заключението, че цялата материя е направена от атоми – няма и най-малка представа какво всъщност се случва. Тя идва от хлипащото, уплашено зараждане на нашия вид и е ранен опит да се посрещне неизбежната нужда от знания (наред с тази за утеха, подкрепа и други бебешки нужди).
Днес и най-малко образованото от децата ми знае повече за естеството на нещата от когото и да е от основателите на религията и ми се ще да мисля – макар връзката да не е напълно очевидна – че затова изглеждат толкова незаинтересовани от пращането на човешки същества в ада.

Много време е минало, откакто религията е изговорила последните си смислени, благородни или вдъхновяващи слова. Оттогава тя в най-добрия случай е мутирала до достоен за възхищение, но мъгляв хуманизъм, като в случая на Дитрих Бонхьофер – смелия лютерански пастор, обесен от нацистите, задето отказал да им сътрудничи.
Няма да имаме повече пророци и мъдреци от калибъра на древността и поради това молитвите на днешния ден са само ехтящи повторения на вчерашния – понякога усилени до степента на писък, за да запълнят зеещата празнота.

Спорът за вярата е основата и изворът на всички спорове, защото той е началото – но не и краят – на всяка дискусия за философия, наука, история и естество на човека. Той е също началото – но положително не краят – на всеки диспут за добрия живот и праведния град. Именно защото сме зле еволюирали, религиозната вяра е неизкоренима. Тя никога няма да отмре – поне докато ние не преодолеем страха си от смъртта, от тъмното, от неизвестното и един от друг.

от Тракиан Шопски / дата: 25 яну 2019

Изключителна личност, радвам се, че е преведен на Български. Автор е на доста книги, дано повече от тях достигнат до българският читател. Всяка мисъл която брилянтно артикулира е безценна. Заслужава си да се чете внимателно и препрочита. Да почива в мир! Велик мислител.

от Яш Уай / дата: 17 юли 2018

Аз пък се сетих за идеята за орбиталното огнено езеро... също твърде глупаво да се вярва... приятно горене...

от Sancta Simplicitas / дата: 10 юли 2018

Което ми напомня идеята с "орбиталния чайник", твърде глупаво да се вярва, че чайник обикаля около слънцето, но ако се впише в някакво уж "свето писание", всички профани ще започнат да вярват в "орбиталния чайник", чудя се как не им писна на хората да се прекланят пред идиотщини!?

от Диан Иванов / дата: 18 май 2018

Един от най-великите интелектуалци на нашето време, който до последния си дъх опонираше на най-висшата форма на невежество - религията.

от Валери Стойнов / дата: 20 апр 2018

А какво правим, ако се окаже, че Бог наистина съществува, а всичките изброени неща в рецензията са си виновни самите хора, че са така - насилие, ирационална, нетолерантна, свързана с расизъм, племенна омраза и фанатизъм, облечена в невежество и нетърпима към свободната мисъл, презрителна към жените и насилствена към децата - защо никой не се замисля за този ватиант, може би звучи фантастично :)

от Николов / дата: 14 апр 2018

Не мисля, че авторът правилно подхожда по въпроса. Не може така да разсъждаваш относно религията, най-вече ХРИСТИЯНСКАТА. Не приемам неговата теза , а тя да се набива в сърцата на младите хора.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg