Протоколи на ционските мъдреци

Автор: Колектив
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Веси
Преводач Галин Йорданов
Брой страници 115
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 158 грама
Размери 14x21
ISBN 9789546467430
Баркод 9789546467430
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Издаването на тази книга не отразява по никакъв начин възгледите на издателството, с нея ИК „ВЕСИ“ продължава традицията да публикува „скандални“ издания и да оставя на читателя да се запознае с тях без цензура. Ние вярваме, че само безпристрастната информация би предпазила човечеството от безсмислена омраза и от това да повтаря едни и същи грешки.

Макар преследвано, смятано за фалшификат, забранявано и унищожавано, макар подлагано на безброй критики, опровержения и дори осмивания, това четиво преживява повече от столетие и като някакъв жилав плевел непрестанно оцелява.
Относно произхода му има различни версии – някои относително правдоподобни, други доста подозрителни, а трети направо абсурдни. Има дори опити да се търсят негови „първообрази“ в художествената литература от XIX век; авторството му е приписвано на хора с най-различен социален произход, професия и политическа ориентация; при десетките му преводи на различни езици са използвани какви ли не лексикални форми и фразеологични „украси“.
Едно обаче остава несъмнено: т. нар. Протоколи отразяват някакъв „еврейски план за завладяване на света“, а според редица препратки в текста датирането им може да бъде категорично сведено до късия времеви отрязък 1897-1901 г.
От гледна точка на техния произход, утвърдилите се главни версии са две:
1) че те са част от доклада на руския евреин, интелектуалец и общественик Ашер Исаевич Гинсберг (1856-1927), изнесен пред Първия ционистки конгрес, който е бил проведен през август 1897 г. в Базел, Швейцария;
2) че са написани по поръчка на Пьотър Иванович Рачковски (1851-1910), оглавявал бюрото на руската тайна полиция в Париж (1884-1902), а по-късно зам.-директор на Полицейския департамент в Петербург (1905-1906).
При първата версия, копие от френския превод на доклада тайно е било пренесено в Русия и предадено на Сергей Нилус, който го превежда на руски и публикува във в. „Русское знамя“ през 1903 г., а по-късно вече го издава и в книжен формат (1905, 1911, 1917).
При втората версия, авторът е ползвал (плагиатствал) политическата сатира срещу Наполеон III на френския юрист и журналист Морис Жоли (1829-1878), издадена през 1864 г. под заглавие „Диалог в ада между Макиавели и Мотескьо“, а Рачковски е отнесъл резултата в Петербург, за да го използват като компромат срещу еврейството в Русия.
Така или иначе, несъмнена е „руската връзка“. Обаче „Протоколите“ плъзват по света, превеждани и издавани на десетки езици (в Англия – още през 1906-та, в Германия – през 1919-та, и т. н.). Стигат и до България.


"Ако някога нещо написано може да предизвика масова омраза, то е тази книга ... Тя е само лъжи и клевети."

- Ели Визел, лауреат на Нобелова награда за мир

от Свободен човек / дата: 05 ное 2021

Ще има ли варианти с твърди корици на тази книга и на "Интернационалните евреи" на Хенри Форд? Надявам се да има...

от Александър Александров / дата: 13 фев 2021

Незнам дали написаното е литературна измислица или е истина.... но доста от протоколите и идеите вече са осъществени... Така, че е малко стряскащо.

от Петров / дата: 03 сеп 2020

Прочетете тази книга, помислете и анализирайте случващото се. И истината ще ви направи свободни.

от Лъчо / дата: 01 фев 2019

Много интересна книга и задължително четиво за всеки, който иска да разбере света около него. Купих си книгата с меки корици, но ако излезе с твърди ще си купя и тази с твърди корици и ще подаря на някой познат тази с меките. Все пак знанието трябва да се споделя.

от георгиев / дата: 30 яну 2019

Нобеловият лауреат, сигурен ли е?!!!. Омраза, антисемитизъм, как си го обяснява?. Кои са семитите??????.

от Rocco Tull / дата: 27 яну 2019

"Ако някога нещо написано може да предизвика масова омраза, то е тази книга ... Тя е само лъжи и клевети."

- Ели Визел, лауреат на Нобелова награда за мир

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]