Между войната и мира. Съхраненото наследство на Българската армия

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Национален военноисторически музей
Брой страници 200
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 1088 грама
Размери 23x28
ISBN 9786197039054
Баркод 9786197039054
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Книгата представлява пътешествие през историята на България от националноосвободителните борби до най-близкото минало на българските въоръжения сили. Богато илюстрованото издание разкрива пластовете на колективната памет чрез съхранените реликви – част от фонда на Националния военноисторически музей. В него е нареден пъзелът между войната и мира чрез материалното наследство, завещано ни от българските държавни глави, личности от висшето военно командване, политици и обикновени хора, оставили диря в нашето минало.

Из книгата
Книгата, която разгръщате, е докосване до повече или по-малко познати истории, събития и личности от българската военна история със съхраненото за тях в Националния военноисторически музей. Разлиствайки пластовете на историята чрез стотиците хиляди артефакти, събирани и проучвани с отдаденост и отговорност от хората, работили в музея през стогодишното му битие, пред Вас ще оживее националният разказ за България и нейната армия между войната и мира.
Сред многобройните културни ценности са такива, които повече от столетие илюстрират учебниците и книгите, изследващи историята, и в този смисъл съграждат колективната национална памет и формират идентичността на българите. Много са материалните свидетелства, носители на най-емоционалните сюжети в националния разказ за водените от България войни, превърнали се в непресъхващ извор на самочувствието на българина.
Артефактите от фонда на Националния военноисторически музей са свидетели на конфликти, войни, усилни години, победи и изпитания, натоварени с героична или травматична памет и разкриващи нагласите в обществото и механизмите на неговата модернизация. Хиляди са съхранените свидетелства за малкия човек в голямата история, непознат, но оставил с делата или пролятата си кръв диря, за която ние разказваме в опит за конструиране на колективната памет. Едва ли са много личностите от висшето военно командване в 140-годишното развитие на Българската армия, чиито вещи музеят не притежава. Безспорно значим факт са и съхранените колекции на българските държавни глави, които са и главнокомандващи на армията ни. Всички те градят пълнокръвния разказ за българската военна история с нюансите, натрупани от времето и политическата конюнктура и натоварени с очакванията на обществото. Призвано да съхрани богатата история на Българската армия, голямото семейство на Националния военноисторически музей създава неразрушим мост между минало и настояще и пази следите на времето, които оживяват на страниците на този каталог.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]