Отдаденост

Автор: Юкио Мишима
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 80
Година на издаване 2022
Корици меки
Език български
Тегло 75 грама
Размери 11x16
ISBN 9789540753713
Баркод 9789540753713
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

За казаното и недоизказаното, но прозрачно за всеки, който умее да надникне зад текста, зад изреченията, съставени от думи и букви. Именно на това ни учи талантът на японския писател Юкио Мишима. Чрез този превод от японски на български език искаме да запознаем нашия читател с непревеждано от оригинал произведение на автора. Това е една от последните му творби, нещо като предсмъртно писмо, оставено на бъдещите поколения.

Вярваме, че тази новела ще докосне онази неизследвана частица на човешкия разум и битие, която в даден момент помага за определянето на самите нас и на нашите ценности, поставяйки границите, които сме или ще сме готови да прекрачим. В контекста може да открием и преоткрием многоликото значение на обикновената дума патриотизъм, зад което се крие една отдаденост, но отдаденост чрезмерна, безпрекословна, безметежна, безкрайна до сетния час на споделеност и себеотричане. Дали е правилно? Дали това е изходът? Дали това е решението? Няма еднозначно мнение, налице е само и единствено отдадеността на идеята, на каузата, на семейството, на идеала, на вярата и верността.

Юкио Мишима е роден през 1925 г. и без време напуска земния си път през 1970 г., в защита на своите идеали и разбирания. Той е писател, драматург, режисьор в театъра и киното, актьор. Творчеството на Мишима включва 40 романа, от които почти половината са екранизирани. Пише множество новели, разкази, есета и разгръща своя талант, преминавайки през много житейски катаклизми. Избухливият му нрав и темперамент винаги го водят непременно и непрестанно да търси себе си, своето вдъхновение и реализация.

Отдаденост или Патриотизъм – както авторът озаглавява произведението, ни разкрива нови измерения на възприятието и мирогледа на всеки отделен човек, в зависимост от неговата същност, образование, интелект, културна идентичност, принадлежност към една или друга общност.
Вяра Николова,

преподавател в катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]