Анатол х 3

Автор: Артур Шницлер
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Преводач Владко Мурдаров
Брой страници 148
Година на издаване 2023
Корици меки
Език български
Тегло 199 грама
Размери 14x21
ISBN 9786192620233
Баркод 9786192620233
Категории Драма. Световна, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

През 2022 година се навършиха 160 години от рождението на Артур Шницлер, един от най-ярките представители на виенския модернизъм, известен като белетрист и драматург.

Своята първа пиеса Шницлер написва през 1886 година и това е едноактната комедия „Авантюрата на живота му”, която публикува през 1888 година. В нея за първи път се повява образът на Анатол, с когото той продължава да се занимава.

От 1889 до 1891 година Шницлер създава цяла поредица от едноактни пиеси (сцени) с главен герой Анатол и взема името му като наименование на цикъла. Всяка пиеса е публикувана отделно. Самият цикъл е отпечатан през 1893 година, като някои от пиесите – „Камъни за спомен” и „Агония” са включени по-късно в него.

С Анатол е свързана и още една едноактна пиеса – „Грандоманията на Анатол”, която е написана през 1891 година. Всъщност идеята е била с нея да бъде завършен целият цикъл, но авторът решава да остане при младия Анатол и затова на нейно място се появява „Сутринта преди сватбата на Анатол”. „Грандоманията на Анатол” остава в архива на Шницлер и е публикувана много по-късно – през 1955 година, макар че има премиера през 1923 г.

Отзиви:

Шницлер умело използва всички инструменти, които занаятът дава на опитния и много мислещ творец.

Хуго фон Хофманстал

Да имаш усет за Шницлер означава, че притежаваш култура, а да се чувстваш привлечен от Шницлер, означава, че дириш културата.

Герхард Хауптман

По същество той е задълбочен изследовател на психиката, толкова честен, безпристрастен и непоколебим, колкото не може да бъде никой друг.

Зигмунд Фройд

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]