Дипломация чрез литература

Автор: Анжела Димчева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Изида
Брой страници 320
Година на издаване 2023
Корици меки
Език български
Тегло 312 грама
Размери 13x20
ISBN 9786192351335
Баркод 9786192351335
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

В декадата 1977 – 1986 г. в София се провеждат шест издания на Международните писателски срещи. Историята не познава други, толкова масово посетени писателски форуми. Общо 880 имена на видни творци от 78 държави са записани по един или няколко пъти в отделните издания. Културното общуване създава необходимото динамично равновесие между двете обществени системи през 70-те и 80-те години на 20. Век. Чрез възможностите на културата политическите лидери правят опит за преодоляване на Желязната завеса в името на оцеляването на човечеството, в името на хуманизма. България предлага на световните интелектуалци една модерна опция за преодоляване на конфронтацията, на идеологическите, етнически и религиозни различия. От момента на конституирането на Софийските писателски срещи като знаков политически сигнал към съвестта на управляващите се появява понятието „културна дипломация“. Днес това е основен термин за алтернативни практики в посока успокояване на регионалната и международна конфронтация.

Анжела Димчева е писател и журналист, магистър по българска филология и доктор по наукознание, международен и прессекретар на Съюза на българските писатели. Автор е на 10 книги – поезия, литературна критика, фрагменти. Две нейни книги са издадени в Украйна (2014, 2017), а книгата ? с поезия, афоризми и фрагменти „Игли в съня“ излезе в Германия (билингва, 2021). Лауреат е на български и международни награди за поезия и журналистика, председател на Българското жури за присъждане на Европейската награда за литература – 2021. Член на СБП, СБЖ и Българския П.Е.Н.-център.

от Ева Лулчева / дата: 04 юли 2023

Умилителна са носталгията на другарката Димчева към БКП и самоизживяването й като част от комунистическия елит на България.

от Мия Цонева / дата: 04 юли 2023

Говорейки за дипломация, авторката няма как да замете под килима собственото си поведение и отношение към читателите. Да определяш и обиждаш публично широк кръг от обществото няма как да издигне мисълта на един автор, а напротив. Претенциите за елитарност си остават само претенции.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]