Оскар Уайлд: Афоризми - двуезично издание

Автор: Оскар Уайлд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Кибеа
Брой страници 512
Година на издаване 2002
Корици меки
Език български, английски
Тегло 385 грама
Размери 20x13
ISBN 9544743200
Баркод 9544743200
Категории Афоризми и сентенции, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно за него. Във време, когато остроумието, стилът и изтънчеността изглеждат почти изчезнали в делничната баналност, нищо не действа така освежаващо и нищо не е така нужно като искрящият талант на Оскар Уайлд. На страниците на книгите, на сцената и в разговора никой не може да се сравнява с неговата лингвистична сръчност и с неповторимото му, мълниеносно остроумие. Той е критерият, по който се измерва съвременното чувство за хумор и нему се приписва всъщност всяка духовитост от късновикторианската епоха насетне. Сега и вие можете да се насладите на блестящия талант на Уайлд да извиква усмивка. Това двуезично издание - в превод и оригинал, на най-пълния и представителен сборник с мисли и афоризми съживява един неповторим интелект, чийто стил, хумор, мъдрост и чиста любов към словото са забавлявали поколения читатели.

Ключови думи: класика, Оскар Уайлд

от Ваня Хинкова / дата: 16 окт 2016

"На света съществуват само две трагедии, едната е да не получиш каквото си искал, другата е да го получиш."

Оскар Уайлд, роден на 16 октомври 1854 г.

от Ваня Хинкова / дата: 16 окт 2016

"На света съществуват само две трагедии, едната е да не получиш каквото си искал, другата е да го получиш."

Оскар Уайлд, роден на 16 октомври 1854 г.

от Яна / дата: 16 мар 2010

Струваше си всяка стотинка,която дадох за нея...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Макар,че Уайлд заявява:“Винаги е глупаво да даваш съвети, но да даваш добри съвети е абсолютно пагубно!“, съветите му по делнични въпроси обикновено са много разумни. Например:“Не се надувайте с недостатъците си. С напредването на възрастта може да ги загубите!“или“Необузданата страст за удоволствие е тайната на вечната младост!“.Тези  афоризми, а и много по-оригинални в типично негов стил ще откриете в томчето Афоризми на Оскар  Уайлд, двуезичното издание на издателство Кибеа.                       

Няма друг писател, освен Оскар Уайлд, който да има толкова елегантно и същевременно така опасно чувство за хумор. Ексцентричен и незабравим, той е създал творби, които впечатляват и до днес със своята актуалност, остроумие и нещо, което всеки открива сам за себе си... На пръв поглед забавни, а всъщност изключително дълбоки, те иронизират, както цялото общество, така и самия него. По този начин той споделя своя горчив опит и тъга, посредством най-доброто оръжие – хуморът.
И въпреки, че идеите му притежават най-голяма сила в самия контекст на произведенията му, този сборник с негови афоризми е истинско свидетелство за великите мисли на един велик писател с блестящ талант и неподражаем стил.
„Няма нравствени или безнравствени книги.
Книгите биват добре написани и зле написани.
Това е всичко.“

Даниела Апостолова, Варна – Пикадили Парк

Името на Оскар Уайлд е синоним на уникалност и оригиналност, неповторимост и остроумие. Самият той споделя, че превръща изкуството във философия и философията в изкуство, а красотата издига в култ. Настоящото издание е истинска наслада за истинския ценител на умението с малко думи да се каже ... всичко. Невероятната интелектуална словесна еквилибристика е приятно предизвикателство за собствените ни усещания и мисли.

Самите афоризми са подредени тематично, а безспорен плюс на книгата е, че предлага мислите на гениалния писател и в оригинал. Много от тях са цитати от разговори и писма, т.е. това е единственият начин да се докоснем до изключителният събеседник и очарователната личност Оскар Уайлд.Кристина Калайджиева, Хеликон Благоевград

Ирландски писател, роден в Дъблин; учи в Дъблин и Оксфорд, където се присъединява към естетическото движение "изкуство за самото изкуство". Уайлд впечатлява лондонското общество със сензационния си стил и остроумните си забележки. Публикува Poems 1881 и пише приказки, литературна критика и дългото политическо есе “Душата на човека при социализма” 1891. През 1891 излиза единственият му роман “Портретът на Дориан Грей”. Пише елегантни светски комедии, изпъстрени с афоризми и парадокси: “Ветрилото на лейди Уиндърмиър” 1892, “Жена без значение” 1893, “Колко е важно да бъдеш сериозен” 1895, “Идеалният мъж”: 1895. Библейската драма “Саломе” 1893, написана на френски, е забранена от британския цензор и е поставена за пръв път в Париж през 1896 със Сара Бернар в главната роля. Един от любовниците му е лорд Алфред Дъглъс, чийто баща предизвиква Уайлд да заведе дело за клевета, което завършва със социалния крах и финансовото разорение на писателя.
През 1895 Уайлд е осъден на две години затвор за хомосексуализъм, а след излизането си от затвора живее във Франция. Поемата “Балада за затвора Рединг” 1898 и книгата De profundus1905 са посветени на връзката му с лорд Алфред.
Погребан е в Париж.