Знаците на българското традиционно облекло

Автор: Радослава Ганева

Коментари: 0

Издател Пенсофт
Брой страници 282
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 592 грама
Размери 23x16
ISBN 9540717922
Баркод 9540717922
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 11.00 лв.

Традиционният български костюм се възприема от съвременното поколение като екзотична реликва, която с художественото си съвършенство и разнообразие, буди възхищение. Когато го съзерцава, той вижда в него само културно-исторически паметник. Скрито от погледа му остава неговото богато смислово съдържание.
Отварянето на костюма към социалните значения е сложен и дълъг изследователски процес. След години посветени на външното описание, от половин век насам българската етнологична наука направи първите си опити да навлезе в дебрите на социалните му функции. В това отношение тя следва най-добрите световни традиции, поставени от Н. Гаген-Торн и П. Богатирьов.
В тази посока книгата на Радослава Ганева се явява първото обемно монографично изследване на българския традиционен костюм като социален знак. Тя е сериозен научен опит да се разкрие как функционира костюма като част от цялостния социален комуникативен процес. Свързан непосредствено със своя носител, връзката между костюма - знак и обозначавания от него субект е както при никоя друга вещ, най-тясна. Оттук и високата степен на знакова интегрираност, която превръща частите на костюма, колорита, орнаментите му в език, способен детайлно да изразява най-разнообразни социални послания. Сложната му художествена структура авторката анализира като богат на социални значения семиотичен текст. Опряна върху богат фактологически материал, в хода на изложението, тя постепенно разсъблича скрития вътрешен смисъл на костюма, за да ни въведе в неговия семиозис. Читателят се запознава с всички знакови реалии, посредством които костюмът визуално изпраща социални сигнали и легитимира образа на притежателя си. Във всеки един момент от своето битие, социалният носител безпогрешно бива обозначен по отношение на пол, възраст, семейно състояние и като принадлежност към дадена локална група или към по-широк етнографски регион. Така костюмът материализира социалния живот и визуално го документира. В този смисъл той е представлявал такъв документ, какъвто за съвременника е личната карта. Съпоставянето на двете обаче, дава предимство на костюма, защото за разлика от личната карта, той визуално е широко отворен и достъпен за социална комуникация.
Ст.н.с. II ст. Д-р Ганка Михайлова

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg