България и световната история (XXX в. пр. Христа до края на ХХ в.)

Автор: Йордан Андреев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Абагар
Брой страници 360
Година на издаване 2017
Корици твърди
Език български
Тегло 1192 грама
Размери 27x21
ISBN 9786191681891
Баркод 9786191681891
Категории Енциклопедии и справочници, Книги, История на България, История

Енциклопедичният справочник "България и световната история" дава възможност на читателя да се запознае с историята на човечеството чрез конкретни факти - от античната епоха до съвременността, да получи конкретна информация за всеки изминал век и неговата специфика, да се убеди в безспорната истина, че образованието и науката във всяка епоха са били и остават с постиженията си двигател на човешкия прогрес.
Възприетият в справочника принцип "българите и световната история" предпоставя отличната възможност българското минало да се проектира на възможно най-широк исторически фон. С помощта на т. нар. "синхронни таблици" отчетливо се вижда доколко събитията от българската история се "вписват" в контекста на политическата, икономическата и културната история на Европа, доколко те им придават динамика и колорит, а в някои случаи съдбовен смисъл и значение. Синхронният подход позволява и друго: да се установи, че някои същностни събития от българската история са с общоевропейски показатели и в по-голяма или по-малка степен са повлияли върху съдбините на стария континент.
Читателят ще установи, че в този справочник, за разлика от предшестващите столетия, ХХ век е представен с повече информация за шест държави - пет Велики сили и България. Петте големи държави - САЩ, Русия, Великобритания, Германия и Франция, и през XXI век ще имат решаваща роля във формирането на основните тенденции в международните отношения, стопанската сфера, културата и науката, образованието и социалните институции. Този подход - на допълнителен анализ на събитията през ХХ век, ще улесни формирането на собствено мнение у онези млади читатели, които не познават като непосредствени наблюдатели изминалия век.

Ключови думи: Да събудим коледния дух, Промо -20%, Ние сме българи

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„ България и световната история“ е едно превъзходно издание, което съчетава в себе си ерудиция и популярност. И това е съвсем естествено като се има предвид, че неговият съставител проф. Йордан Андреев беше известен на българския читател с умението си да съчетава тези две качества. И българската и световната история са представени под формата на хронологични таблици, карти и справочен апарат, които дават възможност за сравнения и различен поглед към собственото и чуждото. Книгата може да бъде използвана като справочник, учебно помагало или просто като източник на знание от всеки любител на родната, а и световна история.


Флорика Велева, Хеликон Благоевград