Маминото детенце

Автор: Любен Каравелов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Бриз
Брой страници 96
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 77 грама
Размери 20x13
ISBN 9548241331
Баркод 9548241331
Категории Класически автори, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

от Тодор / дата: 23 авг 2013

Много хубава книга. Авторът си е мислил, че описаните хора и събития са само за неговото време. Че всичко ще се промени, забрави и надживее. че българинът ще стане европеец по мислене. Но с днешна дата 160 години по-късно нищо не се е променило. Всичко което се е случвало през 1853г. се случва и днес през 2013г. имаме си отново новобогаташи с лигави деца, с проблеми познати от средата на ХІХ век. Книгата е прекрасна и я препоръчвам за четене!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Любен Стойчев Каравелов (1834 - 21 януари 1879) е български енциклопедист, поет, писател, журналист, пише библиографски трудове, статии по нумизматика, лексикография, българска литература, култура, политическа история, допринася много за развитието на обществената мисъл в България през Българското възраждане. Участва в националреволюционното движение като член и председател на БРЦК в Букурещ, Румъния в началото на 70-те год. на ІХ в.
Любен Каравелов e роден през 1834 г. в Копривщица. Любен е по-голям брат на влиятелния следосвобожденски политик Петко Каравелов (1843-1903).
Каравелов учи в килийно училище, после в училище на Христо Пулеков по взаимоучителния метод. След откриването на първото българско класно училище от Найден Геров в Копривщица през 1846 г., Каравелов става ученик на Геров. По-късно баща му го изпраща да учи в гръцко училище (2 години). През 1850 г. се премества в училището на Найден Геров в Пловдив, където за първи път чете и руски автори. Изпратен в Одрин да учи за чирак, връща се в Копривщица, а 1856 г. го изпращат в Цариград. Тук вместо да се заинтересува от търговия, той се интересува от политически въпроси от Кримската война. Паралелно с това си записва и материали за изследователска работа по фолклор и етнография.

В 1857 г. заминава за Москва през Одеса, но не се записва в кадетския корпус, а се записва като слушател в Историко-филологическия факултет на Московския университет — поради наклонност към литература, история и славянски езици.