Поетика на прозата

Автор: Цветан Тодоров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Лик
Брой страници 208
Година на издаване 2004
Корици меки
Език български
Тегло 240 грама
ISBN 9546076333
Баркод 9546076333
Категории Теория на литературата, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Поетика на прозата, издадена за първи път през 1971 г., е едно от най-известните и преиздавани произведения на Цветан Тодоров. Книгата събира в себе си великолепни анализи на различни по време, характер и стил литературни произведения - от Одисея на Омир. Приказки от хиляда и една нощ, Търсенето на Светия Граал и Декамерон до Записки от подземието на Достоевски и произведения на Х. Джеймс и Дж. Конрад.

Тук по блестящ начин се изследва „граматиката на разказа", сътворяването на разказването и четенето, завръщането към сърцевината на всяка творба, с неповторимата й вътрешна логика, с още по-неповторимите й превъплъщения. Умението на Цветан Тодоров да прониква в дълбочина в едно литературно произведение, да вижда отвъд границите на познавателния литературен анализ, разплитането на скритите смисли, великолепният език - всичко това превръща заслужено Поетика на прозата в един от най-интересните и ценни текстове за Текста...

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Цветан Тодоров Тодоров е българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

Прекарва първите 23 години от живота си в България, а след това се установява трайно във Франция. В интервю за български вестник през 2008 г. се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.
Цветан Тодоров е Ръководител на научни изследвания в Националния център за научни изследвания в Париж. Автор е на голям брой трудове, сред които “Памет за злото, изкушение на доброто” (изд. ЛИК, 2001) и “Дълг и наслада, един живот на посредник” /подготвя се за печат в изд. ЛИК/ - неговата интелектуална автобиография.