Ятаган и меч. Трета част: Хайдут

Автор: Токораз Исто
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Оренда
Брой страници 674
Година на издаване 2009
Корици меки
Език български
Тегло 1014 грама
Размери 23x17
ISBN 9789542501329
Баркод 9789542501329
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Ятаган и меч" е роман зa ценители, написан за тези, които обичат да четат книги и да живеят с героите и историите, описани в тях. Това е книга за родовата памет на българите. Книга, която всеки българин трябва да прочете, книга, която ако прочетете, никога няма да забравите.

от Иван / дата: 18 апр 2010

Нямам определение за това, което прочетох. Досега такава книга не съм чел. Невероятна е! След тази книга търся да открия какво има скрито в моите подземия. Тази книга подтиква всеки да разбере своя Път и да намери сили да върви по него.

от aniniki1970 / дата: 14 фев 2010

Токораз Исто се появява от дълбините на забравата за да ни разкаже историй забравени или нарочно потулени от някой псевдо благодетели.За да ни откъснат от истините на нашите предци ,че да незнаем от къде идваме и защо сме тук.Хиляди безкраини благоволения към този човек и това дали е достатъчно признание към него.Дали той е наистина човек или е загадка.

от Никола Петков / дата: 23 окт 2009

Много добра

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Добре дошли в живота на Яне Боляров. Изумителното му пътешествие и приключения започват по стъпките на брат му Петко, който както си спомняте беше взет за еничар. Невероятно, но факт, Яне изминава целия път на брат си и толкова често е на една ръка разстояние от него, че чак е осезателно.
Осъден заради хайдутство, младият Яне попада в единична килия на един от най-мрачните зандани на Османската империя – Диарбекир, където престоят му калява нервите до стоманени, а вътрешния свят става най-посещаваното място от момчето.
Отново Токораз Исто ни поставя пред толкова много факти, философия, география, традиции, обичаи, митове и легенди. Но този път те са на наша почва. Огромни познания по традиционната българска митология, народни вярвания и обичаи е демонстрирал авторът на тази книга, което за пореден път доказва колко всеобхватни и енциклопедични са знанията и интересите му. И докато света търси все по-тесни и тесни специалисти, този невероятен енциклопедист ще ви омае и вдъхнови.

Иван Симеонов - Хеликон, Варна (Мария Луиза)

Епичният разказ, завладяващ умовете и отвеждащ въображението в стари и немирни времена, има нов главен герой – младо българско момче тръгнало по трънливия път на хайдутите.

Силен, умен и дисциплиниран, Яне, по нищо не отстъпва на брат си – Ибрахим, познат ни от предишните две части.

 Разказът е за  силата на бойния  дух и владеенето на меча, ятагана и сабята – оръжия много по-ценни от пушките и пищовите,  за тайния и много опасен свят на безмилостните и най-добре обучени убийци в тогавашната  турска империя – кесиджиите, посветили  целия си живот на убийствата.

Научаваме и много интересна информация за българските вярвания, обреди и магии,  използвани тогава. Завладени от това преживяване, продължаваме жадно да четем за  любопитния и напрегнат свят на средновековието в  книгите от тази историческа поредица.

Дарина Мемова, Хеликон Пловдив - Център

Токораз Исто е писател, който навлиза в дълбочина в древната българска история. Той си позволява да надзърта в най-затънтените кътчета на българската душа и засяга теми, които са спорни и ключови при формиране на българската народо-психология - като генезиса на българската нация, покръстването на българите и времето, в което сме били под турска власт. Като добър познавач, разглежда темите през призмата на българските бойни умения, древните митове на номадските народи и изотеричните знания.
Личи си задълбоченият интерес на автора към живата история на българите. Неговата дълбочина и вникване във философията прави така, че книгите му излизат извън рамките на обикновените исторически романи. Затова може да се каже, че книгите на Токораз Исто са книги на Пътя. В тях се разказва за духовния път на всеки човек и всеки може да открие в тях онази безценна частица, която да осмисли четенето им.
Това прави книгите на Токораз Исто интересни, полезни, увлекателни и провокативни. И всичко това авторът прави с перото на опитен разказвач. Може би и затова той е избрал псевдонима Токораз Исто, който означава ТОзи, КОйто РАЗказва ИСТОрии - ТОКОРАЗ ИСТО.