Регистрация Вход

Малкият принц

 • 3.44 Рейтинг: общ рейтинг: 3.44 (954)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Това ново издание на "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери повтаря изцяло оригиналното американско издание, единственото излязло, докато авторът е бил жив, през 1943 година.
Сент-Екзюпери, заточен в Съединените щати от 1941 до 1943 година, не е мог ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 6.00 лв.

Анотация

Това ново издание на "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери повтаря изцяло оригиналното американско издание, единственото излязло, докато авторът е бил жив, през 1943 година.
Сент-Екзюпери, заточен в Съединените щати от 1941 до 1943 година, не е могъл да поддържа постоянна връзка със своя парижки издател и е поверил на нюйоркското издателство "Рейнал и Хичкок" грижата да публикува за първи път произведението, едновременно на френски и на английски език, и в двата случая - с прочутите акварели. Едва три години по-късно, на 30 ноември 1945 година, "Малкият принц" излиза от печат във Франция, в "Библиотека "Галимар". Тъкмо това издание е служило до днес за образец при представянето на книгата в родината на автора и по света.
Въпреки това при сравняването на двете американски издания от 1943-та с последвалото ги френско през 1945-а установяваме чувствителни разлики във възпроизвеждането на рисунките на Сент-Екзюпери. Разлики, които не могат да бъдат отдадени просто на намастиляването или на печатарската техника. Какво гледа астрономът в своя телескоп? Звезда, за нещастие липсваща във френското издание. А какво да кажем за написаното от деловия човек и за формулите върху дъската на астронома? При тях определено няма дори прилика. Сигурно оттатък Атлантическия океан не изчисляват по този начин! Списъкът на тези подробности е дълъг и се простира от очертанията на шала до листенцата и чашките на цветята, от лъчите на слънцето до краката на фенерджията, от корените на баобабите до клоните на палмите. Накрая, след преиздаването в продължение на петдесет години не са се запазили и броят на слънчевите залези и номерът на астероида.
Защо толкова отклонения ли? Френският печатар не е разполагал с оригиналните акварели на автора и е възстановил илюстрациите по едно от двете американски издания. Тези илюстрации, които сега може би ще бъдат възприети като прекалено бледи, са били възпроизведени точно и "освежени", или "подобрени ". Тъкмо копирането е отнело ефекта на светлината от първоначалните рисунки и е подсилило чертите на различни места. Движенията на четката, съвсем ясно видими в изданието от 1943-та, са изчезнали от "излъскването " на цветовете. Детайлите също са се оказали променени, явно към по-лошо.
Затова, предвид техническите средства, с които разполагаме занапред, решихме настоящото и следващите издания на "Малкият принц" да бъдат съобразени с американското, както творбата се публикува вече във Франция и по света.
От издателя
ключови думи: , , , , , ,

Ревюта

Ако има книга, която задължително човек трябва да прочете, то това е една от тях.  Може да ви звучи като клише, но ако не сте се запознали с "Малкият принц" като дете, то направете го веднага. Той ще докосне сърцето ви с такава сила, че ще ви разтърси и ще ви накара да се усмихнете.

Признайте си честно, колко от вашите познати са способни да го сторят. Колко от вашите познати са способни да са верни, като Малкия Принц, който е предан на своята роза независимо от всичко.

Колко от вашите познати биха изрекли паметните и според мен най-смислени думи някога писани: "Най-същественото е невидимо за очите. Истински се вижда само със сърцето".

..............................................................................................................

“Моля те, нарисувай ми овца...

Нарисувай ми овцата на малкия принц, но моля те не я слагай в кутия, не и поставяй наморник. Искам да ми нарисуваш дива овца, да, да знам, че няма диви овце, но нищо нарисувай ми дива овца, не искам питомна.

Моля те нарисувай ми змия...

Нарисувай ми змия като тази от малкия принц, но не като тази, която е глътнала слон. Нарисувай ми змията, която връща принца на неговата планета. Нарисувай ми дивата змия, нарисувай ми змията, която ще ме ухапе и мен.

Моля те нарисувай ми планета...

Нарисувай ми планетата на малкия принц. Но не ми рисувай голяма планета. Нарисувай ми планета, на която има място само за... една роза.

Нарисувай ми крал, суетник, пияница, бизнесмен, нарисувай ми фенерджия, изследовател, стрелочник. Нарисувай ми тези самотници, тези странници, хора пъхащи се във влакове. Хора не разбрали мечтите на принца малък, защото толкова са се вглъбили в своите собствени, че не ги вълнуват чуждите.

Моля те нарисувай ми пустиня...

Нарисувай ми пустинята от малкия принц, нарисувай ми пустинята, в която можеш да срещнеш... приятел. Истински приятел.”

...............................................................................................................

Деян Дончев, Хеликон-Русе

Да, всеки е чел тази малка, но много важна книжка. 

Прочетена в различна възраст "Малкият принц" се разбира по различен начин. Малкото дете  наистина си представя тези планети, които са малки като къщички, оцветени в различен цвят.

Той - Малкият принц, отглежда най скъпото му нещо на неговата планета- красиво цвете, а освен това обикаля планетите, за да открие приятели. 

А ние – възрастните (поне аз ), разглеждаме тези планети, като собствения вътрешен свят на различните хора и едно невинно човешко същество – Малкият принц, което търси сродна душа.

Прочетете отново тази страхотна книжка, и окрийте себе си в живеещите на отделните "планети" хора. И след това се огледайте за вашето цвете.

Янушка Камбурова, Хеликон Бургас
 • Мнения за книгата (13)
 • Издател: Лъчезар Минчев
 • Година на издаване: 2003
 • Брой на страници: 96
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 82 грама
 • Размери: 16x11
 • ISBN: 9544120521
 • Баркод: 9789544120528

изпрати мнениеМнения за книгата (13)

Подреди по:
 • докладвай

  Хелга, тъжно е мнението ви, но истината е, че не се живее с красота или с пари, а с човек, с всичките му качества и недостатъци. Няма значение красотата, а това да се чувстваш комфортно с някой, да ти е интересно, забавно, приятно и други малки неща.
  Отдруга страна, колкот и да съм съгласна с написаното в Малкия принц, просто не спира да ми звучи като клише.

 • докладвай

  Изчел съм цялото творчество на Екзюпери. Малкият принц е тест за интелигентност , за духовно богатсво, за богати души. Ако нищо не сте разбрали от него, значи Бог е опустошил душата ви, а то е до гроб. Много, много тъжна е логиката на примитивите, за тях плюскането и далаверите са начин на живот, затова България пропада необратимо.

 • докладвай

  Хелга, имайте търпение, и за вас ще се намери някой.

 • докладвай

  Да ме прощавате, ама не мога да се съглася. Точно обратното, за мен това е велика глупост. Досега не знам случай някой да погледне някого със сърцето си и да се влюби в него заради тъй наречената "вътрешна красота", никой не се интересува от нея, ако изобщо съществува такова понятие. Самите вие, които превъзнасяте тези думи, едва ли бихте предпочели грозен човек с "вътрешна красота" пред един блестящ красавец. Я вземете и попитайте застаряващите чичковци над 50 защо зарязват своите дебели, верни и плодовити жени след толкова години брак и ги заменят с с млади красавици. Дали въобще им идва на ум да гледат съществени неща със сърцето си? Или пък тръгнете да търсите работа. Кой ли работодател ще се заинтересува от професионалните ви качества и умения и ще ги погледне със сърцето си? Ако сте над 30 и грозноват, нямате абсолютно никакъв шанс. Всичките тези приказки са просто за утеха и самозалъгване на грозничките хора, нещо като приказката за лисицата и гроздето. За Бога, хора, оставете евтината романтика и бъдете реалисти.

 • докладвай

  Малкото издание ми се струва като да е за по-големи, понеже шрифтът е по-дребен. За деца е по-подходящ по-големият формат, за да могат да четат по-удобно.

 • докладвай

  Искам да подаря книгата на моя първолак,но не мога да се ориентирам в избора от трите варианта на издание и цена.Моля,ако може някой да ми подскаже. :)))

 • докладвай

  Тази книга може за някой хора да не може да я разберат, но моята класна ни казва, че човек трябва да прочете тази книга три пъти.
  1-ви път: Когато си на 8-10 години и животът е пред теб.
  2-ри път: Когато си на 30 години. Живял си но има още, което не си виждал.
  3-ти път: Когато си на 50 години. Тогава си поживял и ще разбереш по-добре книгата.

 • докладвай

  В момента чета книгата за пореден път - мислех, че познавам всичко в нея, но уви, отново открих нови мисли, които досега са ми отбягвали. Това е книга, която трябва да се препрочита във всеки един преломен момент от живота на всеки човек - тя е неизчерпаема от идеи и прозрения, които са видими, само ако човек е преминал през поредния "житейски урок".
  Защо още сега не повдигнете приказната завеса и не се "запознаете" отново с Малкия принц.

 • докладвай

  Най-добрата книга писана някога за деца!
  Всеки прочит ти показва нови работи в нея!

 • докладвай

  чела съм я и я предпочитам

 • докладвай

  Ама че heartbreaking...

 • докладвай

  Две сентенции много ми харесват в "Малкият принц"-
  1.Най-хубавото се вижда само със сърцето!
  2.Най-същественото е невидимо за очите!
  Аз бих добавила-да се позамислим за делата си!

 • докладвай

  Аз като едно пораснало дете мога да кажа, че това е любимата ми книга! Малка като размер и формат, но толкова голяма като идея и смисъл,че няма накъде!!! Всеки трбвя да допусне в сърцето си малкия принц.

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg